Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka już 8 grudnia!

Kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka” odbędzie się już 8 grudnia. Tego dnia zjadając posiłek, można pomóc dzieciom i młodzieży w potrzebie. Polska Akcja Humanitarna zaprasza właścicieli lokali gastronomicznych z całej Polski do włączenia się w akcję i wspólnego świętowania. Zgłoszenia można przysyłać do 30 listopada.

Ponad 60 lokali gastronomicznych zgłosiło się do tegorocznej odsłony Świątecznego Stołu Pajacyka. W zeszłym roku udział w akcji wzięło 610 lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić niemal 160 tys. zł.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej i 8 grudnia przekazać 10% dziennego utargu. Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne, bary czy kawiarnie – wiele z nich przy Pajacykowym stole zasiada od lat.

–  8 grudnia zapraszamy wszystkich do lokali oznaczonych żółtym plakatem z Pajacykiem! – zachęca Tadeusz Szczepaniak, koordynator akcji PAH. – Czasem niewielki gest może bardzo wiele zmienić. Ta inicjatywa ma też bardzo ważny wymiar symboliczny, bo pokazuje, że potrafimy się jednoczyć, aby pomagać osobom w potrzebie.

W tym roku środki zbierane w ramach akcji sfinansują zarówno dożywianie, jak i wsparcie psychologiczne dla dzieci i młodzieży w Polsce w ramach programu Pajacyk. Pomoc PAH obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa – dlatego z programu korzystają także m.in. młode osoby z Ukrainy, które zostały zmuszone do opuszczenia swojego kraju przez wojnę.

Do Świątecznego Stołu Pajacyka będzie można zasiąść zarówno w Warszawie, jak i Lublinie, Poddębicach, Zgorzelcu, Gdańsku, Chorzowie czy Mikołajkach. Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na aktualizowanej na bieżąco mapie: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 30 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://forms.gle/BBdzUAaaZy3c1ejB9

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content