Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

WINO NA MEDAL

Wino na Medal

Rusza druga edycja konkursu „Wino na medal” organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

Dla firm importujących i dystrybuujących wino w branży gastronomicznej projekt jest okazją, by wyróżnić swoje najlepsze produkty wobec klienta ostatecznego, a także podnieść lub ugruntować swoją pozycję w branży. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem.

Nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów
i ekspertów winiarskich. Jury, które zbierze się w maju, oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Nad przebiegiem obrad komisji będzie czuwała Kancelaria Radców Prawnych Leszek Czarny, Wojciech Budny i Wspólnicy. Wyróżnienia będą przyznawane w następujących kategoriach:

  • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
  • wina musujące: białe, różowe, czerwone
  • wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.

Wyróżnienia otrzymają produkty, które uzyskają:

  • 82,0 – 85,9 punktów – medal brązowy
  • 86,0 – 89,9 punktów – medal srebrny
  • 90 – 100 punktów – medal złoty.

Najwyżej ocenionym w danej kategorii winom, które uzyskają złoty medal, przyznana zostanie nagroda specjalna „Grand Prix”.

Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Aby wziąć udział w konkursie trzeba wypełnić formularz konkursowy dostępny na stronie internetowej www.sommelierzy.pl, wnieść z góry opłatę rejestracyjną w wysokości 50 zł netto za każdy zgłaszany produkt oraz przesłać po trzy butelki każdego zgłaszanego wina na adres: PRO-LOG S.A. 3 Maja 8 PL-05-800 Pruszków. Próbki należy dostarczać w kartonach transportowych oznaczonych napisem: Stowarzyszenie Somelierów Polskich ” Wino na medal” w dni powszednie, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-17.00 (kontakt do Prolog: bok@pro-log.com.pl, Dorota Miszalska tel. 691 939 767). PRO-LOG to firma oferująca kompleksową obsługę logistyczną łańcucha dostaw. Specjalizuje się w obsłudze towarów akcyzowych: napojów alkoholowych i olejów smarowych. Do chwili degustacji butelki będą przechowywane w SARWINE, profesjonalnym magazynie do przechowywania win (więcej informacji na www.sarwine.pl ).

Produkty można zgłaszać do 10 maja. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 25 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: http://sommelierzy.pl/kwnm/regulamin-konkursu .

Kontakt dla uczestników konkursu:

winonamedal@sommelierzy.pl

Kontakt dla mediów:

Barbara Prange-Barczyńska, Star PR

Tel.: 600 042 142, e-mail: b.prange@starpr.com.pl

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron