Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Warsztaty kawowe otwarte dla wszystkich.

W dniach 23-25 lutego w Centrum Targowo-Konferencyjnym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie podczas Targów ExpoSweet (www.exposweet.pl), odbędą się otwarte warsztaty kawowe organizowane przez polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE). Przez najbliższe trzy dni mistrzowie barista będą prowadzić prezentacje dla osób zawodowo związanych z branżą kawową oraz jej konsumentów. Każdy będzie mógł spróbować smaków wielu kaw i nauczyć się prawidłowego ich zaparzania na różne sposoby, poprzez ćwiczenia praktyczne z zawodowymi baristami, a także oczywiście spróbować kawy przygotowywanej przez najlepszych polskich baristów. Największe polskie autorytety branży będą opowiadać o krajowym i światowym rynku kawy, a także o pochodzeniu kawy, jej uprawie, wypalaniu, gatunkach, smakach i właściwościach. W wygodnej przestrzeni wypoczynkowej będzie można delektować się różnorodnymi smakami „czarnego złota”, oglądając film z wyprawy na plantacje kawy w Kostaryce i Panamie.

Podczas warsztatów zostanie po raz pierwszy zaprezentowana polska drużyna baristów, która będzie reprezentować nasz kraj na Europejskich Drużynowych Zawodach Kawowych (European Team Coffee Challenge – ETCC), które odbędą się w dniach 9-12 marca w Sankt Petersburgu w Rosji. Ideą zawodów jest pogłębianie wiedzy i umiejętności kawowych, poprzez wspólne rozwiązanie zadań, w których oceniane są zarówno przygotowanie profesjonalne, jak i komunikacja oraz kreatywne podejście do tematu. Ważna jest współpraca baristów z różnych krajów: wymiana doświadczeń, wzajemne szkolenie, nawiązywanie kontaktów i pozyskiwanie nowej wiedzy na temat wszystkich aspektów kawy i coffee business. Polska reprezentacja zmierzy się z drużynami z: Estonii, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, Szwajcarii i Ukrainy. Sponsorem polskiej reprezentacji jest firma De’Longhi.

Kto za tym stoi?

Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE) to międzynarodowa organizacja non profit, skupiająca członków z ponad 70 krajów świata. Jej misją jest promocja kultury picia kawy i coffee excellence na każdym etapie produkcji: od nasiona do kubka oraz stałe doskonalenie umiejętności. Kluczowe znaczenie dla SCAE ma edukacja i wymiana doświadczeń ludzi działających w sektorze kawy najwyższej jakości. Swoją misję realizuje poprzez organizację różnych spotkań i wydarzeń kawowych dla branży i konsumentów, m.in. szkoleń, konferencji, zawodów (Mistrzostwa Polski Barista, LatteArt, Coffee in Good Spirits, CupTasting, Brewer’s Cup. Cezve/Ibrik), festiwali; opracowuje także raporty o rynku kawy i wspiera podmioty gospodarcze działające w sektorze speciality coffee. Każdy narodowy oddział SCAE ma swojego koordynatora, którego zadaniem jest właśnie inicjowanie

Więcej informacji :
Konrad Oleksak
koordynator SCAE w Polsce
+48 782 872 612
konradbarista@gmail.com
www.scae.com

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content