Już 14 lipca Instytut Kulinarny Transgourmet po raz kolejny zamieni się w arenę zmagań profesjonalnych Kucharzy. Tego dnia odbędzie się finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony towarowe Selgros. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Za nami pierwszy etap!
Zadaniem eliminacyjnym było opracowanie autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego eliminacji i finału są kurczak tusza bez podrobów i wątróbka z kurczaka, oba marki Mięsne Specjały. Amuse bouche musi być przygotowany zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych z dania głównego.
Spośród zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 6 najlepszych duetów, które staną do walki o przepustkę do finału Kulinarnego Pucharu Polski. 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wystąpią Szefowie Kuchni reprezentujący restauracje z całej Polski:
• Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
• Tomasz Wolski i Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gołkowice Dolne
• Mateusz Furczoń i Michał Adamczyk – Restauracja Góralska Tradycja, Zakopane
• Dawid Stąpór i Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
• Łukasz Wojtas i Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity, Olsztynek
• Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blu Hotel, Sopot
Mięsne Specjały na celowniku!
W finale każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”, które zostaną ogłoszone tuż przed finałem. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 1000 zł.
Tematem przewodnim konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem oferowanym klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.
Silne partnerstwo
Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet i Selgros oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy.
Zapraszamy do śledzenia relacji live z konkursu, w piątek 14 lipca, na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook’u, Instagramie i Youtube.