Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Łąka kwietna przy Selgros Cash & Carry w Poznaniu

W 2022 roku Selgros Cash & Carry świętuje wyjątkowy jubileusz 25 lat działalności w Polsce. Poza przygotowaniem specjalnych ofert dla klientów, rocznica zainspirowała sieć do założenia łąki kwietnej przy hali Selgros.

Pilotażowo w Poznaniu, przy pierwszym obiekcie Selgros w Polsce, zostały zasiane rośliny łąkowe. 

Łąki nie tylko cieszą oczy klientów i mieszkańców, lecz również wzbogacają otaczające środowisko miejskie. Selgros Cash & Carry planuje założenie łąk kwietnych również przy pozostałych halach w Polsce.

Łąki kwietne są praktyczną odpowiedzią na problemy z zielenią, które wynikają ze zmieniających się warunków przyrodniczych w miastach. Polska leży w większości w klimacie kontynentalnym, od paru lat doświadczamy coraz gorętszego lata i prawie bezśnieżnej zimy. Zadbanie o roślinność jest coraz trudniejsze, a łąki kwietne to sposób, aby temu zaradzić estetycznie i bez szkód dla środowiska. Tworzy się je poprzez wysiew mieszanką nasion dobraną do klimatu i stanowiska – najczęściej są to rośliny lubiące słońce i suche podłoże. Warte docenienia są szczególnie byliny, które mogą odtwarzać się przez wiele lat bez pomocy człowieka. Łąka, która powstała przy hali Selgros Cash & Carry w Poznaniu ma powierzchnię niemal 1000 m2. Tego rodzaju teren nie wymaga nawożenia ani częstego koszenia i dodatkowo pozytywnie wpływa na retencję wody.

 Łąki kwietne to wspaniałe urozmaicenie przestrzeni, które dodatkowo przynosi korzyści dla mieszkańców. Tak znacząca powierzchnia realnie wpływa na poprawę jakości miejscowego ekosystemu. To również miejsce zapewniające pokarm bardzo pożytecznym owadom zapylającym, które są kluczowym elementem ekosystemu, choć wiele osób bagatelizuje ich znaczenie. Żeby zapewnić im komfortowe warunki, na terenie łąki przewidziane zostały specjalne domki, które zapewniają im bezpieczne schronienie – mówi Karol Podyma, specjalista z firmy Łąki Kwietne.

Pszczoły, dzikie trzmiele oraz motyle – wszystkie owady są pożyteczne dla ludzi. Mimo że są pospolite, to z roku na rok jest ich coraz mniej w miastach. Przygotowane dla nich „hotele” imitują ich naturalne siedlisko i są wypełnione rurkami trzcinowymi o różnej średnicy, nawierconymi kawałkami drewna, szyszkami drzew iglastych i cegłami dziurawkami. Gatunki zamieszkujące taką konstrukcję są ważną częścią ekosystemów.

Do założenia łąk kwietnych Selgros Cash & Carry namawia też swoich klientów –  9 lipca w hali w Poznaniu otrzymali oni nasiona roślin kwitnących, wraz z instrukcją siewu. W ten sposób każdy będzie mógł we własnym zakresie wysiać swój fragment dobroczynnego siedliska dla owadów i przyczynić się do zwiększenia bioróżnorodności.

Zachowanie równowagi środowiskowej ma dla nas duże znaczenie. Nasze działania opieramy na trzech filarach: odpowiedzialności za jakość produktów, dobrych praktykach pracodawcy, a także efektywnym wykorzystaniu zasobów. Stąd pojawił się pomysł założenia przy naszych halach łąk kwietnych, które mają pozytywny wpływ na ekosystem. Naszym klientom bardzo spodobała się ta idea, my również jesteśmy zadowoleni, dlatego planujemy posianie podobnych łąk przy kolejnych halach Selgros Cash & Carry w Polsce – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Łąkę można już podziwiać w pełnej krasie, ponieważ od kilku tygodni kwitnie wieloma kolorami rodzimych i ozdobnych kwiatów jednorocznych, a w kolejnym sezonie rodzimymi gatunkami wieloletnimi. Warto obserwować etapy kwitnienia, ponieważ wygląd łąki zmienia się w trakcie roku.

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron