Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy finalistów!

6 duetów profesjonalnych kucharzy zakwalifikowało się do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który odbędzie się w dniach 6-7 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie. To oni swoimi potrawami z karpiem w roli głównej postarają się zadziwić jurorów, zdobyć cenne nagrody i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Potrawy przygotowane przez profesjonalistów oceniać będzie jury pod przewodnictwem prezesa Euro-Toques Polska, Marcina Sobóla w składzie: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Walczyk, Jarosław Uściński.

Oto finaliści „Czas na rybę!”:

  • Bartek Alboszta – Hotel Traugutta 3, Białystok
    Filip Słabiński – Nowa Szekla Tawerna & Bar w Augustowie
  • Kamil Bujdasz – Stary Browar Rzeszowski
    Paweł Baran – Stary Browar Rzeszowski
  • Konrad Kistela – TrzyJeziora – Restauracja „Zmyślona”, Wieleń Zaobrzański
    Mukesh Singh Chef mukesh – TrzyJeziora – Restauracja „Zmyślona”, Wieleń Zaobrzański
  • Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros Piaseczno
    Łukasz Wódz – Instytut Kulinarny Transgourmet Selgros Piaseczno
  • Tomasz Mielniczuk – Gościniec Pod Lasem
    Tadeusz Węcławik – Restauracja MOŻE w Lublinie
  • Maksym Trushkin – Restauracja Miodowa w Dzierżoniowie
    Emil Buczyński – Restauracja Miodowa w Dzierżoniowie

Natomiast do konkursu uczniów szkół gastronomicznych, który odbędzie się 6 października zakwalifikowali się:

  • Alicja Ciupioł & Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
  • Julia Gilner & Natalia Kostka – Zespół Szkół nr 7 w Tychach
  • Martyna Kliś & Szymon Habdas – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu 
  • Julia Masierak & Kamila Jarosz – Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin
  • Iwo Nowacki & Kacper Staszewski – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach
  • Mateusz Rutkowski & Weronika Bubrowiecka – Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Potrawy przygotowane przez uczniów oceniać będą jurorzy ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w składzie: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Marek Namysłowski, Michał Wawro.

Najlepsi szefowie kuchni zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarny Puchar Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych. Dodatkowo firma UNOX Polska dla trzech pierwszych drużyn ufundowała wycieczkę do Włoch, do fabryki UNOXa w Padwie.

Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, Polski Karp Sp. z o.o., Zamek Niemodlin i Kamil Klekowski – Edukacja od Kuchni.

Patronami merytorycznymi konkursu są: Euro- Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron