Wzruszające zdjęcie zatytułowane The Elderly Having Delicious Food („Starsze osoby jedzące pyszne jedzenie”) autorstwa Chinki Xiaoling Li zdobyło główną nagrodę w konkursie World Food Photography Awards, największym na świecie święcie fotografii kulinarnej, sponsorowanym przez Bimi®.
Zwycięska fotografia, która najpierw zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food for the Family (Jedzenie dla rodziny), została wykonana w starożytnym mieście Shuangliu w prowincji Syczuan w Chinach. Starsze kobiety na zdjęciu tworzą tzw. „układ bramy smoka” – mówi Xiaoling Li. To wyrażenie używane w Chinach na określenie sąsiedzkich spotkań przyjaciółek, które zbierają się, by porozmawiać, poplotkować i podzielić się historiami. Jedzą słynne syczuańskie przekąski – spring rollsy. Jedzenie daje im radość.
Polscy fotografowie odnieśli ogromny sukces w konkursie – spośród prawie 10 tys. zgłoszeń z 70 krajów świata, aż trzy zdjęcia z Polski znalazły się w finale, w tym jedno zwyciężyło w swojej kategorii.

Młoda fotografka Maja Kowalczyk zdobyła nagrodę Jamie Oliver Youth Prize (dla osób w wieku do 12 lat) za zdjęcie przedstawiające świeżo wyrwane marchewki z rodzinnego ogródka. Bardzo lubię wyrywać marchewki, bo nigdy nie wiadomo, jaki kształt i rozmiar się kryje pod ziemią. To zawsze niespodzianka – mówi Maja. W ramach nagrody Maja odwiedzi w Londynie siedzibę Jamiego Olivera – szefa kuchni, restauratora i działacza na rzecz zdrowego jedzenia, który również był jurorem tej kategorii.

Sukces odniosła również mama Mai, Diana Kowalczyk, która otrzymała wyróżnienie w kategorii Tiptree Cake Award za piękne zdjęcie wielkanocnych babek. Z kolei Roger Kołomłocki, również z Polski, został wyróżniony w kategorii Champagne Taittinger Food for Celebration za fotografię przedstawiającą eksplodującą butelkę szampana.

Zwycięzcy 25 konkursowych kategorii zostali ogłoszeni 20 maja przez znanego szefa kuchni, restauratora i autora książek kulinarnych Yotama Ottolenghiego podczas gali rozdania nagród w Mall Galleries w Londynie, z udziałem gwiazd świata kulinariów i sztuki.
Te nagrody pokazują, jak ogromną moc ma fotografia w opowiadaniu niezwykłych historii związanych z jedzeniem – mówi Dave Samuels, dyrektor marki Tenderstem® Bimi® Broccolini, głównego sponsora konkursu. Bez względu na to, jak zmienia się świat, jedzenie pozostaje w centrum naszego życia. Te niezwykłe zdjęcia przypominają o podstawowej roli, jaką jedzenie odgrywa w naszych społecznościach – łączy ludzi poprzez uprawę, gotowanie, jedzenie, świętowanie i przetrwanie.
Tegoroczne międzynarodowe jury, któremu przewodniczył legendarny fotograf kulinarny David Loftus, tworzyli m.in.: Henrique Sá Pessoa – utytułowany szef kuchni z gwiazdką Michelin, Mikel Ponce – fotograf gastronomiczny, Tom Athron – dyrektor generalny Fortnum & Mason, René Redzepi – współwłaściciel restauracji Noma, Max La Manna – nagradzany twórca treści cyfrowych, Rein Skullerud – fotograf i redaktor zdjęć w Światowym Programie Żywnościowym, Sergio Herman – znany szef kuchni, Mogau Seshoene (The Lazy Makoti) – szefowa kuchni i autorka książek kucharskich.
Wystawa wszystkich 185 zdjęć finałowych odbywa się w Mall Galleries w Londynie od 21 do 25 maja. Wybrane fotografie będzie można również zobaczyć w Fortnum and Mason od 2 czerwca, a także w Museum of the Home od 3 czerwca do 7 września.
Aby zobaczyć galerię online wszystkich finalistów edycji 2025, odwiedź:
www.worldfoodphotographyawards.com
Zgłoszenia do edycji konkursu na rok 2026 rozpoczną się we wrześniu tego roku.
(fot. Xiaoling Li, Maja Kowalczyk, Diana Kowalczyk, Roger Kołomłocki)