Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

IV Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 9 krajów, w tym silna drużyna z Polski, wezmą udział w 4. Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Warszawie. Konkurs odbędzie się w dniach 9-11 października w Airport Hotel Okęcie. W zawodach startuje łącznie 25 uczestników.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy i sommelierki mający nie więcej niż 30 lat i będący członkami ASI – Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą reprezentanci Francji, Portugalii, Norwegii, Szwecji, Estonii, Łotwy, Węgier i Cypru oraz 17 zawodników z Polski. 

Trzy etapy zawodów kończy gala finałowa, czyli występ kolejno trzech finalistów, którzy będą wykonywać zadania na scenie przed publicznością. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów: zawodnicy odpowiadają na pytania teoretyczne, rozpoznają i opisują wina podczas degustacji w ciemno, a także prezentują praktyczne umiejętności serwowania wina (lub innych alkoholi) oraz obsługi gości.

Konkursowi towarzyszą seminaria i degustacje dla sommelierów. Na wtorek wieczorem (10 października) zaplanowana jest dostępna dla publiczności degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers. Degustacja jest bezpłatna i zaczyna się o 19.00.

Udział w dniu finałowym wymaga rejestracji. W programie znajdzie się degustacja win w formie „walk around” prowadzona przez partnerów zawodów. Finał konkursu zaplanowany jest na późne popołudnie, a po jego zakończeniu planowana jest Gala Dinner. Bilety są dostępne TUTAJ https://app.evenea.pl/event/galafinalowa102023/. Półfinał i finał zawodów będą transmitowane na profilu Facebook Stowarzyszenia Sommelierów Polskich https://www.facebook.com/people/Stowarzyszenie-Sommelier%C3%B3w-Polskich/100057570454736/ 11 października (środa).

Początek transmisji półfinałów o godz. 11.00, finał zaczyna się o 17.00.

Aktualności

11 lipca przypada Dzień Kebaba

Czy ten popularny fast food to już nasze drugie danie narodowe? Wszystko wskazuje na to, że tak. Według TNS OBOP kebab to najczęściej wybierany przez

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron