Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka rusza 9 grudnia

Kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka” odbędzie się już 9 grudnia. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekażą 10% dziennego obrotu, finansując pomoc psychologiczną i dożywianie dla polskich i ukraińskich dzieci. Jak można włączyć się do akcji?

Już 450 lokali gastronomicznych zgłosiło się do tegorocznej odsłony Świątecznego Stołu Pajacyka. W zeszłym roku udział w akcji wzięło prawie pół tysiąca lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić ponad 136 tysięcy zł.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej i 9 grudnia przekazać 10% dziennego utargu. Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne, bary czy kawiarnie.

Każdy sprzedany obiad, deser czy napój zamienia się w realną pomoc – mówi Tadeusz Szczepaniak, koordynator projektu w PAH. – W ciągu dwudziestu lat trwania akcji udało się sfinansować ponad 200 tysięcy posiłków. Mamy nadzieję, że w grudniu wspólnie pobijemy kolejny rekord!

Środki, które uda się zebrać w tegorocznej edycji, sfinansują wsparcie psychologiczne oraz dożywianie dla dzieci i młodzieży. W tym roku cel jest szczególny – w związku z wojną w Ukrainie wzrosły potrzeby w polskich szkołach i świetlicach, do których od 24 lutego br. uczęszczają również dzieci uciekające przed konfliktem zbrojnym. Dlatego pomoc w ramach programu „Pajacyk” obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa.

Do Świątecznego Stołu Pajacyka będzie można zasiąść zarówno w Warszawie, jak i Opolu, Łodzi, Zgorzelcu, Supraślu, Augustowie czy Kobierzycach. Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na aktualizowanej na bieżąco mapie: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/3UptveN  

Zapraszamy do przyłączenia się do Świątecznego Stołu Pajacyka!

Aktualności

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2024

Premiera XIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród dla szefów

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron