Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

2014 Baranina – zaproszenie do udzialu

16 sierpnia 2014 roku odbędą się
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014

 

Głównymi organizatorami są:
– Leszek Makulski tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl
– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli :
– Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
– Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń

Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski i przypominamy.

 

Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a, część nazwana w skrócie folklorystyczna tak jak od lat – przed Karczmą góralską – Ustroń ul. Nadrzeczna 1.

 

Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
– promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
– prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :

– comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas
pracy na stanowisku konkursowym)

Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres : gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.

Organizator Mistrzostw zapewnia :
– nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
– grill elektryczny (ogólny dostępny)
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Tutaj znajdziesz:Regulamin

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron