Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

POLAGRA odsłania karty

To doskonała wiadomość dla właścicieli, managerów i przedstawicieli gastronomii. W programie targów POLAGRA, które odbędą się już za 3 tygodnie, oprócz bogatej oferty kilkuset wystawców, znajdą się również szkolenia, prelekcje, debaty, konkursy i festiwal kawy. Podczas targów zostanie również rozstrzygnięta 21. edycja konkursu o Kulinarny Puchar Polski.

Nie da się ukryć, że dla branży gastronomicznej nastał trudny czas. Rosnące koszty wymagają wprowadzania ulepszeń, a niekiedy podejmowania trudnych decyzji. Jak przejść przez ten niełatwy okres i wyjść niego obronną ręką? Na te pytania odpowiedzi poszukają eksperci podczas serii szkoleń i prelekcji organizowanych w czasie targów POLAGRA, 27–29 września 2023 r.

Wiedza na wyciągnięcie ręki

Specjaliści firmy V4B: Piotr Rogowski i Paweł Gruba (znany choćby jako manager restauracji w programie „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”) poprowadzą „Eksperckie wykłady dla branży HoReCa”. Tematyka trzech wykładów obejmie racjonalne podejście do food costu, skuteczną współpracę między kuchnią a salą oraz paradoks rosnących przychodów i malejących zysków w gastronomii.

Warto będzie również wziąć udział w szkoleniach dotyczących zagadnień prawnych. Specjaliści z czterech kancelarii przybliżą przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, znakowania opakowań, recyklatów oraz urzędowych kontroli dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej i sektorze HoReCa. Prawników można będzie odwiedzić również na ich stoiskach i umówić się z nimi na indywidualne konsultacje.

Praktyka czyni mistrzów

Trzej znakomici szefowie kuchni zaprezentują ogromną dawkę wiedzy i praktycznych umiejętności podczas Chefs Academy. Tam czekają najlepsze techniki przydatne w codziennej pracy kucharza. Te z pewnością doskonale znają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski. 21 raz o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” tym razem powalczy siedem zespołów. W jury pod przewodnictwem Bartosza Petera zasiądą m.in. Marek Rybacki, Jarosław Walczyk, Janusz Garncarczyk oraz Kurt Scheller. Jurorzy nie będą mieli łatwego zadania, a laureatów konkursu poznamy w czwartkowy wieczór, 28 września, czyli drugiego dnia targów POLAGRA.

Podtrzymana tradycja

Przez trzy dni na uczestników targów POLAGRA czeka bogata ekspozycja. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystawcy związani z całą branżą spożywczą zaprezentują swoje rozwiązania techniczne, technologiczne i produktowe. Towarzyszyć im będą debaty i panele dyskusyjne z udziałem ekspertów.

Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarnictwa i cukiernictwa pozostanie trzydniowy finał konkursu Master Baker, w którym rywalizują piekarze zawodowi, domowi, członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie i uczennice szkół o profilu gastronomicznym. Istotne w tym konkursie jest wykorzystanie pierwotnych zbóż i dokładność w przygotowaniu pieczywa. O to od lat dbają mistrzowie piekarstwa, którzy kolejny raz pojawią się na Forum Piekarskim Zdrowe Pieczywo.

Nowości i nowinki

Blok szkoleń, prelekcji, szkoleń i forów uzupełnią kolejne nowości, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy targów. Po raz pierwszy na POLAGRZE odbędą się festiwal kawy oraz kącik herbaty. Na festiwalu, na 500 metrach kwadratowych, zaprezentują się polscy i zagraniczni producenci i palarnie kawy z segmentu speciality, czekolady i słodyczy. Znajdzie się również miejsce dla akcesoriów niezbędnych do ich przygotowywania. Jeśli ktoś nie lubi kawy, doskonale odnajdzie się w kąciku poświęconym herbacie. Na jednym ze stoisk zaplanowano między innymi pokazy parzenia tego szlachetnego trunku.

Co, gdzie, kiedy?

W tym roku POLAGRA odbywa się w dniach 27–29 września. Towarzyszą jej targi opakowań – Taropak. Oba wydarzenia rozpoczną się w środę, a zakończą w piątek. Ich ostatni dzień będzie jednocześnie pierwszym dniem targów Smaki Regionów, na których zaprezentują się regionalni wytwórcy i dostawcy.

Program wydarzeń oraz zapisy na szkolenia organizowane na POLAGRZE można znaleźć tutaj: https://polagra.pl/pl/program-wydarzen, a bilety tutaj https://polagra.pl/pl/dla-zwiedzajacych/wazne-informacje/bilety/

Lista wystawców POLAGRY oraz więcej informacji o targach są dostępne na: www.polagra.pl

Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron