V Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty tradycyjne i regionalne”.
Małopolska Szkoła Gościnności, jako Instytucja Województwa Małopolskiego, postanowiła włączyć się w akcję upowszechniania lokalnych produktów żywnościowych. Istotą Konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie – pogłębienie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych wśród młodzieży.
Uczniowie szkół gastronomicznych, do których skierowany jest Konkurs mają okazję do rozwoju swoich zainteresowań kulinarnych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości w kuchni oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności.
W poprzednich edycjach Konkursu tematami przewodnimi były: jabłko z Raciechowic, charsznicka kapusta, jagnięcina podhalańska, Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Tegoroczne zmagania kulinarne skupią się wokół Suski sechlońskiej – śliwki podwędzanej – produktu regionalnego województwa małopolskiego.
Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Tytusa Chałubińskiego Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.