Nowy numer „PG” 4-5/2021
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
W numerze m.in.:
4 PRAWO
Adriana Lotolc
6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Wymiana powietrza
Wentylacja w zakładach gastronomicznych
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Żywność wygodna w gastronomii w dobie epidemii COVID-19
16 KONFERENCJE
Relacja z wiosennej edycji konferencji MADE FOR Restaurant
20 NAUKA
Grażyna Bortnowska
3D jedzenie na zamówienie
27 WYDARZENIA
Zielony Tydzień
Kwietniowa akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
32 NAUKA
Arletta Kowalik
Narzędzia promocji w hotelarstwie (cz. I.)
36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
O pikniku na kocyku
Co słychać w branży?
Drodzy Czytelnicy!
Tym razem mamy dobre wieści: po ponad półrocznym zamknięciu HoReCa zostanie otwarta! Po konferencji prasowej rządu 28 kwietnia, podczas której przedstawiono harmonogram łagodzenia obostrzeń, wszystkim z branży udzielił się entuzjazm i nadzieja na przyszłość. Oby to co najgorsze, już było za nami, choć z każdej sytuacji kryzysowej trzeba umieć wyciągnąć wnioski.
Najpierw, 8 maja, dla gości zostały otwarte hotele. Od 15 maja uruchomiono ogródki gastronomiczne, w ścisłym reżimie sanitarnym. Zajęty może być co drugi stolik a dystans między nimi musi wynosić min. 1,5 m. W pierwszy weekend po otwarciu tłumy gości odwiedziły ogródki gastronomiczne w całej Polsce. Od 28 maja będzie można przyjmować gości wewnątrz lokali, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i limitem obłożenia 50% miejsc. Od tego dnia będzie można też organizować przyjęcia okolicznościowe w lokalu do 50 osób, przy czym do limitu gości nie wliczać się będzie osób w pełni zaszczepionych.
Zaraz po wspomnianej konferencji rozdzwoniły się telefony z rezerwacjami w restauracjach. Okazało się, że Polacy stęsknili się za wyjazdami i atmosferą restauracji, kawiarni czy ulubionego pubu. Jednocześnie załogi lokali zakasały rękawy i ruszyły do przygotowań, ponieważ otwarcie po tak długim czasie to praktycznie otwarcie na nowo. Niektóre restauracje muszą jednak poczekać do 28 maja, ponieważ nie wszędzie istnieje możliwość rozstawienia ogródka.
Największym i najbardziej palącym problemem HoReCa jest teraz brak rąk do pracy. Przed pandemią też nie było o to łatwo. Zwolnieni w czasie lockdownu pracownicy przekwalifikowali się do innych branż i na dobre się tam zadomowili, o czym można przeczytać w tym wydaniu „PG”. Znaleźć dobrego i doświadczonego szefa kuchni jest teraz bardzo trudno. Na słabe wyniki rekrutacji wpływa też fakt, że branża HoReCa zaczęła być postrzegana jako niestabilna i nie przynosząca zysków. Potencjalni pracownicy obawiają się jesienią kolejnego lockdownu, którego najczęstszym rezultatem jest zmniejszenie uposażenia lub etatu.
W najnowszym numerze „PG” polecamy lekturę relacji zmagań restauratorów z pandemią, o których można przeczytać w podsumowaniu konferencji MADE FOR Restaurant. Podczas tego wydarzenia TOP 20 Restauratorów z całej Polski opowiadało swoje historie walki z kryzysem, rywalizując o stypendium biznesowe i tytuł Fightera Roku. Na naszych łamach publikujemy bardzo pouczające wnioski z ich wystąpień. Główną nagrodę zdobyła Jolanta Jurkowlaniec, właścicielka lokalu Dinette we Wrocławiu. Gratulujemy!
O pomysłach restauratorów na radzenie sobie z pandemią pisze też Dorota Czerwińska, w artykule p.t. „Wygoda i bezpieczeństwo”, przybliżając temat żywności wygodnej w gastronomii w dobie koronawirusa. Polecamy również artykuł Wiesławy Grzesińskiej „Wymiana powietrza”, z którego można się dowiedzieć, jakie rodzaje filtrów i okapów należy stosować w kuchni restauracyjnej, aby wentylacja działała według wszelkich zasad higieny. To temat na czasie, ponieważ przed otwarciem lokalu warto sprawdzić, w jakim stanie jest instalacja, po półrocznej przerwie w działaniu.
Zapraszamy na naszą gruntownie zmodernizowaną stronę www.przeglad-gastronomiczny.pl, na której można znaleźć ciekawe artykuły oraz wiele interesujących informacji z budzącej się do życia branży gastronomicznej. Jedną z nich jest potwierdzona data targów POLAGRA w Poznaniu (4-6.10) oraz Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie (12.10). Po więcej zapraszamy na naszą stronę.
Na nowe otwarcie życzymy restauratorom mnóstwa gości, gościom niezapomnianych wrażeń z pobytu w restauracjach, a Czytelnikom „PG” miłej lektury!
Redakcja