Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wina i oliwy świata przybywają do Warszawy

Dlaczego warto odwiedzić Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival to wspaniałe targi wina w Polsce i niemała gratka dla miłośników oliwy. Tego roku odbędą się one 27-28 października w warszawskim EXPO XXI.

Udział w targach zapowiedzieli jak dotąd przedstawiciele 16 krajów. Tegoroczna, trzecia edycja wydarzenia, zapowiada się więc niemniej interesująco, jak poprzednie. W 2016 r. osiemdziesięciu wystawców zaprezentowało 1400 rodzajów win, z których większość była dostępna na polskim rynku po raz pierwszy. Wydarzenie będzie wycieczką po słonecznych winnicach m.in. Włoch, Hiszpanii i Portugalii oraz okazją zasmakowania różnorodnych win, szampanów, prosecco, sherry i porto. Oprócz tego goście będą mieli możliwość degustacji win z bardziej lokalnych szczepów z całego świata m.in. Primitivo, Tokaj, Lambrusco czy Malvasia.
Targi Wine Expo Poland to możliwość zdobycia wiedzy o winie, winnicach i szczepach winogron. Na uczestników czekają atrakcyjne seminaria i degustacje z sommelierami. W ostatni weekend października hala EXPO XXI zamieni się także w miejsce spotkań producentów, importerów oraz dystrybutorów branży winiarskiej i olejarskiej. Targi będą okazją do wymiany doświadczeń, networkingu w mniej formalnej atmosferze, co sprzyja poszukiwaniu wspólnych płaszczyzn w biznesie.

Targom towarzyszy także Wine Expo Poland AWARDS, czyli międzynarodowy konkurs, dla producentów i dystrybutorów chcących zaprezentować wina zarówno dostępne już w Polsce, jak i te jeszcze nieznane. To co wyróżnia konkurs na tle pozostałych jest zaangażowanie dwóch grup jurorów – profesjonalnej i amatorskiej. Wręczenie nagród nastąpi podczas uroczystej kolacji 27 października.

Istotną część dwudniowych spotkań targowych odgrywa Warsaw Oil Festival – jedyna taka impreza w Polsce, prezentująca produkty branży olejarskiej. Na wielbicieli gotowania czekać będą oleje i oliwy z różnych zakątków świata np. Malty czy Chorwacji, a możliwość degustacji pozwoli na ich smakowanie i odkrywanie. Warsaw Oil Festival uświetnią spotkania z ekspertami oraz producentami oliwy, którzy opowiedzą o jej produkcji, zastosowaniu i komponowaniu posiłków.

Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival to ciekawa propozycja na spędzenie październikowego weekendu. Połączenie teorii o winie i oliwie z degustacją dostarczy dużo przyjemności wszystkim przybyłym, a zdobyta wiedza na pewno przyda się w trakcie kolejnych zakupów.

Targi odbywają się w godzinach 11-19.00. Jednodniowa opłata w wysokości 35 zł/os. obejmuje nie tylko bilet wstępu, ale także kieliszek degustacyjny Krosno i darmową nielimitowaną degustację prezentowanych win. Na wydarzenia towarzyszące targom obowiązuje rejestracja poprzez www.wineexpopoland.pl/. Pełen program zostanie opublikowany wkrótce.

Więcej informacji: http://www.wineexpopoland.pl/ oraz http://www.warsawoilfestival.pl/
Kontakt: Karolina Sieniawska, Wordsmith PR, email: biuro@wordsmith.pl, tel.: 696 172 123

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content