Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
10/2021

Nowy numer „PG” 10/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

4 PRAWO
Adriana Lotolc
Kontrola PIH w restauracji

6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Catering dietetyczny

9 TARGI
Targi HORECA® tradycyjnie w listopadzie

10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Drób w gastronomii

15 PRZEDSTAWIAMY
Lubiana i ekologiczna, czyli jak w fabryce porcelany można dbać o środowisko?

18 KONGRESY
Kongres BIOEXPO 2021 za nami!

19 Z KART HISTORII „PG”
75 lat „Przeglądu Gastronomicznego”

26 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Głupota nie zna granic
Trochę inna Holandia

28 HOTELE
Arletta Kowalik
Przepraszamy za usterki!

30 COCKTAIL BAR
Marcin Pietraszek
Wina ekologiczne i ich certyfikaty

Drodzy Czytelnicy!

Oddajemy w Wasze ręce wyjątkowy numer, bo wydany dokładnie 75 lat po powstaniu naszego czasopisma (sic!). Aż trudno uwierzyć, że w październiku 1946 roku ukazał się pierwszy numer „Żywienia Zbiorowego”, kwartalnika dla kierowników stołówek, będącego protoplastą „PG”. Po wielu perturbacjach wydawniczych, czasopismo ostatecznie przyjęło tytuł „Przegląd Gastronomiczny” w 1964 roku. 

Jubileusz zobowiązuje, ale niestety w warunkach pandemii trudno o wielkie świętowanie. Okrągła rocznica cieszy, ale obecna sytuacja branży zmniejsza nasz optymizm. Tak poważny jubileusz jest jednak motywacją do przypomnienia historii „PG”. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nią na s. 19. Wspomnienia zaprezentujemy również w kolejnym numerze. Jesteśmy zadowoleni i dziękujemy, że są Państwo z nami! Mamy nadzieję, że mimo upływu lat nadal z równą przyjemnością sięgacie po nasz tytuł.

Jesień zagościła na dobre, a wraz z nią odżyła branża targowa. Widać to wyraźnie na łamach „PG”. W tym numerze publikujemy relację z Targów EuroGastro, POLAGRA oraz Kongresu BIOEXPO. Staraliśmy się być obecni na tych tak ważnych dla branży gastronomicznej wydarzeniach. Relację z Kongresu Szefów Kuchni przedstawimy w kolejnym wydaniu. Przed nami jeszcze Targi HoReCa w Krakowie (3-5.11) z bardzo prestiżowym wydarzeniem – finałem polskiej selekcji konkursu Bocuse d’Or Poland 2021. Niestety licho, czyli COVID-19, nie śpi. Zaczął się już sezon grypowy i czwarta fala pandemii przybiera na sile. Miejmy nadzieję, że uda nam się zapanować nad obecną sytuacją i że nie będzie potrzeba tak drastycznych środków jak lockdown gastronomii.

W tym numerze warto przeczytać artykuł „Skrzydełko czy udko?” Doroty Czerwińskiej, czyli rzecz o drobiu, jego walorach prozdrowotnych i wykorzystaniu kulinarnym w gastronomii. Autorka uwzględniła również ptactwo łowne, które w Polsce nie jest zbyt często spożywane. Zapraszamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem, a zwłaszcza z przeglądem potraw z różnych rodzajów drobiu. Może któraś z nich będzie inspiracją do powstania nowej pozycji w jesiennym menu? Pamiętajmy że, jak pisze Autorka: Obecność potraw z przepiórek, perliczek i bażantów zwykle wpływa na efektywne działanie lokali gastronomicznych. 

Nie zabraknie również tematów dla hotelarzy. Arletta Kowalik w artykule „Przepraszamy za usterki!” przybliża nam znaczenie działu technicznego w hotelu i opowiada, dlaczego tak ważne jest zadbanie o tę stronę pobytu gości. Czasem niewymieniona żarówka, cieknąca spłuczka w toalecie czy zepsuta suszarka do włosów mogą wywrzeć tak bardzo złe wrażenie, że gość nie będzie chciał już wracać do obiektu, w którym zaznał takich niedogodności. 

Większość restauratorów kontrolę działalności wiąże tylko z Sanepidem, ale istnieje też inna instytucja, która również może skontrolować lokal gastronomiczny. To Państwowa Inspekcja Handlowa, której uprawnienia są bardzo szerokie. Do zadań PIH należy m.in. kontrola legalności i rzetelności działania przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji, handlu i usług. Jak przygotować się do takiej kontroli krok po kroku podpowiada Adriana Lotolc, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, w artykule „Kontrola PIH w restauracji”. Polecamy lekturę, tym bardziej że utrudnianie lub udaremnianie pracy inspektorów grozi poważnymi konsekwencjami.  

Zachęcamy do prenumeraty „PG” na 2022 r. Potrzebne informacje i formularz zamówienia znajdą Państwo w środku numeru oraz na naszej stronie internetowej.

Życzymy przyjemnej lektury numeru jubileuszowego! 

                                                                                                             Redakcja

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron