Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości czekać będzie oprócz znakomitego jedzenia, mnóstwo dodatkowych atrakcji.

Wystawcy z całego kraju zaprezentują produkty wysokiej jakości wyróżnione znakami jakości, w tym znakiem Poznaj Dobrą Żywność, uczestniczące w systemach jakości żywności, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem PRODUKT POLSKI.

Prezentacje produktów, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne to tylko niektóre z atrakcji, które zaoferują gościom wystawcy i organizatorzy. Będzie można skosztować i zakupić m.in. najlepsze produkty mięsne, mleczarskie, warzywne oraz owocowe.

Dla najmłodszych zaplanowano mnóstwo atrakcji, w tym dmuchany plac zabaw, zjeżdżalnie, suchy basen z piłeczkami oraz gry i zabawy tematyczne. Animatorzy będą prowadzić kreatywne warsztaty z tworzenia wycinanek łowickich, ale nie zabraknie również zawodów Hobby Horse, malowania twarzy, pokazów baniek mydlanych oraz występów iluzjonisty. Dostępna będzie również specjalna tematyczna ścianka do robienia zdjęć.  

W programie pikniku znajdują się również warsztaty kulinarne dla najmłodszych prowadzone przez znanego szefa kuchni, blok taneczny „w zdrowym ciele zdrowy duch”, warsztaty edukacyjne i pokazy artystyczne dotyczące polskiej kultury ludowej.

W strefie muzealnej będzie można zobaczyć wystawę zabytkowych polskich maszyn i urządzeń rolniczych, a jedną z atrakcji pikniku będzie ich przejazd.

W stoisku Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu odbędą się pokazy tkania gobelin, składania chaty wiejskiej, kręcenia snopków, wyplatania słomianych warkoczy i koszyków oraz wyplatania lin i sznurów.

Będzie można zobaczyć również proces obróbki ziarna w żarnach na mąkę i na kaszę, dojenie krowy szkoleniowej, odwirowywanie śmietany z mleka w centryfudze – z możliwością degustacji odwirowanej śmietany oraz ubijania masła w tradycyjnej maselnicy tłokowej.

Podczas Pikniku zorganizowany zostanie również spacer z przewodnikiem po terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Specjalnym wydarzeniem pikniku będą wyścigi konne, w tym gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz o Puchar Prezydenta m.st. Warszawy.

Na miejsce wydarzenia kursują bezpłatne autobusy linii 300 (co 30 minut z przystanku Metro Wilanowska) w godz. 10:00 do 19:00

Wstęp wolny!

(Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) 

Aktualności

French Food Experience

W klimatycznej willi na warszawskim Mokotowie 13 czerwca swoje produkty zaprezentowali francuscy producenci żywności – wędlin, serów, przetworów z kaczki, ostryg oraz czekolady i kawy.

Przegląd Gastronomiczny 03/2025

Nowy Numer „PG” 3/2025 Ogródki gastronomiczne – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2 Fakty i mity na temat kaszy            4 Substytuty mięsa nie są prawdziwą

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron