Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Olimpijskie medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy

W środę, 7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024, największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się co 4 lata w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, powołana przez OSSKiC, wróciła do kraju z imponującym dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali, zdobywając uznanie we wszystkich konkurencjach, w których startowała. Sponsorem polskiej kadry jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, a miejscem treningów i przygotowań do Olimpiady był Instytut Kulinarny Transgourmet.

Gospodarzem tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA było Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD), a wydarzenie zgromadziło ponad 2000 szefów kuchni z kilkudziesięciu krajów. Reprezentacja Polski, pod przewodnictwem kapitana drużyny i eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet Bartosza Petera oraz managera Sebastiana Krauzowicza, zdobyła dwa srebrne medale w kategoriach – Restaurant of Nations (przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości) oraz Chef’s Table (sporządzenie od podstaw rozbudowanego menu dla 12 osób). Warto podkreślić, że obie konkurencje są niezwykle wymagające i aby sprostać zadaniu trzeba zaprezentować umiejętności na najwyższym, światowym poziomie!

Nasi reprezentanci zaserwowali na przekąskę troć fiordową z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórka marynowanego z sezamem oraz kalarepę a la Polonez z chrzanem i cytryną. Danie główne zaś składało się z gotowanej piersi z kurczaka z sosem supreme z chrupiącym crunchem, terriny z kurczaka z wątróbką i grzybami portobello. Na deser podano mus waniliowy z jagodami, pate choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, oraz lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi.

Wszystkie dania zostały przygotowane ze składników, które na co dzień są dostępne w Transgourmet i Selgros. – Jesteśmy dumni z naszego osiągnięcia! Trzy medale zdobyte dla Polski w tak prestiżowych zawodach to wielki powód do radości dla wszystkich członków kadry. Jako kapitan chce podziękować wszystkim za ogromne zaangażowanie tu na miejscu w Stuttgarcie i w trakcie wielu miesięcy przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Razem z naszymi partnerami tworzymy historię polskiej gastronomii, godnie reprezentując nasz kraj na arenie międzynarodowej – mówi Bartosz Peter, kapitan kadry i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Historycznym osiągnięciem może pochwalić się też Weronika Gurynow, reprezentantka Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów, która zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art. To nie pierwsze znaczące osiągnięcie Weroniki, która już wcześniej zaimponowała swoimi umiejętnościami, wygrywając w 2022 r. polską edycję organizowanego przez Transgourmet i Selgros konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych.

Kryteria oceny na Olimpiadzie Kulinarnej są bardzo szczegółowe. Jury ocenia nie tylko smak, konsystencję i jakość składników, ale też zastosowanie różnych technik, symetrię ułożenia, zapach oraz temperaturę dania i talerza.

Partnerami strategicznymi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy są Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Marki od lat wspierają branżę gastronomiczną, biorąc aktywny udział w największych wydarzeniach kulinarnych, angażując się w rozwój zawodowy uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy, a także ściśle współpracując z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników. Przygotowując się do Olimpiady w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, reprezentanci Polski mieli możliwość skorzystania ze sprzętu najnowszej generacji oraz wysokiej jakości produktów znajdujących się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

Fot. mat. prasowe

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron