Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nowa książka „Kierunek wino”

Pamiętnik z podróży do siedmiu regionów winiarskiego świata

Wino jest celem podróży, ale po drodze spotykamy ludzi, odwiedzamy miejsca, wysłuchujemy historii i anegdot opisanych ze swadą w najnowszej książce Pawła Gąsiorka pt. „Kierunek Wino”. Pozycja ukazała się na rynku pod koniec listopada bieżącego roku, nakładem wydawnictwa Czas Wina.

Winiarskie kierunki podróży Autora to Południe Włoch, Bordeaux, Europa Środkowa, Hiszpania, Argentyna, Urugwaj oraz Południowa Afryka. Każdemu z miejsc poświęcony jest osobny rozdział, wypełniony anegdotami i osobistymi wspomnieniami. To nie tylko świetna lektura, ale również źródło wiedzy o winie i ludziach. Znajdziemy tu też przepisy kulinarne, a także rekomendacje win z osobistym komentarzem Pawła Gąsiorka. Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami z prywatnego archiwum Autora.

Paweł Gąsiorek tak pisze we wstępie do książki: – Kiedy zrozumiałem, że wino będzie moim światem, moje życie nigdy już nie było takie, jak wcześniej. Jego horyzont zaczęły wyznaczać aromaty i smaki. Suknie, ciała, łzy, nogi, beczki. W poszukiwaniu jeszcze lepszego wina przemierzyłem winiarski świat. W tej książce Czytelnik znajdzie kilka wspomnień z tych moich podróży – niektóre z nich przeniosą Go w odległą przeszłość, inne pochodzić będą z ostatnich miesięcy. Być może nie ma już niektórych miejsc, ludzi i historii, o których opowiadam. Nic to, nie piszę bowiem przewodnika – wspominam chwile spędzone w lepszym świecie. Bo wino to lepszy świat. To piękny świat.

Inny, znany autor publikacji o winie Marek Bieńczyk tak ocenia nową książkę: – Paweł Gąsiorek zrobił tak wiele dobrego dla wina w Polsce: importując je, prowadząc kursy, tworząc winiarskie pismo, organizując wyjazdy po winnicach. A teraz, na dodatek, napisał książkę. Barwną słowem i obrazem. Gawędziarską, bez wymądrzania się, lecz pełną wiadomości. Namiętną, bo tyle w niej miłości do wina i winiarzy. Ciepłą w tych zimnych czasach. I znowu świetnie Pawłowi wyszło.

O autorze
Paweł Gąsiorek to niestrudzony eksplorator świata wina i mocnych alkoholi, dziennikarz winiarski, wydawca i merchant winny z ćwierćwiecznym doświadczeniem w degustowaniu, opisywaniu, ocenianiu, kupowaniu i sprzedawaniu wina. Prezes zarządu Grupy Dom Wina, wydawca i felietonista miesięcznika Czas Wina, Autor zbioru opowiadań winiarskich „Dobre klimaty”. Juror międzynarodowych konkursów winiarskich, a także współwłaściciel hotelu i restauracji Dwór Sieraków pod Krakowem, znanych z bogatej listy win oraz winnego spa.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron