Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka rusza 9 grudnia

Kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka” odbędzie się już 9 grudnia. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekażą 10% dziennego obrotu, finansując pomoc psychologiczną i dożywianie dla polskich i ukraińskich dzieci. Jak można włączyć się do akcji?

Już 450 lokali gastronomicznych zgłosiło się do tegorocznej odsłony Świątecznego Stołu Pajacyka. W zeszłym roku udział w akcji wzięło prawie pół tysiąca lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić ponad 136 tysięcy zł.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej i 9 grudnia przekazać 10% dziennego utargu. Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne, bary czy kawiarnie.

Każdy sprzedany obiad, deser czy napój zamienia się w realną pomoc – mówi Tadeusz Szczepaniak, koordynator projektu w PAH. – W ciągu dwudziestu lat trwania akcji udało się sfinansować ponad 200 tysięcy posiłków. Mamy nadzieję, że w grudniu wspólnie pobijemy kolejny rekord!

Środki, które uda się zebrać w tegorocznej edycji, sfinansują wsparcie psychologiczne oraz dożywianie dla dzieci i młodzieży. W tym roku cel jest szczególny – w związku z wojną w Ukrainie wzrosły potrzeby w polskich szkołach i świetlicach, do których od 24 lutego br. uczęszczają również dzieci uciekające przed konfliktem zbrojnym. Dlatego pomoc w ramach programu „Pajacyk” obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa.

Do Świątecznego Stołu Pajacyka będzie można zasiąść zarówno w Warszawie, jak i Opolu, Łodzi, Zgorzelcu, Supraślu, Augustowie czy Kobierzycach. Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na aktualizowanej na bieżąco mapie: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/3UptveN  

Zapraszamy do przyłączenia się do Świątecznego Stołu Pajacyka!

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron