Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Sukces polskich talentów kulinarnych – awans do kolejnego etapu SPYCA! 

Młodzi, ambitni, pełni talentu i pasji do gotowania – tak można opisać trzech Polaków, którzy zakwalifikowali się do kolejnego etapu prestiżowego konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition! Maciej Osiński, Cezary Boraczyński i Dawid Cieśliński wraz ze swoimi mentorami wybiorą się na Maltę, aby uczestniczyć w kolejnym etapie prestiżowego konkursu. Ich zdolności będą oceniane przez jury wybitnych szefów kuchni z całego świata, w którego składzie znajduje się także Iwona Niemczewska – właścicielka i Szefowa Kuchni restauracji „Z drugiej Strony Lustra”. 

Polski akcent w międzynarodowej rywalizacji 

Konkurs S. Pellegrino Young Chef Academy Competition organizowany przez słynną włoską markę wody mineralnej S.Pellegrino, promuje młodych szefów kuchni z całego świata i od prawie dziesięciu lat przyciąga uwagę miłośników kulinariów. Udział w tej rywalizacji to nie tylko doświadczenie, ale i klucz do rozwoju. Jak mówi polska jurorka, Iwona Niemczewska, To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie, otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w konkursie oznacza możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania kontaktów.  

Dostanie się do tego konkursu nie jest łatwe, a przechodzenie do kolejnych etapów jest jeszcze trudniejsze. Dlatego można być dumnym z Macieja Osińskiego, Cezarego Boraczyńskiego i Dawida Cieślińskiego, którzy idą jak burza po finał. 

Możemy pomóc wygrać naszym rodakom 

Polscy reprezentanci nie tylko powalczą przed jury, ale mają też szansę zdobyć nagrodę publiczności – Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Do 22 listopada br. na stronie konkursu można oddać głos na uczestników. Osoba z największą liczbą głosów zdobędzie wyjątkowe wyróżnienie oraz dawkę motywacji. Wspierając naszych kucharzy, dajemy im dodatkowy impuls do walki o finał! 

Wyrażanie siebie poprzez kuchnię 

W rywalizacji liczy się smak i umiejętność wyrażenia siebie poprzez kulinaria – niezależnie od płci, pochodzenia czy orientacji. To pokazuje, jak wielką rolę odgrywa autentyczność i różnorodność w świecie kulinarnym. Oprócz głównej nagrody, uczestnicy mają także szansę zdobyć wyróżnienia w trzech specjalnych kategoriach: 

– S.Pellegrino Social Responsibility Award – dla dania, które najlepiej odzwierciedla odpowiedzialne praktyki kulinarne. 

– Acqua Panna Connection in Gastronomy Award – przyznawana przez mentorów za potrawę, która najpełniej oddaje kulinarne dziedzictwo regionu. 

– Fine Dining Lovers Food for Thought Award – nagroda przyznawana przez społeczność Fine Dining Lovers online dla kucharza, który najgłębiej wyraża swoje przekonania poprzez swoje danie. 

S.Pellegrino – Marka z tradycją i pasją 

Konkurs S. Pellegrino Young Chef Academy Competition organizowany jest przez markę S.Pellegrino – symbol włoskiego stylu i smaku od ponad 120 lat. To ona wspiera młode talenty, pomagając im znaleźć swoje miejsce na kulinarnej mapie świata. Do konkursu mógł przystąpić każdy szef kuchni, który nie ukończył 30 lat, a nagrody i wyróżnienia stają się dla wielu uczestników przepustką do światowej sławy. 

Czyje dania tym razem podbiją serca jurorów i publiczności? Okaże się już w kolejnym etapie konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition.

Aktualności

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie

Dziewiąta edycja Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie odbędzie się w dniach16–22 listopada 2024 roku i skupi się na temacie diety śródziemnomorskiej oraz tradycyjnych przepisach, produktach

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2024

8 listopada w Wiskitkach – po 5 latach przerwy – odbył się finał 16. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Unilever Food Solutions.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron