Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem spotkań przy jedzeniu, rodzinnych uroczystości i szybkich, smakowitych posiłków. Jednak czy naprawdę znamy wszystkie oblicza tego włoskiego przysmaku? Wraz ze zbliżającym się Międzynarodowym Dniem Pizzy warto wspólnie wyruszyć w kulinarną podróż, na nowo odkrywając to danie.

Podobno już starożytni Grecy lubili płaski chleb posmarowany oliwą, natarty czosnkiem i ziołami, lecz dopiero za sprawą piekarza z Neapolu powstała pizza, jaką współcześnie znamy. Jej początki sięgają XVIII wieku. Ubodzy mieszkańcy spożywali proste, płaskie chleby posmarowane pomidorami i oliwą. Jednak w XIX wieku kucharz Raffaele Esposito stworzył dwie wersje: pizzę margheritę (z mozzarellą, pomidorami i bazylią, nawiązującą do kolorów flagi włoskiej) oraz marinarę (z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą). Dzięki tym recepturom wzrosła popularność tego dania na całym świecie.

Nieznane oblicze pizzy

Chociaż klasyczna wersja z Neapolu zachwyca prostotą i świeżością składników, różnorodność pizz na całym świecie to prawdziwa uczta dla smakoszy. Japońska okonomiyaki pizza zaskakuje harmonią smaków, zaś turecka lahmacun kusząco pachnie orientalnymi przyprawami, a argentyńska fugazza podbija serca miłośników intensywnego smaku cebuli. Z kolei naan łączy bogactwo smaków kuchni indyjskiej z miękkością tradycyjnego pieczywa, a amerykańska deep dish z pewnością będzie idealna dla osób lubiących obfitość i kremową konsystencję sera.

Podczas kulinarnej podróży można zauważyć, że pizza jest jak język, którym świat posługuje się podczas rozmowy o smaku i tradycji. To jednocześnie uniwersalne i niezwykle lokalne doświadczenie kulinarne. Jakie są najciekawsze pizze z różnych regionów świata?

Poniżej lista, którą stworzył Jakub Kowalczyk, Szef Kuchni w Akademii Inspiracji MAKRO.

1. Japońska okonomiyaki pizza

W kraju kwitnącej wiśni pizza wygląda zupełnie inaczej. To połączenie klasycznego placka okonomiyaki z tradycyjną włoską pizzą. Przygotowuje się go z mąki, jajek, skrawków tempury (tenkasu), kapusty i plastrów boczku wieprzowego, a na wierzchu dodaje się różne dodatki, takie jak sos okonomiyaki, japoński majonez, suszone wodorosty i suszone płatki bonito.

Inną propozycją z Japonii może być Mayo jaga, czyli pizza, której głównymi składnikami są ziemniaki i majonez.

2. Turecka lahmacun: pizza na cienkim cieście z mięsem mielonym

W Turcji miłośnicy pizzy sięgają po lahmacun, nazywane również „turecką pizzą”. To cienkie ciasto z chrupiącym brzegiem, wypełnione mieszaniną z mielonego mięsa (często jagnięcego lub wołowego), cebulą, pomidorami, papryką i aromatycznymi przyprawami. Co ciekawe zawija się je przed podaniem, co sprawia, że jest doskonałym przysmakiem dla osób, będących w pośpiechu.

3. Indyjska pizza naan

Naan to popularne indyjskie pieczywo, które może stać się bazą dla wyjątkowej odmiany pizzy. Placek ten podaje się z sosem curry lub jogurtem, z kawałkami marynowanego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. To połączenie zachodnich smaków ze wschodnim aromatem sprawia, że pizza naan to prawdziwa uczta dla podniebienia.

4. Argentyńska fugazza: Pizza z cebulą na wierzchu

W Argentynie klasyczna pizza zyskuje unikalny smak dzięki fugazza. Ciasto jest pokryte gęstą warstwą cebuli, czasem dodaje się ser i zioła. Fugazza jest często podawana z sosami chimichurri.

5. Amerykańska Deep Dish: Pizza w głębokim naczyniu

W Stanach Zjednoczonych pizza zyskuje nowy smak, dzięki stylowi „deep dish”. To danie, przygotowywane w głębokim naczyniu, które składa się z sera, mięsa, warzyw i sosu pomidorowego. Charakterystyczne grube i puszyste ciasto sprawia, że deep dish pizza to prawdziwa uczta dla miłośników obfitości i intensywnego smaku.

6. Szkocka deep fried pizza / Pizza crunch

To wyjątkowa odmiana klasycznego włoskiego dania, które wywodzi się z serca szkockiej kuchni, szczególnie ze sklepów z frytkami (chip shop), zyskało popularność i swoich miłośników.

Proces przygotowywania polega na obtoczeniu gotowej pizzy, często margherity lub pepperoni, w cieście, a następnie usmażeniu na złoty kolor. Rezultatem jest chrupiąca zewnętrzna strona, którą otacza lepkie, serowe wnętrze. Ten kontrast teksturowy nadaje pizzy nowy wymiar. Podawana jest zazwyczaj z solą oraz octem.

7. Szwedzka pizza africana
W przeciwieństwie do tradycyjnych włoskich smaków, pizza africana w Szwecji to kulinarna kombinacja, która obejmuje różnorodne składniki i aromaty, nawiązujące do kuchni afrykańskiej.

Oczywiście, skład pizzy africana może różnić się w zależności od konkretnej restauracji, ale istnieje kilka powszechnie spotykanych składników, które nadają temu wariantowi charakterystyczny smak. Wśród nich są: ananas, banan, orzeszki ziemne, kurczak oraz curry. Niektóre pizzerie dodają do niej rodzynki.

8. Costa rica

W tej pizzy bardzo popularne jest połączenie krewetek z kokosem. Dodaje się do niej również ostre sosy na bazie chili. 

9. Coca de trampo mallorquina

Totradycyjne danie kuchni balearskiej, pochodzące z Majorki. Coca odnosi się do rodzaju placka, a trampo to po lokalnemu (mallorqui) czyli mieszanka warzyw.

Międzynarodowy Dzień Pizzy: jedno święto, tyle smaków

W Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadający 9 lutego restauracje, piekarnie i amatorzy kulinariów na całym świecie łączą siły, by celebrować potrawę, która łączy kultury i tradycje. To nie tylko okazja do powrotu do ulubionych smaków, ale również szansa na spróbowanie tych nowych, niekonwencjonalnych, które kryją się w kulinarnych zakamarkach różnych regionów świata. Warto więc poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, odkrywając fascynujące warianty. Buon appetito!

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron