Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania. Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o jakość. Z tego powodu rośnie zainteresowanie produktami bezpiecznymi i wolnymi od zanieczyszczeń, pozbawionymi pozostałości sztucznych środków ochrony roślin i pestycydów. Odpowiedzią na te poszukiwania może być żywność ekologiczna.

Jakie są zalety produktów rolnictwa ekologicznego?

Żywność ekologiczna istotnie różni się od tej konwencjonalnej. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się wyższą zawartość witamin i składników mineralnych. Większa zawartość cukrów, witaminy C, beta-karotenu, a mniejsza wody, bardzo korzystnie wpływają nie tylko na smak, jak również na teksturę i aromat. Dzięki tym właściwościom procesy rozkładu przebiegają wolniej i surowce ekologiczne są bardziej trwałe – można je dłużej przechowywać. W przeciwieństwie do konwencjonalnych metod produkcji celem rolnictwa ekologicznego nie jest wzrost wydajności i obniżania kosztów wytwarzania żywności. Liczy się podwyższenie jakości produktów i zniesienie ryzyka zanieczyszczenia ich szkodliwymi substancjami. Oznacza to brak obecności toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.

Żywność ekologiczna to ta droższa?

Dlaczego jednak wciąż mało Polaków decyduje się na kupowanie żywności ekologicznej?

Obawą może być ich wyższa cena, na którą konsumenci zwracają uwagę, zwłaszcza w dobie inflacji. Wyższa cena jest tu odzwierciedleniem bardziej kosztownego procesu produkcji, ale również lepszej jakości. Wymienione wcześniej zalety zachęcają przynajmniej do spróbowania. A okazją do nabycia ich w niższych cenach będzie Zielony Tydzień, organizowany przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej.

Kiedy można spróbować produktów bio?

Zawsze! Ale Zielony Tydzień to okazja by kupić je w promocyjnych cenach. Ta akcja, trwająca w dniach 17-23 kwietnia, umożliwia spróbowanie ulubionych produktów w eko odsłonie.

Kupowanie eko jest proste. Eko produkty – z symbolem euroliścia – można znaleźć w każdym markecie. Zielony Tydzień to wyjątkowa okazja, by spróbować czegoś nowego:

  • można wyszukać sklepy z żywnością ekologiczną (zarówno te stacjonarne, jak i online) oferujące przecenione artykuły
  • można znaleźć swoje ulubione produkty, które będą dostępne w wersji eko.

W tym roku do akcji zgłosiły się sklepy online oraz sklepy stacjonarne z całej Polski. Partnerami wydarzenia są również producenci żywności ekologicznej, którzy specjalnie na tę okazję proponują zakup swoich produktów w obniżonych cenach. Na stronie  http://jemyeko.com/zielony-tydzien/ można znaleźć listę zarówno sklepów, jak i produktów, uporządkowanych według ich producentów.

Co można nabyć podczas Zielonego Tygodnia?

W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże i mrożone warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są ich mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje – np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe – mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są również niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np sezamki, kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór – wina, na przyjemny poranek: kawy. Nie dość, że można posmakować różnorodnej żywności, jest możliwość nabycia artykułów utrzymania domu, preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu.

Zielony Tydzień to prosty sposób na wsparcie planety

Akcja Zielony Tydzień odbywa się w ramach Międzynarodowego Dnia Ziemi, który przypada 22 kwietnia. Wybranie żywności ekologicznej to także wybór zrównoważonego rolnictwa i upraw prowadzonych w zgodzie z naturą. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się syntetycznych (chemicznych) środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, które są często wykorzystywane w przypadku produkcji konwencjonalnej.

Przez ten jeden tydzień w roku wesprzyjmy razem planetę z okazji jej dnia.

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

17-23 kwietnia 2023

http://jemyeko.com/zielony-tydzien/

„Przegląd Gastronomiczny”  jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron