Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Spotkania, wiedza, kontakty

Kolejna odsłona najważniejszej w Polsce imprezy integrującej branże hotelarską, gastronomiczną i winiarską, czyli Targi  HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® odbędzie się w dniach 16-18 listopada br. w EXPO Kraków. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji w ramach stoisk targowych oraz programu szkoleniowo-warsztatowego, a wszystko po to, by ułatwić przedsiębiorcom prowadzenie biznesu w sektorze HoReCa w niełatwych czasach. Nie zabraknie pokazów, konkursów i degustacji, spotkań z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami.

Solidna porcja wiedzy

Wychodząc naprzeciw nowym wyzwaniom, na targach zobaczymy wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych. Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa w dziczyźnie

Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD będzie kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego (zmarły w 2018 r. propagator zrównoważonego łowiectwa i wielki miłośnik kuchni myśliwskiej). Mięso królicze oraz dziczyzna to dwie specjalności organizatora Mistrzostw, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, którą założył M. Tarnawski. W czwartek, 17 listopada, w EXPO Kraków pojawią się przedstawiciele środowisk kulinarnych, handlowych i łowieckich, znakomici szefowie kuchni, propagatorzy dziczyzny, aby podziwiać zmagania uczestników w tym wyjątkowym konkursie.

Nieprzypadkowo chcemy zwrócić uwagę na dziczyznę. Polacy jedzą dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), co potęguje wzrost otyłości. Pomimo rosnącej w społeczeństwie świadomości zalet zdrowego odżywiania, nadal wiele osób przedkłada ilość jedzenia nad jakość. Dlatego proponujemy dziczyznę jako produkt naturalny, chudszy i dużo zdrowszy niż mięso zwierząt hodowlanych. Szefowie kuchni także coraz chętniej sięgają po dziczyznę ze względu na jej wyjątkowe walory żywieniowe. Zdaniem Adama Chrząstowskiego, wybitnego szefa kuchni i ambasadora marki HoReCa Las-Kalisz: – Rzeczywiście jemy bardzo dużo mięsa i sam po sobie wiem, że trudno z pewnych nawyków zrezygnować, ale myślę, że taki świadomy wybór czegoś co jest lepsze, zdrowsze, bardziej organiczne pozwoli nam przede wszystkich zachować zdrowie.

Naturalnie w Krakowie

Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Targi Wina ENOEXPO®.Podążając za najciekawszymi trendami w winiarstwie, na ENOEXPO® zwrócimy uwagę na wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Produkuje się je z poszanowaniem dla środowiska i z minimalną ingerencją człowieka, co paradoksalnie wymaga ogromnego wysiłku właścicieli takich wyjątkowych winnic. Wina naturalne charakteryzują się dużą różnorodnością smakową i zapachową. Każdego roku mogą smakować inaczej. Świetnie pasują do różnych potraw. W ramach Akademii Wina ENOEXPO® podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów, w tym również polskich, w połączeniu z różnymi produktami (m.in. z dziczyzną).

Spotkania brokerskie

Formuła spotkań brokerskich to efektywny, tani i wygodny sposób na poznanie wielu potencjalnych partnerów biznesowych w jednym miejscu i czasie, co zostało bardzo dobrze odebrane przez uczestników podczas ostatniej edycji targów. Dlatego we współpracy z Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej po raz kolejny zapraszamy do bezpłatnego udziału w międzynarodowych spotkaniach handlowych. Wystarczy zarejestrować firmę na specjalnej platformie internetowej, aby umówić spotkania z przedstawicielami z różnych krajów: online (16-30.11.2022) lub na miejscu w EXPO Kraków w czasie trwania targów.

Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron