Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce

Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce
Gość specjalny konferencji: Beata Pawlikowska

Czy tradycyjna żywność ma szansę powrotu na nasze nowoczesne (zdrowe?) stoły? O historii na talerzu i trendach żywieniowych można posłuchać podczas konferencji „Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce”, 17 maja w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Nasyceni wiedzą nie odejdą z pustym żołądkiem! W planie także piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.

Gąszcz przepisów w książkach i sieci, blogi o gotowaniu, programy kulinarne i około kulinarne w telewizji – to niezawodny dowód na to, że kochamy gotować… lub co najmniej jeść. Przy niezliczonych źródłach wiedzy nietrudno jednak zboczyć na kulinarne bezdroża.

Szczypta wiedzy o tradycji gotowania nie tuczy, za to gwarantuje fascynującą podróż kulinarną dla miłośników kuchni, praktyków gastronomii i hotelarstwa, a także dla wszystkich smakoszy. Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zaprasza na konferencję pt. ‘Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce’ – 17 maja.

W menu między innymi: socjopsychologiczne aspekty żywności tradycyjnej, polska kuchnia – tradycja i współczesność, mistycyzm na talerzu, turystyczne szlaki kulinarne z przystankiem na Mazowszu i w Wielkopolsce, model śródziemnomorski w profilaktyce zdrowia oraz technologie wytwarzania żywności. A co na deser? Spotkanie z podróżniczką, pisarką i dziennikarką, Beatą Pawlikowską!

– „Na konferencji naukowej w dniu 17 maja w SGTiR będzie nie tylko smacznie, ale również merytorycznie. Podczas konferencji wystąpią liczni eksperci w dziedzinie żywności, gastronomii, turystyki oraz dietetyki. Spodziewam się ciekawych dyskusji i mam nadzieję, że konferencja zapoczątkuje serię badań na temat kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej w codziennym życiu” – zapowiada organizator wydarzenia, dr Piotr Dominik, wykładowca i opiekun Koła Naukowego Dietetyk w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji.

Ucztę dla umysłu uzupełni coś dla ciała. Organizator zapowiada piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie. Szczegóły wydarzenia poznamy już wkrótce!

MIEJSCE ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ W KULTURZE, TURYSTYCE I DIETETYCE
17 maja 2016 r., SGTiR, Warszawa, ul. Stokłosy 3
Rejestracja za pośrednictwem formularza on-line do 15 maja 2016.
Więcej informacji o konferencji i program: www.sgtir.edu.pl

Patronat Honorowy: Marszałek Województwa Mazowieckiego, Samorząd Województwa Mazowieckiego, Polska Organizacja turystyczna, Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji.

Patronat Merytoryczny: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy, Instytut Wiedzy i Umiejętności, Instytut Turystyki SGTiR.

Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji jest nowoczesną uczelnią biznesową, przygotowującą absolwentów do pracy w tworzeniu, kierowaniu i zarządzaniu przedsiębiorstwami turystycznymi, sportowymi lub rekreacyjnymi. Prowadzi studia I i II stopnia na kierunku Turystyka i Rekreacja, na 11 specjalnościach oraz studia I stopnia na kierunku Dietetyka. W Rankingu Perspektyw 2015 SGTiR uplasowała się na najwyższym miejscu wśród niepublicznych uczelni turystycznych, a w ogólnym zestawieniu – wśród 20 najlepszych uczelni niepublicznych. Zajęcia prowadzą wybitni wykładowcy z dużym doświadczeniem praktycznym, m.in. dr. hab. Jolanta Żyśko – członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Zarządzania Sportem oraz członek Grupy Ekspertów KE „Human Resources Development in Sport”, dr Krzysztof Celuch – współtwórca Międzynarodowego Stowarzyszenia Organizatorów Spotkań MPI czy prof. dr hab. Aleksander Ronikier – b. wiceprezes PKOl. W strukturach SGTiR funkcjonuje Instytut Turystyki, który prowadzi prace naukowo-badawcze w dziedzinie nauk przyrodniczych i technicznych oraz nauk społecznych i humanistycznych – rocznie odpowiada za wykonanie ponad 100 opracowań i ekspertyz dotyczących krajowego i zagranicznego ruchu turystycznego, regionalnych programów rozwoju turystyki oraz inwestycji turystycznych.
Więcej na: www.sgtir.edu.pl

Grupa Uczelni VISTULA to zespół niepublicznych szkół wyższych, w której skład wchodzą: Akademia Finansów i Biznesu Vistula (AFiB Vistula) w Warszawie, Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji (SGTiR) w Warszawie oraz Wyższa Szkoła Handlowa (WSH) we Wrocławiu. Z blisko 25 letnim doświadczeniem w kształceniu na poziomie akademickim, Grupa Uczelni VISTULA należy obecnie do najszybciej rozwijających się grup szkół wyższych w Polsce. Uczelnie wchodzące w skład Grupy kształcą studentów w ramach 25 programów studiów licencjackich i magisterskich o profilu ekonomiczno-biznesowym, artystycznym oraz hotelarsko-turystycznym (SGTiR w Warszawie). Ponadto, w ofercie uczelni wchodzących w skład Grupy jest 8 programów University of London, 26 kierunków studiów podyplomowych, 2 programy MBA oraz seminarium doktorskie z ekonomii. Międzynarodowy charakter Grupy Uczelni VISTULA, wynikający z wieloletnich prac nad programami oraz metodami nauczania potwierdza wysoka liczba studentów zagranicznych: 2 000 spośród 7 000 studentów Grupy pochodzi z zagranicy – z ponad 60 krajów.
Więcej na: www.vistula.edu.pl

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron