Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Młodzi kucharze zachwycili jury – finał Chefs en Or już wkrótce!

Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros – znamy już dziesięciu młodych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy powalczą o zwycięstwo w wielkim finale. Tegoroczna edycja konkursu skupia się na wymagającym, ale wdzięcznym składniku – kaczce. Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zaskoczyli jury autorskimi interpretacjami tego klasycznego mięsa.

Na talerzach pojawiły się m.in. nowoczesne wariacje na temat tradycyjnych smaków, kreatywne dodatki roślinne i techniki molekularne. Finaliści sięgali po lokalne produkty sezonowe, grali kontrastami i nie bali się odważnych połączeń – od selera udającego przegrzebka, przez fondanty ziemniaczane i sosy z owoców jagodowych, po espumy, kawior warzywny czy chipsy z kiszonej kapusty.

Wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o główną nagrodę – 3000 zł i profesjonalne szkolenie. Szkoła zwycięzcy otrzyma bon na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł i możliwość zorganizowania grupowego szkolenia. Przewidziano również nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.

Tegoroczne zadanie finałowe będzie nie lada wyzwaniem – uczestnicy przygotują danie, którego obowiązkowymi składnikami będą cała kaczka, botwina lub burak oraz ocet balsamiczny. Do tego dochodzi niespodzianka – jeden ze składników z wyspy produktów tg Economy, który zostanie ujawniony dzień przed konkursem. Jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, sezonowość składników i podejście less waste. Danie musi być podane na sześciu talerzach.

Finaliści Chefs en Or 2025:

  • Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
  • Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne
  • Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
  • Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
  • Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem poziomu nadesłanych zgłoszeń. Młodzi kucharze pokazali nie tylko warsztat techniczny, ale także dojrzałość kulinarną i odwagę w interpretowaniu tematu przewodniego. Cieszymy się, że konkurs Chefs en Or jest przestrzenią, w której mogą rozwinąć skrzydła – mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Chefs en Or to wydarzenie, które na stałe wpisało się w kalendarz najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. Organizatorzy – Transgourmet Foodservice i Selgros – od lat inwestują w rozwój gastronomii, wspierając przyszłe pokolenia szefów kuchni i promując kreatywność w branży.

Więcej informacji o konkursie: www.chefsenor.pl.

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron