Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Najlepsze zdjęcia jedzenia. Polacy wśród nagrodzonych  

Wzruszające zdjęcie zatytułowane The Elderly Having Delicious Food („Starsze osoby jedzące pyszne jedzenie”) autorstwa Chinki Xiaoling Li zdobyło główną nagrodę w konkursie World Food Photography Awards, największym na świecie święcie fotografii kulinarnej, sponsorowanym przez Bimi®.

Zwycięska fotografia, która najpierw zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food for the Family (Jedzenie dla rodziny), została wykonana w starożytnym mieście Shuangliu w prowincji Syczuan w Chinach. Starsze kobiety na zdjęciu tworzą tzw. „układ bramy smoka” – mówi Xiaoling Li. To wyrażenie używane w Chinach na określenie sąsiedzkich spotkań przyjaciółek, które zbierają się, by porozmawiać, poplotkować i podzielić się historiami. Jedzą słynne syczuańskie przekąski – spring rollsy. Jedzenie daje im radość.

Polscy fotografowie odnieśli ogromny sukces w konkursie – spośród prawie 10 tys. zgłoszeń z 70 krajów świata, aż trzy zdjęcia z Polski znalazły się w finale, w tym jedno zwyciężyło w swojej kategorii.

Młoda fotografka Maja Kowalczyk zdobyła nagrodę Jamie Oliver Youth Prize (dla osób w wieku do 12 lat) za zdjęcie przedstawiające świeżo wyrwane marchewki z rodzinnego ogródka. Bardzo lubię wyrywać marchewki, bo nigdy nie wiadomo, jaki kształt i rozmiar się kryje pod ziemią. To zawsze niespodzianka – mówi Maja. W ramach nagrody Maja odwiedzi w Londynie siedzibę Jamiego Olivera – szefa kuchni, restauratora i działacza na rzecz zdrowego jedzenia, który również był jurorem tej kategorii.

Sukces odniosła również mama Mai, Diana Kowalczyk, która otrzymała wyróżnienie w kategorii Tiptree Cake Award za piękne zdjęcie wielkanocnych babek. Z kolei Roger Kołomłocki, również z Polski, został wyróżniony w kategorii Champagne Taittinger Food for Celebration za fotografię przedstawiającą eksplodującą butelkę szampana.

Zwycięzcy 25 konkursowych kategorii zostali ogłoszeni 20 maja przez znanego szefa kuchni, restauratora i autora książek kulinarnych Yotama Ottolenghiego podczas gali rozdania nagród w Mall Galleries w Londynie, z udziałem gwiazd świata kulinariów i sztuki.

Te nagrody pokazują, jak ogromną moc ma fotografia w opowiadaniu niezwykłych historii związanych z jedzeniem – mówi Dave Samuels, dyrektor marki Tenderstem® Bimi® Broccolini, głównego sponsora konkursu. Bez względu na to, jak zmienia się świat, jedzenie pozostaje w centrum naszego życia. Te niezwykłe zdjęcia przypominają o podstawowej roli, jaką jedzenie odgrywa w naszych społecznościach – łączy ludzi poprzez uprawę, gotowanie, jedzenie, świętowanie i przetrwanie.

Tegoroczne międzynarodowe jury, któremu przewodniczył legendarny fotograf kulinarny David Loftus, tworzyli m.in.: Henrique Sá Pessoa – utytułowany szef kuchni z gwiazdką Michelin, Mikel Ponce – fotograf gastronomiczny, Tom Athron – dyrektor generalny Fortnum & Mason, René Redzepi – współwłaściciel restauracji Noma, Max La Manna – nagradzany twórca treści cyfrowych, Rein Skullerud – fotograf i redaktor zdjęć w Światowym Programie Żywnościowym, Sergio Herman – znany szef kuchni, Mogau Seshoene (The Lazy Makoti) – szefowa kuchni i autorka książek kucharskich.

Wystawa wszystkich 185 zdjęć finałowych odbywa się w Mall Galleries w Londynie od 21 do 25 maja. Wybrane fotografie będzie można również zobaczyć w Fortnum and Mason od 2 czerwca, a także w Museum of the Home od 3 czerwca do 7 września.

Aby zobaczyć galerię online wszystkich finalistów edycji 2025, odwiedź:
www.worldfoodphotographyawards.com

Zgłoszenia do edycji konkursu na rok 2026 rozpoczną się we wrześniu tego roku.

(fot. Xiaoling Li, Maja Kowalczyk, Diana Kowalczyk, Roger Kołomłocki)

Aktualności

French Food Experience

W klimatycznej willi na warszawskim Mokotowie 13 czerwca swoje produkty zaprezentowali francuscy producenci żywności – wędlin, serów, przetworów z kaczki, ostryg oraz czekolady i kawy.

Przegląd Gastronomiczny 03/2025

Nowy Numer „PG” 3/2025 Ogródki gastronomiczne – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2 Fakty i mity na temat kaszy            4 Substytuty mięsa nie są prawdziwą

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron