Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie

Dziewiąta edycja Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie odbędzie się w dniach
16–22 listopada 2024 roku i skupi się na temacie diety śródziemnomorskiej oraz tradycyjnych przepisach, produktach i smakach, które podkreślają zdrowotne i kulturowe korzyści kuchni włoskiej. To globalne wydarzenie ma na celu promocję włoskiego dziedzictwa kulinarnego i ukazanie, jak bliski związek z przeszłością kształtuje współczesne podejście do zdrowego stylu życia.

Hasło tegorocznej edycji „Dieta śródziemnomorska i kulinarne korzenie: zdrowie i tradycja” odwołuje się do uznanego za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia i przybliża techniki przygotowywania posiłków oraz lokalne tradycje z różnych regionów Włoch.

W ramach wydarzeń, które będą organizowane na całym świecie, włoskie instytuty kultury, ambasady oraz lokalni restauratorzy przygotowali różnorodne atrakcje, takie jak degustacje, wykłady, warsztaty kulinarne oraz spotkania z ekspertami kuchni włoskiej.

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie jest inicjatywą Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej Włoch i ma na celu promocję włoskiej kultury kulinarnej jako jednego z kluczowych elementów tożsamości narodowej.

Oprócz aspektu zdrowotnego i smakowego, wydarzenia mają pokazać, jak wspólne posiłki budują więzi międzyludzkie i pozwalają na zachowanie dziedzictwa kulturowego w globalnym społeczeństwie.

Obchody w Polsce dziewiątej edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie organizowane są przez Ambasadę Włoch w Polsce we współpracy z regionem Friuli-Venezia Giulia, warszawskim biurem ICE-Italian Trade Agency, Włoskimi Instytutami Kultury w Warszawie i Krakowie, Włoską Izbą Handlowo-Przemysłową, Confindustria Polonia, Konsulatem Honorowym w Krakowie, Konsulatem Honorowym we Wrocławiu, Comites Polonia, Włoskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni (FIC), warszawską delegaturą Accademia Italiana della Cucina oraz Włoską Akademią Kulinarną.

Wydarzenia w Polsce

W listopadzie, gdy Polska mieni się kolorami jesieni i zaczynają się chłodne dni, na naszych talerzach zagoszczą ciepłe i bogate smaki kuchni śródziemnomorskiej, sporządzone z najwyższej jakości włoskich produktów. Podobnie jak w innych krajach, Tydzień Kuchni Włoskiej celebrowany będzie poprzez szereg wydarzeń, które przybliżą Polakom wyjątkowe walory włoskiej tradycji kulinarnej.

– Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie skupi się na jej głęboko zakorzenionych różnorodnych tradycjach kulinarnych i na uznanej roli diety śródziemnomorskiej we wspieraniu zdrowego odżywiania. Wydarzenie ma nie tylko uwydatnić najbardziej typowe tradycje kuchni włoskiej, lecz także aspekty zrównoważonego stylu życia, uwzględniające lokalne dziedzictwo kulturowe, które stanowią jej fundament – powiedział JE Luca Franchetti Pardo, Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce.

Włoskie instytucje oraz lokalne restauracje zaplanowały spotkania tematyczne, wykłady, prezentacje, a także panele dyskusyjne z udziałem ekspertów. Różnorodne aktywności, od pokazów kulinarnych po degustacje produktów włoskich i wina, pozwolą uczestnikom poznać właściwości zdrowotne diety śródziemnomorskiej i dowiedzieć się, jak kuchnia regionalna kształtuje tożsamość Włoch.

Kalendarium IX Tygodnia Kuchni Włoskiej w Polsce (16-22 listopada 2024):

16-22 listopada 2024 r.

  • Specjalne Menu w wybranych restauracjach włoskich w Polsce
    Wybrane restauracje włoskie na okazję obchodów Tygodnia Kuchni Włoskiej przygotowały specjalne menu degustacyjne. Goście spróbują wyjątkowych dań opartych na oryginalnych przepisach oraz wysokiej jakości włoskich składnikach, serwowanych w atmosferze włoskiego ciepła i gościnności. Inicjatywa współorganizowana przez Biuro ICE-ITA w Warszawie i Accademia Italiana della Cucina.
    Lokalizacja: restauracje na terenie całej Polski
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Szczegóły i lista restauracjihttps://www.ice.it/en/markets/poland/restaurants-2024

18 listopada 2024 r.

  • Live Cooking – Pizza & Pasta
    Interaktywne wydarzenie organizowane przez Comites Polonia poświęcone ikonom kuchni włoskiej – pizzy i makaronowi. Pokaz poprowadzą mistrz pizzy Gabriele Costabile oraz influencer kulinarny Mattia Cellini, którzy przedstawią tradycyjne techniki przygotowywania pizzy i makaronów. Wydarzenie obejmuje degustację dań oraz selekcję włoskich win. Gościom czas umili także muzyka na żywo. Partnerzy wydarzenia: Novaripa Cantina Ripa Teatina, ThrowbackPasta, Food Hall & Bar – Muchoborska 8
    LokalizacjaWrocław, Food Hall & Bar, ul. Muchoborska 8, godz. 18:30
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
  • Wykład: „Czy włoska kuchnia istnieje? Historia, tradycje i mity”
    Profesor Tessa Capponi-Borawska oraz Emiliano Castagna poprowadzą wykład o historii i ewolucji kuchni włoskiej, jakości produktów oraz stereotypach związanych z kuchnią włoską. To wyjątkowa okazja, aby zrozumieć, co czyni włoską kuchnię jedną z najcenniejszych tradycji kulinarnych na świecie. Parterem wydarzenia jest: Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Warszawie
    LokalizacjaWarszawa, Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna, ul. Okopowa 59, godz. 11.00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte (500 miejsc, wymagana rejestracja dla grup)
    Rejestracja dla grupanna.skwierzynska@socialkuchnia.pl Link: https://fb.me/e/89GfasUBW

19 listopada 2024 r.

  • Seminaria i Degustacje Oliwy Extra Vergine
    Seminarium połączone z degustacją oliwy extra vergine, prowadzone przez eksperta Emiliano Castagnę. Uczestnicy poznają tajniki produkcji oliwy, nauczą się rozpoznawać oliwę wysokiej jakości i dowiedzą się o jej wartościach odżywczych i zdrowotnych zaletach. Partnerem wydarzenia jest Monini.
    LokalizacjaWarszawa, Centrum Prasowe Foksal, ul. Foksal 3/5, godz. 11:00-13:00 oraz 15:00-17:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte
  • Spotkanie z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską
    Włoski Instytut Kultury w Krakowie organizuje spotkanie z autorem i historykiem gastronomii Lucą Cesari oraz profesorem Tessą Capponi-Borawską, którzy omówią bogactwo tradycji kulinarnych i kultury Włoch. Spotkanie dotyczyć będzie także znaczenia kultury winiarsko-gastronomicznej w historii i dziedzictwie Włoch.
    LokalizacjaKraków, Włoski Instytut Kultury, ul. Grodzka 49, godz. 18:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Informacje o wydarzeniuhttps://iiccracovia.esteri.it/it/gli_eventi/calendario/

20 listopada 2024 r.

  • Spotkanie z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską
    Kolejna okazja do rozmowy z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską o historii kuchni włoskiej, tradycyjnych potrawach oraz kulturze winiarsko-gastronomicznej. Organizatorem spotkania jest Włoski Instytut Kultury w Warszawie.
    LokalizacjaWarszawa, Włoski Instytut Kultury, ul. Marszałkowska 72/2, godz. 18:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Informacje o wydarzeniuhttps://iicvarsavia.esteri.it/it/gli_eventi/
  • Wieczór poświęcony diecie śródziemnomorskiej
    Wydarzenie, organizowane przez Confodnustria Polonia i Włoskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni – FIC, które pozwoli odkryć dietę śródziemnomorską. Rozpocznie się ono prezentacją Profesora Mariusza Panczyka na temat śródziemnomorskiego stylu odżywiania, po której nastąpi live-cooking w wykonaniu szefa Kuchni Antonio Triolo (FIC). Wydarzenie zakończy się częścią networkingową. Partnerami wydarzenia są restauracja Il Moro i API Kuchnia Włoska
    LokalizacjaWrocław, Restaurcja Il Moro, ul. Więzienna 21, godz. 17.30
    Rodzaj wydarzenia: wydarzenie otwarte

21 listopada 2024 r.

  • Friuli-Venezia Giulia Food & Wine MasterClass
    Warsztaty poświęcone winom i kuchni regionu Friuli-Venezia Giulia, który jest współorganizatorem i partnerem wydarzenia. Goście wezmą udział w degustacji win oraz regionalnych specjałów, którą poprowadzi Master of Wine Wojciech Bońkowski, a także w pokazie przygotowywania tiramisù w wykonaniu szefa kuchni Federico Mariutti.
    Lokalizacja: Ambasada Włoch w Warszawie, godz. 11:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte
  • Seminaria i Degustacje Oliwy Extra Vergine
    Kolejna odsłona seminarium o oliwie extra vergine, podczas którego Emiliano Castagna przedstawi proces produkcji i kluczowe cechy oliwy wysokiej jakości, połączone z degustacją. Partnerem wydarzenia jest Monini.
    LokalizacjaKraków, Grand Hotel Sheraton, ul. Powiśle 7, godz. 18:30-20:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte

22 listopada 2024 r.

  • Kolacja galowa
    Uroczysta kolacja zamykająca IX Tydzień Kuchni Włoskiej. W menu znajdą się wyrafinowane dania przygotowane przez szefa kuchni Federico Mariutti, wzbogacone o najlepsze wina regionu Friuli-Venezia Giulia, współorganizatora i partnera wydarzenia. Na kolacji obecni będą przedstawiciele władz, prasy i branży gastronomicznej.
    LokalizacjaWarszawa, Hotel Bristol
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte

16-22 listopada 2024 r. (warsztaty dla szkół gastronomicznych)

  • Mistrzowskie warsztaty kulinarne Włoskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni w Polsce
    Włoskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (Federazione Italiana Cuochi – FIC) poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów i studentów kierunków gastronomicznych w wybranych szkołach w Polsce. Warsztaty będą okazją do poznania autentycznych technik kulinarnych włoskiej kuchni.

Lokalizacje i Szefowie Kuchni:

  • 18 listopada 2024 – Kraków, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego, os. Złotej Jesieni 16, prowadzi Maicol Guazzini
  • 18 listopada 2024 – Warszawa, Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia, ul. Poznańska 6/8, prowadzą Fabio Pantano i Gero Cascio
  • 19 listopada 2024 – Warszawa, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska, prowadzą Marco d’Arce i Fabio Pantano
  • 20 listopada 2024 – Wrocław, Zespół Szkół Ekola, ul. Tadeusza Zielińskiego 56, prowadzą Prof. Mariusz Panczyk (prezentacja na temat diety śródziemnomorskiej) i Antonio Triolo. We współpracy z API Kuchnia Włoska.
  • 21 listopada 2024 – Warszawa, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska 30/36, prowadzą Fabio Pantano i Emanuele Guidi
  • Pozostałe miejsca: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta, Poznań; CKZiUK Sosnowiec, Wydział Technologii Żywności; Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
    Rodzaj wydarzeńwydarzenia wymagające zapisu

25 listopada 2024 r.

  • Warsztaty kulinarne Master Class i degustacja
    Podczas wydarzenia, organizowanego z inicjatywy Confindustria Polonia i prowadzonego przez Antonio Triolo, uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki przygotowania autentycznych włoskich potraw, dokonać ich degustacji oraz podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z kuchnią włoską. Partnerami wydarzenia są API Kuchnia Włoska oraz Studio Kulinarne Browar Mieszczański.
    LokalizacjaWrocław, Studio Kulinarne Browar Mieszczański, ul. Hubska 44/48, godz. 18.00-22:00
    Więcej informacji: segreteria@confindustria.pl

Więcej informacji o wydarzeniach Włoskiego Tygodnia Kuchni można znaleźć na stronie: https://www.ice.it/en/markets/poland/tydzien-kuchni-wloskiej-na-swiecie-2024

Organizator: Ambasada Włoch w Polsce

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content