Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zgłoszenia do konkursu „Chefs en Or – Polska edycja” do 29 marca

Transgourmet i Selgros zapraszają uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie kulinarnym Chefs en Or – Polska Edycja. Tegoroczna rywalizacja skupi się na kreatywności i umiejętnościach w przygotowywaniu dania z wątróbki drobiowej, wykorzystując dowolny owoc. Na uczniów oraz szkoły gastronomiczne, z których się wywodzą czekają atrakcyjne nagrody!

Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet oraz Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie Szefów Kuchni, m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Poprzednie edycje konkursu cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów, a jury stanęło przed nie lada wyzwaniem, wybierając spośród nadesłanych aplikacji, które stały na wysokim poziomie.

Zadaniem eliminacyjnym tegorocznego konkursu „Chefs en Or – Polska edycja” jest przygotowanie dania z wątróbki drobiowej, wzbogaconego o dowolny owoc. To szansa, aby wykreować smak nie do podrobienia i zaskoczyć jurorów kreatywnością. Wątróbka drobiowa, w harmonijnym zestawieniu z jabłkiem, brzoskwinią, morelą czy truskawkami, może stać się inspiracją do stworzenia wyjątkowo pysznego dania.

Jury będzie brało pod uwagę m.in. teksturę, konsystencję, kolory i oczywiście smak. Co ważne, uczestnicy konkursu są zachęcani do użycia sezonowych produktów oraz do gotowania w duchu idei „less waste”, co w praktyce oznacza, że młodzi adepci kuchni powinni postarać się wykorzystać cały produkt, bez marnowania mięsa i owoców, eksperymentując z różnymi częściami składników.

Na zwycięzców oraz ich szkoły czekają wyjątkowe nagrody. Laureat I miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Eliminacje online trwają do 29 marca, a wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szczegóły konkursu znajdują się na stronie internetowej: https://chefsenor.pl/

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron