Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 3/2023

Nowy numer „PG” 3/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Najem lokalu gastronomicznego

8 PRZEDSTAWIAMY

Stanowiska barowe w różnych odsłonach

9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Jak utrzymać zmywarkę gastronomiczną w dobrej kondycji?

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Sól na cenzurowanym

15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Higiena w stylu eko

19 Z BRANŻY

Bezkosztowe audyty

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Comfort food – żywność na pocieszenie

26 HOTELE

Arletta Kowalik

Lunch box na wynos

29 COCKTAIL BAR

Mead Madness Cup 2023

31 COCKTAIL BAR

Trend „NoLo”

Wina o obniżonej lub zerowej zwartości alkoholu

Drodzy Czytelnicy!

1 marca na Bałkany zawitała już wiosna. U nas stanie się to trochę później, ale już teraz widać wyraźne ożywienie HoReCa. Przed nami wkrótce dwie najważniejsze imprezy, na które czeka cała branża – SMAKKi GASTROTARGI oraz targi EuroGastro. Podczas obu wydarzeń będzie zaprezentowana kompleksowa oferta dla HoReCa; będzie można też zapoznać się z nowościami i trendami. W trakcie targów EuroGastro po raz pierwszy odbędzie się Forum Polskiej Gastronomii. „PG” jest patronem medialnym tego wydarzenia. Informacje dot. obu imprez targowych można znaleźć w tym numerze oraz na naszej stronie. Zapraszamy do rejestracji i do zobaczenia!

Posypały się jak z rękawa zapowiedzi przyszłych ciekawych wydarzeń branżowych. W kwietniu czeka nas kolejna edycja konferencji MADE FOR Restaurant „SOS dla Gastro”, w maju kolacje Grand Dinners oraz uroczyste wręczenie nagród w plebiscycie „Najlepsza Restauracja”. Warto też zapisać w kalendarzu datę 24 października, na kiedy to zaplanowano tegoroczną edycję Kongresu Szefów Kuchni.

Niestety, wiosenne ożywienie branży i liczne imprezy nie świadczą o jej wspaniałej kondycji. Wiedzą o tym wszyscy restauratorzy, którzy na co dzień zmagają się z kosztami prowadzenia własnej działalności, w dobie galopującej inflacji i rosnących cen energii, produktów, usług, kosztów pracy… Analitycy z firmy Dotykačka dokładnie zbadali dane dot. transakcji polskich firm gastronomicznych z ostatniego roku. Statystycznie nie było tak źle, zwłaszcza pod względem wysokości przychodów i liczby transakcji, która nawet wzrosła o 10% w porównaniu do roku 2021. Jednakże było to następstwem dostosowania modelu sprzedaży z dostawą niż wzrostu frekwencji w samych lokalach. Więcej na ten temat można przeczytać na s. 18.

Podsumowując, cały czas trwa walka o przetrwanie, a każdy prowadzący biznes gastronomiczny zastanawia się gdzie szukać oszczędności. Mając to na uwadze, w tym numerze przedstawiamy propozycję obniżenia rachunków od Pyszne.pl („Bezkosztowe audyty” s. 19), z którą na pewno warto się zapoznać. Tradycyjnie też na naszych łamach publikujemy praktyczne wskazówki prawne. Adriana Lotolc, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, podpowiada co trzeba sprawdzić, zanim podpiszemy umowę najmu lokalu gastronomicznego, aby nie mieć później kłopotów (artykuł na s. 4-5). Pamiętajmy bowiem, że od właściwie podpisanej umowy może zależeć sukces naszej restauracji.

            Nasza Redakcja uważnie śledzi trendy branżowe. W tym numerze gorąco polecamy lekturę artykułu naukowego Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Comfort food – żywność na pocieszenie”. To pojęcie zrobiło zawrotną karierę i dlatego postanowiliśmy przedstawić Państwu, co się za nim kryje. Autorka omawia najnowsze badania dot. comfort food. Wnioski płynące z lektury artykułu są inspirujące i mogą pomóc restauratorom w budowaniu karty menu tak, aby bardziej zachęcić gości.

Kolejnym ciekawym trendem, który prezentujemy na łamach „PG”, jest wzrost popularności wina o obniżonej lub zerowej wartości alkoholu. Jak się okazuje, polska branża winiarska już przygotowała odpowiedź na tę potrzebę rynku. Więcej na s. 31 w informacji prasowej „Trend NoLo”.

Wiedza, którą dzielimy się z Państwem na naszych łamach jest bardzo przydatna w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.  Aby mieć do niej stały dostęp, zachęcamy do zamówienia prenumeraty na ten rok. Najłatwiej można to zrobić przez formularz na naszej stronie.

Następny numer czasopisma, PG 4-5/23, ukaże się dopiero w maju, dlatego już teraz składamy Państwu najlepsze życzenia świąteczne na Wielkanoc. Tradycyjnie życzymy też przyjemnej lektury! 

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron