Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zawody sommelierskie w Trójmieście

trójmiejscy sommelierzy

27 sierpnia w Gdańsku odbędzie się II Grand Prix Trójmiejskich Sommelierów. W zawodach weźmie udział 16 sommelierów z całej Polski. W eliminacjach czeka ich test z wiedzy na temat wina i degustacja.

Czterech wyłonionych na tej podstawie finalistów wybierze spośród pozostałych uczestników eliminacji czteroosobowe zespoły, które będą obsługiwały gości podczas finałowej kolacji. Finaliści będą także mieli za zadanie dobrać z dostępnej puli wino do przygotowanych na ten wieczór potraw. Trafność doboru win i jakość serwisu podczas finału oceni profesjonalne jury, a także goście kolacji. Wydarzenie organizowane jest w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, a patronat nad imprezą objęło Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Trójmiejskie Grand Prix to dla każdego sommeliera dobra okazja do sprawdzenia poziomu przed Mistrzostwami Polski, ale także szansa na spróbowanie swoich sił w prezentacji na scenie, sprawdzenie wiedzy teoretycznej, umiejętności kierowania zespołem, czy łączenia wina i jedzenia.

Następnego dnia, 28 sierpnia, w hotelu Mercure odbędą się targi winiarskie połączone

z degustacjami, warsztatami i seminariami. Udział zapowiedziało 17 wystawców.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content