Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wkrótce XIV edycja konkursu Kucharz doskonały

Już 10 października (wtorek) o godz. 10.00 w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie odbędzie się XIV edycja konkursu Kucharz Doskonały. Uczestnicy to osoby z niepełnosprawnością, które podczas kulinarnej rywalizacji zaprezentują swoją pasję, umiejętności, wzmocnią pewność siebie, stawiając czoła powszechnym stereotypom. Towarzyszyć im będzie 10 osób znanych ze świata show-biznesu.

Stowarzyszenie Otwarte Drzwi już od 14 lat organizuje konkurs kulinarny Kucharz Doskonały, przeznaczony dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Udział w wydarzeniu stwarza zawodnikom możliwość na dalszy rozwój pasji do gotowania, doskonalenie posiadanego kunsztu oraz poznanie nowych produktów i przepisów. Jest to również świetna okazja do integracji z nowo poznanymi osobami. W konkursie bierze udział 10 warszawskich placówek, m.in. warsztaty terapii zajęciowej, środowiskowe domy samopomocy i ośrodki dziennego pobytu reprezentowane przez dwuosobowe zespoły. Zawodnicy pod okiem instruktorów pracowni kulinarnych przez miesiąc uczą się wykonania dwóch dań według przepisu opracowanego przez profesjonalnych kucharzy (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni), aby podczas finału wykonać je samodzielnie przed jury. W trakcie gotowania każda drużyna może liczyć na wsparcie i doping dedykowanego celebryty.

W poprzednich edycjach akcję wspierały znane gwiazdy. W tym roku również nie zabraknie znanych nazwisk. XIV edycję konkursu poprowadzi Katarzyna Bosacka – dziennikarka i prezenterka telewizyjna znana z programów o tematyce zdrowotnej i żywieniowej. Natomiast zespoły będą wspierać m.in. dziennikarka Anna Popek, Radek Liszewski z zespołu Weekend oraz aktorka Katarzyna Ankudowicz.

Tegoroczna edycja z hasłem „Kuchnia dla Klimatu” zwraca również uwagę na problem zmian klimatu wywierających negatywne skutki dla środowiska naturalnego, gospodarki, zdrowia ludzi i ekosystemów. Rządy państw na całym świecie oraz organizacje międzynarodowe dostrzegają te konsekwencje i wprowadzają regulacje próbujące im zapobiegać. – My chcemy zacząć od kuchni, bo wierzymy, że zmiana zaczyna się od nas samych, od rzeczy drobnych, od naszej najbliższej przestrzeni – mówią organizatorzy. Dlatego dania konkursowe będą oparte głównie na kuchni roślinnej. Uczestnicy zaserwują w tym roku hummus z podpłomykiem na przystawkę oraz ratatouille z kaszą jaglaną jako danie główne.

W ramach Konkursu odbędą się również warsztaty edukacyjne związane z tematem niemarnowania żywności, które poprowadzi Gerard Rytter – brand chef, który na co dzień szkoli innych szefów kuchni, cateringi dietetyczne, a nawet stołówki szkolne. Będzie to okazja do poznania tajników przyrządzania potraw roślinnych oraz rozmów na temat zapobiegania marnowaniu żywności we własnym domu obejmujących porady w obszarze racjonalnych zakupów, wykorzystywania resztek oraz przechowywania produktów spożywczych.                       
W warsztatach organizatorów wesprze niepodważalny ekspert w dziedzinie niemarnowania żywności, który od wielu lat z powodzeniem walczy z tym problemem – Bank Żywności SOS w Warszawie. Organizatorzy wierzą, że warsztaty pobudzą ekologiczną świadomość uczestników oraz zwrócą uwagę, jak wiele zależy od wyborów konsumenckich, stylu życia i diety każdego z nas.

Organizator: Stowarzyszenie Otwarte Drzwi

Projekt finansowany ze środków Urzędu Miasta Warszawa

„Przegląd Gastronomiczny” objął wydarzenie patronatem medialnym.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron