Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
10/2021

Nowy numer „PG” 10/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

4 PRAWO
Adriana Lotolc
Kontrola PIH w restauracji

6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Catering dietetyczny

9 TARGI
Targi HORECA® tradycyjnie w listopadzie

10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Drób w gastronomii

15 PRZEDSTAWIAMY
Lubiana i ekologiczna, czyli jak w fabryce porcelany można dbać o środowisko?

18 KONGRESY
Kongres BIOEXPO 2021 za nami!

19 Z KART HISTORII „PG”
75 lat „Przeglądu Gastronomicznego”

26 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Głupota nie zna granic
Trochę inna Holandia

28 HOTELE
Arletta Kowalik
Przepraszamy za usterki!

30 COCKTAIL BAR
Marcin Pietraszek
Wina ekologiczne i ich certyfikaty

Drodzy Czytelnicy!

Oddajemy w Wasze ręce wyjątkowy numer, bo wydany dokładnie 75 lat po powstaniu naszego czasopisma (sic!). Aż trudno uwierzyć, że w październiku 1946 roku ukazał się pierwszy numer „Żywienia Zbiorowego”, kwartalnika dla kierowników stołówek, będącego protoplastą „PG”. Po wielu perturbacjach wydawniczych, czasopismo ostatecznie przyjęło tytuł „Przegląd Gastronomiczny” w 1964 roku. 

Jubileusz zobowiązuje, ale niestety w warunkach pandemii trudno o wielkie świętowanie. Okrągła rocznica cieszy, ale obecna sytuacja branży zmniejsza nasz optymizm. Tak poważny jubileusz jest jednak motywacją do przypomnienia historii „PG”. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nią na s. 19. Wspomnienia zaprezentujemy również w kolejnym numerze. Jesteśmy zadowoleni i dziękujemy, że są Państwo z nami! Mamy nadzieję, że mimo upływu lat nadal z równą przyjemnością sięgacie po nasz tytuł.

Jesień zagościła na dobre, a wraz z nią odżyła branża targowa. Widać to wyraźnie na łamach „PG”. W tym numerze publikujemy relację z Targów EuroGastro, POLAGRA oraz Kongresu BIOEXPO. Staraliśmy się być obecni na tych tak ważnych dla branży gastronomicznej wydarzeniach. Relację z Kongresu Szefów Kuchni przedstawimy w kolejnym wydaniu. Przed nami jeszcze Targi HoReCa w Krakowie (3-5.11) z bardzo prestiżowym wydarzeniem – finałem polskiej selekcji konkursu Bocuse d’Or Poland 2021. Niestety licho, czyli COVID-19, nie śpi. Zaczął się już sezon grypowy i czwarta fala pandemii przybiera na sile. Miejmy nadzieję, że uda nam się zapanować nad obecną sytuacją i że nie będzie potrzeba tak drastycznych środków jak lockdown gastronomii.

W tym numerze warto przeczytać artykuł „Skrzydełko czy udko?” Doroty Czerwińskiej, czyli rzecz o drobiu, jego walorach prozdrowotnych i wykorzystaniu kulinarnym w gastronomii. Autorka uwzględniła również ptactwo łowne, które w Polsce nie jest zbyt często spożywane. Zapraszamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem, a zwłaszcza z przeglądem potraw z różnych rodzajów drobiu. Może któraś z nich będzie inspiracją do powstania nowej pozycji w jesiennym menu? Pamiętajmy że, jak pisze Autorka: Obecność potraw z przepiórek, perliczek i bażantów zwykle wpływa na efektywne działanie lokali gastronomicznych. 

Nie zabraknie również tematów dla hotelarzy. Arletta Kowalik w artykule „Przepraszamy za usterki!” przybliża nam znaczenie działu technicznego w hotelu i opowiada, dlaczego tak ważne jest zadbanie o tę stronę pobytu gości. Czasem niewymieniona żarówka, cieknąca spłuczka w toalecie czy zepsuta suszarka do włosów mogą wywrzeć tak bardzo złe wrażenie, że gość nie będzie chciał już wracać do obiektu, w którym zaznał takich niedogodności. 

Większość restauratorów kontrolę działalności wiąże tylko z Sanepidem, ale istnieje też inna instytucja, która również może skontrolować lokal gastronomiczny. To Państwowa Inspekcja Handlowa, której uprawnienia są bardzo szerokie. Do zadań PIH należy m.in. kontrola legalności i rzetelności działania przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji, handlu i usług. Jak przygotować się do takiej kontroli krok po kroku podpowiada Adriana Lotolc, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, w artykule „Kontrola PIH w restauracji”. Polecamy lekturę, tym bardziej że utrudnianie lub udaremnianie pracy inspektorów grozi poważnymi konsekwencjami.  

Zachęcamy do prenumeraty „PG” na 2022 r. Potrzebne informacje i formularz zamówienia znajdą Państwo w środku numeru oraz na naszej stronie internetowej.

Życzymy przyjemnej lektury numeru jubileuszowego! 

                                                                                                             Redakcja

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 28.06.2022, Sopot Nadchodzi rewolucyjna, turkusowa edycja konferencji MADE FOR Restaurant w Sopocie. Co oznacza hasło „New Generation” dla TOP Restauratorów? – Nadciąga

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron