Wielkimi krokami zbliża się Olimpiada Kulinarna IKA. W wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie weźmie udział Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pod przewodnictwem Bartosza Petera (kapitana drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastiana Krauzowicza (managera). Aktualnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet trwają intensywne przygotowania do kulinarnych zmagań.
Olimpiada Kulinarna IKA to największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny – jego koncepcja została opracowana pod koniec XIX wieku, a pierwsza edycja odbyła się w 1900 roku we Frankfurcie. Nawiązania do igrzysk olimpijskich nie są przypadkowe – wydarzenie odbywa się co 4 lata i biorą w nim udział przedstawiciele różnych państw. Formuła konkursu ewoluowała przez lata, jednocześnie zwiększając swój zasięg. W tym roku w zmaganiach wezmą udział kucharze z kilkudziesięciu krajów.
Wśród uczestników nie zabraknie Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy powołanej przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kucharzom przewodzą w tym roku Bartosz Peter (kapitan drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastian Krauzowicz (manager). W skład drużyny seniorów weszli kucharze – Marcin Gruszka, Maciej Hippler, Sebastian Plasota i Tomasz Ziółkowski, cukiernik Michał Świerad oraz asystenci – Łukasz Wódz i Wojciech Waliszewski. Drużynę juniorów tworzą z kolei dwie uzdolnione kucharki – Weronika Gurynow i Adela Kaczmarczyk. Partnerem strategicznym polskiej reprezentacji jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy ma już na swoim koncie kilka istotnych sukcesów na międzynarodowych konkursach kulinarnych. Podczas Olimpiady Kulinarnej IKA 2020 polska ekipa wywalczyła trzy srebrne medale w kategoriach Chef’s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów. Z kolei drużyna juniorów zdobyła dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata.
– Przed kucharzami dwie bardzo trudne konkurencje. Pierwsza z nich polega na stworzeniu rozbudowanego menu dla 12 osób. Podczas drugiej zawodnicy w ciągu 6 godzin będą musieli przygotować 110 porcji 3-daniowego menu. Tu liczą się nie tylko wiedza, praktyka i doskonała organizacja własnej pracy, lecz także umiejętność wpisania się w gust międzynarodowej komisji konkursowej. Wszystkie te aspekty bierzemy pod uwagę podczas spotkań z naszymi drużynami – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Organizacja intensywnych przygotowań do Olimpiady była możliwa dzięki partnerskiej współpracy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pierwsze treningi rozpoczęła już w kwietniu 2023 roku, niemal na rok przed rozpoczęciem zmagań. Zgrupowania odbywają się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie – początkowo były to dwa zjazdy w miesiącu, a od czerwca kucharze spotykają się co weekend.
Aktualnie głównym elementem treningów są tzw. „czasówki”, podczas których uczestnicy odwzorowują realne zadania konkursowe. Wymaga to dużej dyscypliny – drużyna wchodzi do boksu o godzinie 7:00 i ma godzinę na rozpakowanie produktów i sprzętów, instalację sekcji oraz kontrolę stanowiska pracy. Realizacja zadania konkursowego rozpoczyna się punktualnie o godzinie 8:00. Stworzenie warunków zbliżonych do tych panujących podczas Olimpiady pozwala kucharzom nie tylko na sprawdzenie wiedzy i umiejętności, lecz także przetestowanie pracy pod presją czasu. Swoistym podsumowaniem działań jest degustacja i dyskusja, dzięki której drużyny mogą wyeliminować ewentualne błędy.
– Instytut Kulinarny Transgourmet to doskonałe miejsce do przygotowań przed tak dużym wydarzeniem jak Olimpiada Kulinarna IKA. Nowoczesna przestrzeń, stanowiska ze sprzętem najnowszej generacji, a także znajdująca się w pobliżu hala Selgros wyposażona w tysiące produktów – wszystko to daje nam w zasadzie nieograniczone możliwości trenowania. Dzięki temu jesteśmy jeszcze bardziej zmotywowani do ciężkiej pracy, która – mamy nadzieję – przełoży się na sukces w Stuttgarcie – dodaje Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i Kapitan Narodowej Kadry Polski Kucharzy.
Olimpiada Kulinarna IKA odbędzie się 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wylatuje na wydarzenie już 31 stycznia.