Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej to pierwszy taki konkurs dla branży turystycznej poświęcony kulinariom. Właśnie rozpoczął się nabór zgłoszeń, który potrwa do 30 sierpnia. Swojego kandydata do nagrody może zgłosić każdy.
„Chcemy promować polskie dziedzictwo kulinarne, które jest ważną częścią naszej kultury, dlatego postanowiliśmy zorganizować konkurs który będzie wyróżniał dobre praktyki w turystyce kulinarnej” – mówi dr inż. Piotr Dominik, pomysłodawca, inicjator, organizator – „Idea wyróżnień zrodziła się w procesie wieloletnich działań, doświadczeń i opracowywania wniosków i rekomendacji po kolejnych edycjach konferencji poświęconych turystyce kulinarnej oraz konsultacjach środowiskowych.”
Jak czytamy w regulaminie, konkurs ma na celu wyłonienie najbardziej atrakcyjnych, nowatorskich i przyjaznych dla turystów produktów turystyki kulinarnej w Polsce oraz ich promocję, a także wspieranie inicjatyw regionalnych i lokalnych, których efektem jest kreowanie polskich produktów turystyki kulinarnej, jak również wyróżnianie osób przyczyniających się do popularyzowania turystyki kulinarnej i tworzenia jej produktów.
Turystyka kulinarna jest sektorem turystyki o dużym potencjale rozwojowym. Wg. badania tasteatlas 2024/25 polska kuchnia znalazła się na 11. miejscu w rankingu kuchni świata, a na 7. miejscu jeśli chodzi o kuchnie Europy ( https://www.tasteatlas.com/best/cuisinesotwiera się w nowej karcie ) Turyści chcą poznawać region poprzez autentyczną kuchnię opartą na lokalnych produktach.
Przyznawanie Wawrzynu Polskiej Turystyki Kulinarnej ma na celu wyróżnienie produktów turystyki kulinarnej oraz osób świadomie podejmujących starania w kierunku rozwoju turystyki kulinarnej poprzez wykorzystanie potencjału regionalnego i lokalnego.
Zgłoszenia są przyjmowane mailowo na adres: kulinarnywawrzyn@vistula.edu.pl do 30 sierpnia. Laureatów poznamy 12 września 2025 r., a uroczysta gala wręczenia Wawrzynów odbędzie się 18 września 2025r.
Nagrody zostaną przyznane w kategoriach:
1. Rzecz – Wyrób kulinarny.
2. Kulinarne wydarzenie cykliczne.
3. Pakiet usług turystyki kulinarnej – Kulinarna impreza turystyczna
4. Obiekt turystyki kulinarnej.
5. Szlak kulinarny.
6. Miejsce.
7. Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej.
8. Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej.
9. Edukacja w turystyce kulinarnej.
10. Osobowość turystyki kulinarnej.
Regulamin oraz harmonogram konkursu znajdują się na stronie https://kulturalnaturystyk.wixsite.com/wawrzynotwiera się w nowej karcie , a bieżące informacje w mediach społecznościowych.
(mat. organizatora)



