Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

XII Konkurs Polskich Win Jasło 2025

Po raz kolejny w Jaśle odbędzie się Konkurs Polskich Win. To 12.edycja wydarzenia, które łączy polskich winiarzy i sommelierów. Organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich konkurs to prestiżowe wydarzenie branżowe o dużym znaczeniu, o ogólnopolskim zasięgu i z najbardziej profesjonalnym jury.

Konkursy winiarskie stają się w Polsce niezwykle popularne, zwłaszcza młodzi winiarze, którzy chcą się doskonalić w sztuce tworzenia win chętnie biorą w nich udział. Konkursy pozwalają na zmierzenie się z winami kolegów i sprawdzenie, czy własne oceny pokrywają się z punktacją jurorską. W przypadku win nagrodzonych rośnie też znacząco ich prestiż w oczach odbiorców. Konkursy bywają różne i nie raz wzbudzają wiele emocji. Jasielski konkurs jest jednym z najstarszych w Polce i z pewnością jednym z najbardziej profesjonalnych. Z założenia opiera się na organizacyjnej współpracy branżowej pomiędzy winiarzami a sommelierami, pomiędzy twórcami win i osobami, które z winem pracują na co dzień, mają nie tylko wiedzę teoretyczną, ale też znają i śledzą konsumenckie gusta i gastronomiczne trendy. Z czasem w konkursie grono oceniających poszerzyło się o gości z zagranicy, co stwarza polskim winom możliwość wypłynięcia na szersze wody. W tym roku w panelu oceniającym zasiądą:

Ola Harabasz – Wicemistrzyni Polski Młodych Sommelierów 2022, Advanced Sommelier w Court of Master Sommeliers. Pracowała w najlepszych restauracjach w Polsce i Danii w tym Bottiglieria 1881 w Krakowie oraz Geranium w Kopenhadze,

– Dominika Dytko – studentka WSET Diploma, Office manager w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich oraz Regional Sales Coordinator w firmie Winkolekcja,

– Grzegorz Jach, wielokrotny  członek zarządu Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich, twórca konkursu Wino na Medal,

– Jan Knąber – Head Sommelier w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Rozbrat 20 w Warszawie. Wicemistrz Polski Sommelierów 2024, półfinalista mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022 i 2023. Advanced Sommelier w Court of Master Sommeliers, WSET 3, ASI 1 i 2,

– Łukasz Głowacki, pracuje w restauracji Muga i sklepie specjalistycznym Casa de Vinos, Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma, WSET Advanced,

– Bartosz Nowakowski – Sommelier restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy, ASI Diploma Gol, dwukrotny medalista Mistrzostw Polski Sommelierów.

Do polskich jurorów dołączają goście z zagranicy:

– Jānis Kaļķis – prezes Łotewskiego Stowarzyszenia Sommelierów,  

– Mihai  Druta – założyciel i prezes Stowarzyszenia Sommelierów Mołdawii,

–  Mihály Lippai – sekretarz Węgierskiego Stowarzyszenia Sommelierów,

– Jakub Přibyl – najlepszy sommelier Czech, półfinalista Mistrzostw Europy.

Nad całością prac jury i poprawnością przebiegu Konkursu czuwał będzie jak zawsze nieoceniony Tomasz Kolecki, Prezydent i wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich w latach 2014 – 2025, Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata… (i można by tak jeszcze długo).

Ocena konkursowa odbywa się oczywiście w ciemno, z zachowaniem wszelkich zaleceń OIV.  Kategorie konkursowe to: polskie wina białe wytrawne, białe półwytrawne i półsłodkie, słodkie, różowe, czerwone, musujące i specjalne. Osobną nagradzaną kategorią są tzw. wina amatorskie. Co ciekawe, wina nadesłane do oceny przez producentów jeszcze nie zarejestrowanych oceniane są razem z pozostałymi. Pozwala to winiarzom na podjęcie decyzji, czy są już gotowi wejść z nimi na rynek. Dla zachowania profesjonalizmu i komfortu pracy zdecydowano o ograniczeniach ilościowych. Do oceny nadesłać można maksymalnie 6 próbek, a całościowa ilość win ocenianych w Konkursie nie może być większa niż 300. Podniesione progi medalowe punktacji nadają zdobytym wyróżnieniom jeszcze większą wartość.

Organizatorzy zadbali też o nagrody dodatkowe dla najwyżej nagrodzonych win. Zdobywca tytułu Grand Prix Konkursu otrzymuje nieodpłatnie stoisko podczas XIX Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle (29-31 sierpnia 2025), kiedy to odbędzie się wręczenie dyplomów i nagród. Pozyskanie wartościowych partnerów pozwoli też z pewnością nagrodzić inne ciekawe wina i ich producentów. Nagrodzone wina będą też wykorzystywane przez organizatorów w działaniach promocyjnych np. podczas degustacji festiwalowych.

Organizatorami XII Konkursu Polskich Win są: Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Partnerami Konkursu są: Miasto Jasło, Województwo Podkarpackie, Winnica Dwie Granice, TSN sp. z o.o., Euro-Win, Winnica i Wino, Tableart, Iwoniczanka, RS Druk

Partnerami medialnymi Konkursu są: Enoportal.pl, Trybuszon, Przegląd Gastronomiczny, Szef kuchni, Radio Kulinarne, Winna droga, Wine Hunter oraz CampRest.

Aktualności

French Food Experience

W klimatycznej willi na warszawskim Mokotowie 13 czerwca swoje produkty zaprezentowali francuscy producenci żywności – wędlin, serów, przetworów z kaczki, ostryg oraz czekolady i kawy.

Przegląd Gastronomiczny 03/2025

Nowy Numer „PG” 3/2025 Ogródki gastronomiczne – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2 Fakty i mity na temat kaszy            4 Substytuty mięsa nie są prawdziwą

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron