Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 7-8/2022

Nowy numer „PG” 7-8/2022

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

3  KONKURSY

Finał KPP coraz bliżej!

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Zmiany w prawie pracy

9  WYWIADY

Zycie jest kwestią smaku

Rozmowa z Piotrem Knasieckim, właścicielem marki Estella

10  NAUKA

Dorota Czerwińska

Dwa espresso proszę!

Charakterystyka różnych rodzajów kawy

15 ART. PROMOCYJNY

Przepis na rodzinny sukces

Od warsztatu w garażu do światowego lidera

16  PATRONATY

Marlena Wiciejowska

Podsumowanie Festiwalu Ryb z Roztocza

20  NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia czeska

27  RESTAURACJE

Smak Karkonoszy

Oficjalne otwarcie restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie

32  Hotele

Arletta Kowalik

Eventy – plusy i minusy

34  KORESPONDENCJA Z CHORWACJI

A.W.

Ser, wino i koronki

Wakacje w Chorwacji

39  COCKTAIL BAR

winny maniak

Białe wina z północy Włoch

Budbreak ’2022 u Mielżyńskiego

Drodzy Czytelnicy!

Trwają wakacje i każdy zastanawia się co przyniosą one rodzimej branży HoReCa. Czy Polacy rzeczywiście postawią na pobyt w kraju, czy spragnieni dalekich wojaży udadzą się zagranicę i tam będą korzystać z lokalnej oferty hotelarskiej i gastronomicznej…

W numerze wakacyjnym „PG” jak na dłoni widać efekty odmrożenia branży. Wreszcie mogły odbyć się, przekładane nieraz nawet 2 lata, wydarzenia kulinarne. Obecnie trwa zacięta rywalizacja w ramach konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski (KPP), którego jubileuszowa, 20. edycja odbędzie się w dniach 26-27 września na targach POLAGRA. Z powodu pandemii organizacja tego wydarzenia bardzo rozciągnęła się w czasie. Dlatego przypominamy ideę KPP i listę finalistów w artykule „Finał KPP coraz bliżej!” na s.3.

            W tym numerze warto zaznajomić się również z podsumowaniem konferencji MADE FOR Restaurant, która odbyła się 21 czerwca w Sopocie. Tym razem wydarzenie to dedykowane było Restauratorom Nowej Generacji. Dowiedzieliśmy się w jaki sposób radzą sobie z pandemią, wzrostem kosztów surowców i mediów, brakiem pracowników i innymi problemami dotykającymi branżę (relacja na s. 7).

Wakacje to czas podróży, więc i my podróżujemy na łamach „PG”. Tym razem udajemy się do Czech w ramach cyklu artykułów Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Kuchnie naszych sąsiadów.” Lektura tego smakowitego artykułu z pustym żołądkiem to zły pomysł, ponieważ: Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbi­cieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur.

Informacje zawarte w tym artykule mogą nam się przydać podczas podróży do Czech. Na pewno warto byłoby również przyswoić podstawowe słownictwo związane z kulinariami, jak np. nazwy dań, ponieważ podobieństwo języka czeskiego do polskiego bywa bardzo zwodnicze. Na stołach naszych południowych sąsiadów spotkamy nie tylko knedliki, ale również i inne ciekawe potrawy. Aby dowiedzieć się więcej na temat czeskiego menu, zapraszamy do zapoznania się z w/w artykułem.

W tym numerze „PG” warto zwrócić uwagę również na artykuł Doroty Czerwińskiej „Dwa espresso proszę!” przybliżający różnorodny świat kawy i napojów, które powstają na bazie odpowiednio przygotowanych ziaren kawowca. Autorka udziela również kilku rad dotyczących sposobu przyrządzania kawy oraz przedstawia walory prozdrowotne tego napoju. Jak się okazuje, spożywany w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi, a nawet pomaga w zmniejszeniu częstotliwości zachorowań na choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę typu 2. Zapraszamy do lektury tych ciekawych informacji, oczywiście przy filiżance małej czarnej…

W ostatnim czasie powróciły przekładane z powodu pandemii imprezy w hotelach. Tematowi temu przyjrzała się Arletta Kowalik, specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie. W artykule „Eventy – plusy i minusy” przedstawia wszystkie „za” i „przeciw” organizacji dużych imprez w hotelach. Eventy są źródłem dodatkowego dochodu, ale mogą przyczynić się również do powstania problemów. Gorąco polecamy ten artykuł, który może okazać się dobrą wskazówką dla hotelarzy.

 Tradycyjnie już, w numerze nie mogło zabraknąć artykułu prawnego. Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, tym razem przeanalizowała propozycje zmian w Kodeksie pracy („Zmiany w prawie pracy”). Przepisy te mają wejść w życie już 1 sierpnia br., więc warto się z nimi jak najszybciej zapoznać, aby nie być zaskoczonym.

Życzymy udanych wakacji i miłej lektury!

 

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron