Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podsumowanie XVI Festiwalu Kuchni Dworskiej

Było pysznie! Tak w skrócie można podsumować XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który odbył się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim. Tematyka wydarzenia skupiała się wokół kuchni dworskiej i dań z dziczyzny.

Zależy nam na promowaniu i utrwalaniu dawnych polskich tradycji kulinarnych. A gdzie, jak nie w dworze starostów chęcińskich mogłoby się to udać. Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter XVII-wiecznego dworu starostów chęcińskich. Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką. To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę – podkreślała Renata Kamienik, organizatorka wydarzenia.

Rywalizowali najlepsi

Najważniejszą częścią Festiwalu były konkursy kulinarne. O tytuł najlepszych kucharzy rywalizowali profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Każda dwuosobowa drużyna profesjonalistów przygotowała przystawkę z jelenia oraz danie główne z królika, musiała też na ocenę dokonać rozbioru królika. Uczniowie natomiast przyrządzali potrawę z kurczaka. Wśród uczniów najlepsze okazały się Wiktoria Kowalska i Kinga Garbat z Zespołu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, zaś nominację do Kulinarnego Pucharu Polski i I miejsce wśród profesjonalistów zdobyli Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki z Hotelu H15 Boutique z Warszawy. Gratulujemy!

Pokazy kulinarne mistrzów

Podczas imprezy odbywały się też prezentacje kulinarne w wykonaniu kucharzy z restauracji Da Vinci – szefa kuchni Sebastiana Strójwąsa oraz Nicholasa Allena, gotującego w stylu restauracji Michelin. Potrawy przez nich przygotowane pochodziły z pierwszej zachowanej książki kulinarnej „Compedium felculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego z 1682 r. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich można było spróbować pierogów z jelenia, pasztetów z dzika oraz domowych kiszonek. Przedstawiciele Lasów Państwowych i PZŁ zaprezentowali dary lasu oraz tradycje związane ze zbieractwem i łowiectwem.

Jako że Festiwal był poświęcony kuchni dworskiej, w szczególności kuchni myśliwskiej, nie mogło na nim zabraknąć dziczyzny, i to w dwóch wersjach. Jakub Wolski, szef kuchni, wraz ze swoim synem przygotował gulasz z dzika. – 150 kg mięsa, 20 kg włoszczyzny, 30 kg cebuli, 10 litrów wina i mnóstwo przypraw, wśród nich suszony czosnek niedźwiedzi – mówił Jakub Wolski. – To przepis, z którego korzystam już od niemal 20 lat – podkreślał.

Wystawy, prelekcje i spotkania z królem

Podczas XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej otwarto wystawę poświęconą królowej Bonie. Można było również oglądać wystawę o kawie i jej sprowadzeniu do Polski. Towarzyszyły im prelekcje o dawnej kuchni i zwyczajach z nią związanych, które wygłosili: prof. Hanna Krajewska – dyrektor Archiwum PAN oraz Jarosław Dumanowski – historyk, specjalista z zakresu historii wyżywienia. Na scenie nie zabrakło Jana III Sobieskiego wraz z Marysieńką z Królewskiej Fundacji Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich, którzy opowiadali o tym jak jadano na dworze królewskim, a podczas wieczornej gali Sobieski czytał listy do ukochanej.

Po terenie Festiwalu przechadzali się husarze, w których wcielili się kieleccy rekonstruktorzy. Goście przybyli na wydarzenie bardzo chętnie zakładali szlacheckie stroje z epoki, które udostępnili organizatorzy.

Organizatorami wydarzenia byli szefowie kuchni: Waldemar Hołówka, Sebastian Strójwąs, Jakub Wolski wraz z Fundacją Rozwoju Aktywności „PROGRESS” oraz Klubem Szefów Kuchni.

„Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron