Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podsumowanie XVI Festiwalu Kuchni Dworskiej

Było pysznie! Tak w skrócie można podsumować XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który odbył się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim. Tematyka wydarzenia skupiała się wokół kuchni dworskiej i dań z dziczyzny.

Zależy nam na promowaniu i utrwalaniu dawnych polskich tradycji kulinarnych. A gdzie, jak nie w dworze starostów chęcińskich mogłoby się to udać. Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter XVII-wiecznego dworu starostów chęcińskich. Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką. To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę – podkreślała Renata Kamienik, organizatorka wydarzenia.

Rywalizowali najlepsi

Najważniejszą częścią Festiwalu były konkursy kulinarne. O tytuł najlepszych kucharzy rywalizowali profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Każda dwuosobowa drużyna profesjonalistów przygotowała przystawkę z jelenia oraz danie główne z królika, musiała też na ocenę dokonać rozbioru królika. Uczniowie natomiast przyrządzali potrawę z kurczaka. Wśród uczniów najlepsze okazały się Wiktoria Kowalska i Kinga Garbat z Zespołu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, zaś nominację do Kulinarnego Pucharu Polski i I miejsce wśród profesjonalistów zdobyli Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki z Hotelu H15 Boutique z Warszawy. Gratulujemy!

Pokazy kulinarne mistrzów

Podczas imprezy odbywały się też prezentacje kulinarne w wykonaniu kucharzy z restauracji Da Vinci – szefa kuchni Sebastiana Strójwąsa oraz Nicholasa Allena, gotującego w stylu restauracji Michelin. Potrawy przez nich przygotowane pochodziły z pierwszej zachowanej książki kulinarnej „Compedium felculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego z 1682 r. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich można było spróbować pierogów z jelenia, pasztetów z dzika oraz domowych kiszonek. Przedstawiciele Lasów Państwowych i PZŁ zaprezentowali dary lasu oraz tradycje związane ze zbieractwem i łowiectwem.

Jako że Festiwal był poświęcony kuchni dworskiej, w szczególności kuchni myśliwskiej, nie mogło na nim zabraknąć dziczyzny, i to w dwóch wersjach. Jakub Wolski, szef kuchni, wraz ze swoim synem przygotował gulasz z dzika. – 150 kg mięsa, 20 kg włoszczyzny, 30 kg cebuli, 10 litrów wina i mnóstwo przypraw, wśród nich suszony czosnek niedźwiedzi – mówił Jakub Wolski. – To przepis, z którego korzystam już od niemal 20 lat – podkreślał.

Wystawy, prelekcje i spotkania z królem

Podczas XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej otwarto wystawę poświęconą królowej Bonie. Można było również oglądać wystawę o kawie i jej sprowadzeniu do Polski. Towarzyszyły im prelekcje o dawnej kuchni i zwyczajach z nią związanych, które wygłosili: prof. Hanna Krajewska – dyrektor Archiwum PAN oraz Jarosław Dumanowski – historyk, specjalista z zakresu historii wyżywienia. Na scenie nie zabrakło Jana III Sobieskiego wraz z Marysieńką z Królewskiej Fundacji Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich, którzy opowiadali o tym jak jadano na dworze królewskim, a podczas wieczornej gali Sobieski czytał listy do ukochanej.

Po terenie Festiwalu przechadzali się husarze, w których wcielili się kieleccy rekonstruktorzy. Goście przybyli na wydarzenie bardzo chętnie zakładali szlacheckie stroje z epoki, które udostępnili organizatorzy.

Organizatorami wydarzenia byli szefowie kuchni: Waldemar Hołówka, Sebastian Strójwąs, Jakub Wolski wraz z Fundacją Rozwoju Aktywności „PROGRESS” oraz Klubem Szefów Kuchni.

„Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content