Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Odpowiednia segregacja śmieci, oszczędzanie wody, dbanie o lasy i zieleń. Co jeszcze możemy zrobić dla Ziemi, żeby o nią dbać? Kupować żywność i produkty bio. Z okazji obchodzonego w kwietniu Międzynarodowego Dnia Matki Ziemi, Polska Izba Żywności Ekologicznej organizuje Zielony Tydzień – akcję, w której możemy spróbować żywności i produktów ekologicznych.

Dlaczego eko?

Produkty i żywność ekologiczna jest nie tylko lepsza dla naszej planety, ale również dla zdrowia. Na jakość produktów ekologicznych wpływa przede wszystkim brak środków ochrony roślin, takich jak pestycydy, herbicydy, fungicydy, których szkodliwość dla zdrowia i życia jest bezdyskusyjna i udowodniona w wielu badaniach. Wiele kiedyś powszechnie stosowanych środków chemicznych została już zabroniona, jak na przykład azotox. Dopuszczone substancje zostały pogrupowane, a ich ilość jako pozostałość w produkcie została ściśle określona rozporządzeniem. Ponadto, produkty ekologiczne mają wiele dodatkowych walorów, jak zawartość suchej masy, witamin i minerałów.  W zależności od gatunku i odmiany owoców oraz warzyw, te uprawiane metodami ekologicznymi mają przeważnie znacznie większe ilości tych składników niż te same warzywa i owoce uprawiane konwencjonalnie.

­– Globalny zwrot ku temu, co przyjazne naturze, jest czymś trwale obecnym we współczesnym świecie. Nie powstrzymują go ekonomiczne zawirowania ani towarzysząca nam od ponad dwóch lat pandemia koronawirusa. To dobrze, bo to nie moda czy chwilowa zachcianka, ale dziejowa konieczność ­– pisze Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej w raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce”.

Czym jest Zielony Tydzień?

Zielony Tydzień to akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), podczas której przez 7 dni będzie można spróbować nowych smaków, poznać nowych ekologicznych producentów, nowe sklepy z produktami bio i dowiedzieć się, dlaczego żywność ekologiczna jest lepsza. To też w końcu okazja, żeby po prostu za niższą cenę zrobić ekozakupy. Przez cały tydzień 4-10 kwietnia 2022 roku każdy chętny będzie mógł skorzystać z szerokiej oferty sklepów-członków PIŻE.

Jakie produkty znajdziemy podczas akcji Zielony Tydzień?

W ofercie są m.in. soki – np. sok z owoców róży czy sok tłoczony (nie z koncentratu) z jabłek. Nie zabraknie superfoods, takich jak glony chlorella w proszku, wyróżniające się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego, czy białko konopne – cenny dodatek dla osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Oprócz tego mrożone owoce i warzywa – mango, szpinak, dynia, jagoda – które idealnie przydadzą się do przyrządzenia smoothie. Dużo nabiału – śmietany, jogurty, twarogi. Dla mięsożerców zagraniczne ekologiczne krewetki północne czy łosoś. Dla miłośników kiszonek zakwas z kiszonych buraków i selera. Nie zabraknie też ekologicznych makaronów, mąk i kasz. Dla miłośników słodkości – dżemy, suszone owoce i bakalie. W tym roku będą również świeże warzywa i owoce, szeroki wybór olejów – poprzez tradycyjne jak rzepakowy, lniany czy konopny, do mniej znanych jak olej z orzechów włoskich czy z ostropestu, a także ekologiczne wina. Oprócz żywności ekologicznej w promocyjnych cenach będą również kosmetyki. Ale to nie wszystko! Wszystkie informacje znajdują się na stronie internetowej www.jemyeko.com/zielony-tydzien/

Zielony Tydzień

4-10 kwietnia 2022

www.jemyeko.com/zielony-tydzien/

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym akcji.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content