Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świeże inspiracje od Selgros Cash & Carry

Z okazji wyjątkowego jubileuszu klienci Selgros Cash & Carry mogą bezpłatnie pobrać książkę „Ryby i owoce morza na Twoim stole”. Sieć świętuje tym samym 25-lecie obecności w Polsce,  pokazując, że na półkach oferują nie tylko świeże i zróżnicowane produkty, ale również inspiracje na niebanalne dania. 

Zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie są doceniane w gastronomii ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 oraz łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Ich spożycie wspiera odporność organizmu, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz demencji. Z kolei owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz substancji mineralnych wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego. Niewielka kaloryczność oraz walory smakowe sprawiają, że są one synonimem zdrowia i długowieczności.

To produkty doceniane przez wielu kucharzy, jak również miłośników gotowania. Nie wymagają długiej obróbki, są idealną podstawą do prostych i wykwintnych, ale przede wszystkim zdrowych i pełnowartościowych dań. W książce udostępnionej bezpłatnie przez Selgros Cash & Carry znalazły się inspiracje na zupy, przystawki i dania główne. Wszystkie przepisy zostały przygotowane przez ekspertów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Wśród receptur do wypróbowania są nie tylko klasyki, takie jak bouillabaisse – francuska zupa rybna czy paella z owocami morza, lecz również nietypowe połączenia jak karp z kaszotto buraczanym, czy miruna z kiszonymi ogórkami.

W książce przekazaliśmy zbiór przepisów, który odsłoni różnorodny świat ryb i owoców morza. Proponujemy dania dla początkujących w kuchni, jak również takie, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.– mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, autor przepisów. Wszystkie składniki są dostępne w halach Selgros Cash & Carry. To zdecydowanie moje ulubione produkty w kuchni, cieszę się, że mogę podzielić się moją pasją do nich z klientami.– dodaje.

Selgros Cash & Carry od 25 lat rozwija i inspiruje branżę gastronomiczną. Klienci cenią sieć szczególnie za świeży asortyment ryb i owoców morza. Produkty pochodzą  z łowisk z najodleglejszych zakątków globu,  jak i od lokalnych dostawców. W asortymencie jest 160 rodzajów ryb świeżych – słodkowodnych czy morskich, czy nawet dostępnych tylko sezonowo jak np. dorsz skrei. Ponadto klienci mogą wybierać spośród 40 rodzajów owoców morza. Dostawy pięć razy w tygodniu, specjalne opakowania transportowe, stoły do ekspozycji oraz codzienna wymiana lodu – to wszystko gwarantuje idealną świeżość i jakość oferowanych produktów.

***

Transgourmet Foodservice to marka zaopatrująca Klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.

Selgros Cash & Carry to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros Cash & Carry to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 19 hal handlowych w całej Polsce, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Siedlcach, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).

Marki handlowe Transgourmet i Selgros Cash & Carry należą do Transgourmet Polska. Spółka jest częścią międzynarodowego holdingu zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP – druga co do wielkości w Europie szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi. www.transgourmet.pl www.selgros.pl

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron