Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 7-8/2022

Nowy numer „PG” 7-8/2022

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

3  KONKURSY

Finał KPP coraz bliżej!

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Zmiany w prawie pracy

9  WYWIADY

Zycie jest kwestią smaku

Rozmowa z Piotrem Knasieckim, właścicielem marki Estella

10  NAUKA

Dorota Czerwińska

Dwa espresso proszę!

Charakterystyka różnych rodzajów kawy

15 ART. PROMOCYJNY

Przepis na rodzinny sukces

Od warsztatu w garażu do światowego lidera

16  PATRONATY

Marlena Wiciejowska

Podsumowanie Festiwalu Ryb z Roztocza

20  NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia czeska

27  RESTAURACJE

Smak Karkonoszy

Oficjalne otwarcie restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie

32  Hotele

Arletta Kowalik

Eventy – plusy i minusy

34  KORESPONDENCJA Z CHORWACJI

A.W.

Ser, wino i koronki

Wakacje w Chorwacji

39  COCKTAIL BAR

winny maniak

Białe wina z północy Włoch

Budbreak ’2022 u Mielżyńskiego

Drodzy Czytelnicy!

Trwają wakacje i każdy zastanawia się co przyniosą one rodzimej branży HoReCa. Czy Polacy rzeczywiście postawią na pobyt w kraju, czy spragnieni dalekich wojaży udadzą się zagranicę i tam będą korzystać z lokalnej oferty hotelarskiej i gastronomicznej…

W numerze wakacyjnym „PG” jak na dłoni widać efekty odmrożenia branży. Wreszcie mogły odbyć się, przekładane nieraz nawet 2 lata, wydarzenia kulinarne. Obecnie trwa zacięta rywalizacja w ramach konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski (KPP), którego jubileuszowa, 20. edycja odbędzie się w dniach 26-27 września na targach POLAGRA. Z powodu pandemii organizacja tego wydarzenia bardzo rozciągnęła się w czasie. Dlatego przypominamy ideę KPP i listę finalistów w artykule „Finał KPP coraz bliżej!” na s.3.

            W tym numerze warto zaznajomić się również z podsumowaniem konferencji MADE FOR Restaurant, która odbyła się 21 czerwca w Sopocie. Tym razem wydarzenie to dedykowane było Restauratorom Nowej Generacji. Dowiedzieliśmy się w jaki sposób radzą sobie z pandemią, wzrostem kosztów surowców i mediów, brakiem pracowników i innymi problemami dotykającymi branżę (relacja na s. 7).

Wakacje to czas podróży, więc i my podróżujemy na łamach „PG”. Tym razem udajemy się do Czech w ramach cyklu artykułów Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Kuchnie naszych sąsiadów.” Lektura tego smakowitego artykułu z pustym żołądkiem to zły pomysł, ponieważ: Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbi­cieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur.

Informacje zawarte w tym artykule mogą nam się przydać podczas podróży do Czech. Na pewno warto byłoby również przyswoić podstawowe słownictwo związane z kulinariami, jak np. nazwy dań, ponieważ podobieństwo języka czeskiego do polskiego bywa bardzo zwodnicze. Na stołach naszych południowych sąsiadów spotkamy nie tylko knedliki, ale również i inne ciekawe potrawy. Aby dowiedzieć się więcej na temat czeskiego menu, zapraszamy do zapoznania się z w/w artykułem.

W tym numerze „PG” warto zwrócić uwagę również na artykuł Doroty Czerwińskiej „Dwa espresso proszę!” przybliżający różnorodny świat kawy i napojów, które powstają na bazie odpowiednio przygotowanych ziaren kawowca. Autorka udziela również kilku rad dotyczących sposobu przyrządzania kawy oraz przedstawia walory prozdrowotne tego napoju. Jak się okazuje, spożywany w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi, a nawet pomaga w zmniejszeniu częstotliwości zachorowań na choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę typu 2. Zapraszamy do lektury tych ciekawych informacji, oczywiście przy filiżance małej czarnej…

W ostatnim czasie powróciły przekładane z powodu pandemii imprezy w hotelach. Tematowi temu przyjrzała się Arletta Kowalik, specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie. W artykule „Eventy – plusy i minusy” przedstawia wszystkie „za” i „przeciw” organizacji dużych imprez w hotelach. Eventy są źródłem dodatkowego dochodu, ale mogą przyczynić się również do powstania problemów. Gorąco polecamy ten artykuł, który może okazać się dobrą wskazówką dla hotelarzy.

 Tradycyjnie już, w numerze nie mogło zabraknąć artykułu prawnego. Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, tym razem przeanalizowała propozycje zmian w Kodeksie pracy („Zmiany w prawie pracy”). Przepisy te mają wejść w życie już 1 sierpnia br., więc warto się z nimi jak najszybciej zapoznać, aby nie być zaskoczonym.

Życzymy udanych wakacji i miłej lektury!

 

Redakcja

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron