Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata!

Setki godzin treningów oraz przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przyniosły ogromny sukces. Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata. Narodowa Kadra Kucharzy jest prowadzona przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego strategicznymi partnerami są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry.

Nie tylko piłkarze mają swój mundial! Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarny Puchar Świata, organizowany jest raz na 4 lata. To jedno z bardziej prestiżowych wydarzeń w świecie gastronomii, w którym mogą wziąć udział tylko reprezentacje zrzeszone w WACS, Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni.

Od 25 do 30 listopada 75 drużyn narodowych – juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych z 55 krajów rywalizowało w Luksemburgu o medale. Polska reprezentacja młodych adeptów sztuki kulinarnej wystartowała w konkurencjach – Restaurant des Nations oraz Chef’s Table, osiągając wspaniały wynik – dwa srebrne medale! Kadra od ponad 10 miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów, jakimi są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej i logistyki w finałowych konkurencjach. 

Zadanie nie było łatwe – podczas pierwszej konkurencji Chef’s Table młodzi Szefowie Kuchni przygotowywali 12 porcji menu, a następnie samodzielnie serwowali je jury. Kucharze zaproponowali potrawy inspirowane klasykami polskiej, ale i regionalnej kuchni – m.in. fingerfood na bazie mizerii, czerniny, barszczu i paprykarza, danie główne w postaci steku flat iron z masłem ziołowym, terriną grzybową i babką ziemniaczaną i deserem na bazie żętycy – serwatki z mleka owczego. Kolejne wyzwanie czekało na nich dwa dni później, kiedy to w konkurencji Restaurant des Nations przygotowali 70 porcji trzydaniowego menu, gdzie Goście mogli spróbować chociażby startera w postaci halibuta i raków z cytrynową nutą, dania w głównego  z sarniną, a także, terriny z udźca sarniego, chrupiącego selera z serem bursztyn czy piernikowej rolady z morelą i lodów z maślanką i morelą na deser.

To były bardzo wymagające miesiące dla Reprezentacji, ale jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Startowi towarzyszyły ogromne, ale pozytywne emocje. Dziękujemy za zaufanie naszym Partnerom – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Stowarzyszenie wspólnie z Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna, która odbędzie się w lutym 2024 roku w Stuttgarcie. Treningi niebawem rozpoczną się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Relację ze startu drużyny juniorów w Luksemburgu, a także przygotowania do kolejnych wyzwań można śledzić na kanałach social media Instytutu Kulinarnego.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron