Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019

Mistrzostwa polski sommelierów

Informacja prasowa

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019

Najlepsi sommelierzy po raz 19. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 25 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Mistrzostwa Polski Sommelierów to kluczowe wydarzenie w branży. Wysoki poziom konkursu gwarantuje, że udział w zawodach biorą najlepsi, a finaliści z kolejnych lat osiągają sukcesy międzynarodowe. Dwukrotny Mistrz Polski, Piotr Pietras w marcu tego roku na Mistrzostwach Świata Sommelierów zajął szóste miejsce, a w 2017 roku zdobył wicemistrzostwo Europy. Marek Przyborek, Mistrz Polski 2017, w ubiegłym roku zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii, gdzie na co dzień pracuje.

Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają dwa etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiki eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Do finału, który jest otwarty dla publiczności, przechodzi trzech zawodników. Goście Finału Mistrzostw mogą obserwować sommelierów na żywo, jak mierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy i goście zaproszeni spośród publiki. Po raz pierwszy wybrany zostanie w tym roku Mistrz Publiczności.

Podczas Finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – drugiej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, z podziałem na białe, różowe i czerwone. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem. Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Termin zgłoszeń upływa 10 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: regulamin.

Finał Mistrzostw rozpoczyna się o 17.00, jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji na evenea.pl

Poprzedzi go degustacja win kalifornijskich TOP Kalifornia przeznaczona dla branży HoReCa oraz inne seminaria i degustacje – także dla publiczności – rozpoczynające się już od wczesnego popołudnia. Na udział w degustacji kalifornijskiej można rejestrować się na evenea.pl. Początek o 15.00, liczba miejsc jest ograniczona.

Partnerami Mistrzostw Polski Sommelierów są

California Wine Institute www.discovercaliforniawines.com, facebook/California Wines Polska

Cisowianka Perlage http://www.cisowianka-perlage.pl/

Mondial Assistance https://mondial-assistance.pl/

Regent Warsaw Hotel http://www.regent-warsaw.com/pl/

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content