Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

„Przyjaciele Świata” zebrali ponad 100 tysięcy zł dla dzieci

Ponad 100 tysięcy zł trafi do potrzebujących dzieci, podopiecznych Kliniki Chirurgii i Onkologii Dziecięcej Uniwersyteckiego Centrum Pediatrii im. M. Konopnickiej w Łodzi. To za sprawą ludzi o wielkich sercach, którzy już po raz 14 spotkali się na charytatywnej kolacji „Przyjaciele Gotują”, by zebrać fundusze na szczytne cele.

Tegoroczna kolacja odbywająca się pod hasłem „Smaki Grecji” została przygotowana przez dwóch greckich mistrzów kuchni Miltosa Karoubasa oraz Teo Vafidisa. Wydarzenie uświetnili swoją obecnością m. in. konsul Spyros Vourtsis, który reprezentował Ambasadę Grecji, aktor Andrzej Seweryn, popularny prezenter Zygmunt Chajzer, piosenkarka Tatiana Okupnik, śpiewaczka operowa Anna Cymmerman, fotograf Jacek Poremba, znany grafik Andrzej Pągowski oraz artysta-malarz Jull Dziamski. Łącznie w wydarzeniu odbywającym się pod patronatem Pani Hanny Zdanowskiej, Prezydent Miasta Łodzi oraz Pani Niki Kamby, Ambasador Republiki Greckiej w Polsce uczestniczyło ponad 450 osób z całej Polski. Najwyższą kwotę w licytacji zorganizowanej podczas kolacji uzyskały koszulka Roberta Lewandowskiego FC Barcelona oraz fotografia „Kwiatostan” Jacka Poremby.

Cele zbiórki

W tym roku „Przyjaciele Świata” zbierali fundusze przede wszystkim na zakup cyfrowego systemu drenażu klatki piersiowej dla Kliniki Chirurgii i Onkologii Dziecięcej Uniwersyteckiego Centrum Pediatrii im. M. Konopnickiej w Łodzi. Kwota pochodząca z zakupu biletów oraz aukcji wesprze ponadto Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, dla którego zakupiony zostanie sprzęt komputerowy na potrzeby wyposażenia siedmiu placówek oraz schronisko dla zwierząt Ohana. Potrzebne fundusze zostały zebrane m. in. podczas odbywającej się wieczorem licytacji, na której pojawiły się atrakcyjne przedmioty. Za najwyższą kwotę podczas aukcji sprzedana została koszulka Roberta Lewandowskiego FC Barcelona, która kupiona została za 14 000 zł. Niewiele mniej – 13 500 zł – zaoferowano za fotografię Jacka Poremby pt. „Kwiatostan”. Goście podczas kolacji wylicytowali ponadto: obraz Julla Dziamskiego „Fruwający Słoń” (11 000 zł), obraz Ryszarda Bilana (10 000 zł), koszulkę Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej z podpisem Roberta Lewandowskiego (9 000 zł), bombkę, Jajo Faberge z pozytywką (5 500 zł) czy kultowy motocykl Vespa do wypożyczenia na weekend (4 000 zł). Na licytację trafiły ponadto unikatowe charytatywne zestawy porcelanowe – kubki i talerzyki – oznaczone symbolem Exclusive Limited Edition z autorskimi rysunkami aktora Andrzeja Seweryna oraz gości z Grecji – mistrzów kuchni Teo Vafidisa i Miltosa Karoubasa.

O Stowarzyszeniu

Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata” organizuje kolacje charytatywne w Łodzi już od 14 lat. Inicjatywa ta jest jedną z form działania Stowarzyszenia utworzonego przez grupę aktywnych, przedsiębiorczych kobiet, które sukces biznesowy postanowiły łączyć z działalnością dobroczynną. Projekt polega na organizacji kolacji dla 300-400 osób, którym dania każdego roku serwuje znany i lubiany szef kuchni. Dochód z biletów, a także prowadzonej w trakcie imprezy aukcji jest przeznaczany w całości na pomoc potrzebującym i ratowanie życia. Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata” jest organizacją działającą pro bono, nieczerpiącą żadnych korzyści majątkowych ze swojej działalności, która nie byłaby możliwa bez wrażliwości i wsparcia ludzi o wielkich sercach. W tym roku do inicjatywy ponownie przyłączyła się Fundacja „Serce dla Serc”, która wspiera łódzkie szpitale kliniczne oraz wszelkie inicjatywy mające aktywizować pracowników medycznych. Dzięki kwocie zebranej podczas ubiegłorocznej inicjatywie „Przyjaciele Gotują” zakupione zostały: videoendoskop pediatryczny za blisko 80 tysięcy zł, aparat USG dla Hospicjum Łódzkiego za 55 tysięcy zł oraz zestaw Biofeedback dla Fundacji Dar Serca za prawie 24 tysiące zł.

Wyjątkowy wieczór

Tegoroczna kolacja „Smaki Grecji” odbyła się w Hotelu Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź. Wydarzenie poprowadził Zygmunt Chajzer, o oprawę muzyczną wieczoru zadbali piosenkarka Tatiana Okupnik oraz zespół Stage Fever. Specjalnie dla „Przyjaciół Świata” prosto z Grecji przyleciał 8-osobowy zespół tancerzy, Cultural Association of Melissochori „Agios Dimitrios”, który zapewnił gościom zabawę w iście greckim klimacie. Kolację artystycznym występem rozpoczęła polska śpiewaczka operowa Anna Cymmerman, która zaprezentowała utwór diwy greckiego pochodzenia Marii Callas. Podczas tegorocznej kolacji wręczone zostały również statuetki „Amicus”, będące specjalną nagrodą Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata” dedykowaną osobom, które dzięki wrażliwości i gotowości niesienia pomocy w sposób szczególny przysłużyły się działalności organizacji. W tym roku nagrodą uhonorowani zostali Andrzej Seweryn, szefowie kuchni Milotos Karoubas oraz Teo Vafidis, a także zespół tancerzy z Grecji Cultural Association of Melissochori „Agios Dimitrios”.

Szefowie kuchni

Za menu 14. Kolacji Charytatywnej „Smaki Grecji” odpowiedzialni byli kulinarni mistrzowie Miltos Karoubas oraz Teo Vafidis. 

Miltos Karoubas to Światowy Ambasador Greckiej Gastronomii w Greek Taste Beyond Borders, Ambasador szefów kuchni Sans Frontieres w Grecji, Światowy Ambasador Greckiej Gastronomii w Greckim Klubie Szefów Kuchni, były Prezes Greckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, członek ITQI (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości), którego siedziba mieści się w Belgii oraz dyplomowany sędzia Bocuse d’or i Worldchefs.

Teo Vafidis jest szefem klubu szefów kuchni biura grecko-polskiego. Od 15 lat organizuje Festiwal Kuchni Greckiej, który odbywa się podczas największej wystawy HORECA w Polsce. Uczestniczy jako sędzia w najważniejszych konkursach kulinarnych w Polsce, ale także na całym świecie. Organizuje lekcje kuchni greckiej w szkołach w Polsce, bierze udział w wielu wydarzeniach charytatywnych i promuje kuchnię grecką poprzez programy turystyczne organizowane w Grecji przez Polskę. Został uhonorowany przez UNESCO za promocję kultury oraz greckiej gastronomii w Europie.

Przypomnijmy, że w poprzednich edycjach w inicjatywie „Przyjaciele Gotują” udział wzięła plejada najbardziej cenionych i znanych szefów kuchni z Polski, m.in. Karol Okrasa, Robert Sowa, Andrzej Polan, Michel Moran, Magda Gessler, Robert Makłowicz i Pascal Brodnicki.

„Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron