Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Niezapomniana gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce

Czwartkowy wieczór 26 października 2023 roku przejdzie do historii polskiej branży gastronomicznej jako czas, w którym świętowano jeden z najbardziej znaczących jubileuszy roku – 25 lat obecności marki Winterhalter na polskim rynku. Wydarzenie odbyło się w malowniczych wnętrzach Fortecy Kręglickich w Warszawie.

Przez drzwi Fortecy przewinęła się plejada wybitnych osobistości – od pracowników polskiej filii, przez przedstawicieli firm partnerskich, po zaprzyjaźnione twarze z całego świata. Gościem specjalnym był Ralph Winterhalter, wnuk założyciela i obecny Prezes grupy Winterhalter GmbH. Galę wspólnie otworzyli Joanna Sobczyk, Prezes Zarządu i Marcin Wajda, Dyrektor Komunikacji i Marketingu. Wyjątkowy charakter wieczorowi nadała jednak zaproponowana nowatorska konwencja imprezy, wraz z którą Winterhalter Polska, po raz kolejny, wyszedł poza obowiązujące utarte schematy. Formuła „Saturday Night Live”, czyli luźnego talk show, mimo dużego ryzyka spowodowanego faktem, że goście nie znali pytań i byli zaskakiwani przez całą dyskusję, sprawdziła się wręcz idealnie, a przede wszystkim bardzo świeżo.

Aby przedstawienie udało się zgodnie z założeniem, kluczową jego postacią był prowadzący. W tę rolę wcielił się niezawodny, znany praktycznie każdemu Marcin Prokop. Spotkanie miało być swoistą sentymentalną podróżą w czasie, podczas której zaproszeni goście mogli udać się w meandry swoich doświadczeń i wspólnie, na bazie jubileuszu Winterhalter Polska powspominać historię swojego personalnego sukcesu. Ta podróż nie udałaby się, gdyby na skórzanej kanapie nie zasiedli ludzie, którzy są sercem z firmą – ich historie, anegdoty i emocje tworzyły mozaikę wyjątkowych, często wzruszających wspomnień. W rozmowie wzięli udział także eksperci i liderzy polskiej branży gastronomicznej, wieloletni partnerzy i przyjaciele firmy.

Talk show otworzyła rozmowa z Ralphem Winterhalterem, który podzielił się wieloma rodzinnymi anegdotami, ale również spojrzeniem na filozofię firmy, akcentując, że sukces buduje się na przekształcaniu problemów w możliwości. Do wspomnień z pierwszych lat działalności w Polsce powrócił Wojciech Chojnicki, pierwszy Prezes polskiego oddziału. Na scenie gościli także pracownicy o szczególnie długim stażu, którzy bezpośrednio przyczynili się do budowania i umacniania wyjątkowej historii Winterhaltera w Polsce. Swoimi przemyśleniami podzielili się: Krzysztof Wiak, Dyrektor Serwisu, ekspert z imponującym, ponad 25-letnim stażem; Agnieszka Wieczorek, Kierowniczka Działu Sprzedaży i Zamówień pracująca od ponad 22 lat w Winterhalter; Eryk Jóźwiak, Regionalny Dyrektor Sprzedaży w regionie północnym, imponująco długo związany z firmą – od ponad 23 lat!

Podczas tego niezwykłego wieczoru nie mogło zabraknąć obecności przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej, przyjaciół i sympatyków firmy. Wśród gości zaproszonych na scenę, znaleźli się: Ilona Kalfas, Prezes firmy PanaGastro z Poznania, która z nieskrywaną sympatią przybliżyła jak technologia od Winterhalter wpłynęła na jej firmę, otwierając perspektywę klienta skoncentrowanego na jakość i efektywność sprzętu; Jarosław Przybyłowski, prezes Gastro-Tech z Gdańska, firmy, która od niemal 30 lat oferuje wsparcie w wyposażeniu branży HoReCa. Jarosław, również od lat jest związany z marką Winterhalter, poruszył temat innowacji w branży i znaczenia wysokiej jakości sprzętu, dzieląc się swoimi inspiracjami jako doświadczony i zaangażowany dystrybutor; Grzegorz Drużba, ekspert w branży oraz właściciel Gastro Serwis, firmy, która specjalizuje się w serwisie oraz wyposażaniu obiektów gastronomicznych; Marcin Kręglicki, doświadczony warszawski restaurator, znawca dobrego jedzenia i podróży, współwłaściciel wielu stołecznych restauracji, a także gospodarz Fortecy Kręglickich, w której odbyła się uroczysta gala; Maciej Wroński, Dyrektor Zarządzający Rational Polska, firmy która już od ponad 50 lat oferuje najwyższej klasy urządzenia, będąc światowym dostawcą w dziedzinie technologii branży HoReCa; Agnieszka Małkiewicz, Prezes Zarządu FOR Solutions, twórczyni platformy Made For Restaurant.

Podsumowanie

Ukoronowaniem rozmów z licznymi gośćmi była rozmowa z obecną Prezes Winterhalter Polska, Joanną Sobczyk, która z uznaniem i wdzięcznością wspominała mijające lata, podkreślając jak wiele osiągnięto i jak wiele jeszcze przed firmą. Ta rozmowa była swoistą klamrą, która domknęła 25-letnią, sentymentalną podróż przez dojrzewanie polskiej gastronomii. Nostalgiczny i pełen ciepła wieczór był jak rodzinny zjazd – obecni byli zarówno weterani firmy, jak i nowe twarze.

Szampanem otwartym tradycyjną techniką sabrage przez Adama Pawłowskiego – pierwszego polskiego Master Sommeliera, wzniesiono uroczysty toast za przyszłość. Kolejną niebanalną atrakcją wieczoru był tort, będący prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej, udekorowany przez Renatę Martynę i Angelikę Chwyć, Mistrzynie Świata w Dekoracji Tortów, które mistrzostwo zdobyły zaledwie kilka dni wcześniej, podczas międzynarodowych tragów HOST w Mediolanie. Artystki zastosowały motywy i kolory, które nawiązywały do logo i wartości firmy Winterhalter, łącząc elegancję z nowoczesnością.

To był wieczór pełen wzruszeń, dumy i inspiracji. Gala 25-lecia Winterhalter w Polsce zostanie zapamiętana jako wydarzenie, które nie tylko uhonorowało przeszłość, ale także z wielkim optymizmem spojrzało w przyszłość. A wszystko w nowej, świeżej odsłonie i formule pozbawionej korporacyjnych filmów, prezentacji i wręczania dyplomów. To było jubileuszowe spotkanie pełne uśmiechu i łez wzruszenia. Po prostu spotkanie Przyjaciół. Gastronomicznych Przyjaciół.

Fot. mat. prasowe Winterhalter

Aktualności

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2024

Premiera XIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród dla szefów

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron