Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Zapraszamy do udziału w

VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

który odbędzie się w dniach 30 maja-01 czerwca 2014 roku

 

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

          Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

          Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

          Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja 2014 roku

na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach :

          KUCHARZE PROFESJONALNI

          UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej :

Przekąska zimna lub gorąca :

    Jesiotr (filet ze skórą)

    Owoc agrestu

    Jogurt gęsty typu greckiego

Danie główne :

   Golonka ze sztuk QAFP cała

   Ziemniaki polskie

   Chrzan pospolity (korzeń)

   Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj. :

         – Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g

         – Owoc agrestu – ok. 500g

         – Jogurt typu greckiego – ok. 300g

         – Golonka ze sztuk QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500g

         – Ser pleśniowy Firmy „Lazur” – ok.300 g 

         – Chrzan pospolity (korzeń)  – ok. 100g       

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia :

       – nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie

       – piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko

       – grill gazowy – 1 szt./na stanowisko

       – kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko

       – pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska

       – cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko

       – stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko

       – stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 15 maja 2014 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl

Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu

i zastąpienie jej ekipom rezerwową.

Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 15 maja 2014 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU

Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :

 

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI

 

  1. Adam Psurski i Kacper Nowak – POZNAŃ – Restauracja MOMO 
  2. Jakub Kubiak i Marcin Gajowniczek – GDAŃSK – Ristorante La Cucina 
  3. Kamil Zacharek i Jakub Biskup – KATOWICE – Hotel Monopol 
  4. Bartosz Patrycy i Marcin Galik – WARSZAWA – Hilton Hotels & Convetion Centre 
  5. Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – PRUSZKÓW – Restauracja Kociołek
  6. Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc – RZESZÓW – Hotel Ambasadorski 
  7. Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – POZNAŃ – Hotel Moderno/Kaliski 
  8. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – WARSZAWA – Restauracja Amber Room 
  9. Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – WARSZAWA – Hotel Westin 
  10. Piotr Krogulec i Kamil Szulc – BEŁCHATÓW – Restauracja Jan

 

  

 

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

 

  1. Cezary Powała i Adrian Głowala – WARSZAWA – Salon Kulinarny
  2. Łukasz Kurek i Sebastian Kozik – PSZCZYNA – Restauracja Wodna Wieża
  3. Adam Lubomski i Marcin Smolarczyk – GOLUB-BOBRZYŃ – Hotel Restauracja VABANK

 

 

 

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

 

  1.  Patryk Willich i Małgorzata Skierka – KOŚCIERZYNA – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
  2. Karolina Hajn i Kamil Kasprzyk – WARSZAWA – NTU (ul. Podwale)
  3. Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
  4. Sebastian Błażejowski i Konrad Sowa – RZESZÓW – ZSG
  5. Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
  6. Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
  7. Miłosz Planer i Robert Szarek – BYDGOSZCZ – TG
  8. Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – POMIECHÓWEK – ZSP
  9. Bartłomiej Tomicki i Piotr Tekliński – PUŁTUSK – ZS im. Bolesława Prusa
  10. Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)

 

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE

 

  1.  Damian Kamiński i Anna Król – WAŁBRZYCH – ZS nr 7
  2. Magdalena Piętka i Michał Krzywiec – OTWOCK – ZSE-G

 

Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

 

Harmonogram

30 maja 2014 roku –  piątek

od godz. 14:00             – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11

     godz. 18:00            – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata „Koncertowa”

                                 – omówienie regulaminu

                                 – losowanie numerów startowych

godz. 19:30                 – wydawanie towaru

godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi

31 maja 2014 roku –  sobota

godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

godz. 07:30        – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych

  przedstawienie składu sędziowskiego

  przedstawienie startujących ekip

godz. 07:45        – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych

godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Uczniowie

godz. 11:00        – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów

  przedstawienie składu sędziowskiego

  przedstawienie startujących ekip

godz. 11:35        – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów        

godz.11:50 do 17:00  – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Profesjonaliści

godz. 19:00        – Gala Diner

  ogłoszenie wyników konkursów

  zabawa do białego rana

01 czerwca 2014 roku –  niedziela

godz. 06:00 do 11:00  – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

do godz. 12:00           – wymeldowanie z Hotelu

        –  wyjazd ekip i gości

Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 30 maja-01 czerwca 2014 roku po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA tel. 602 11 47 26, mail:  stefan.birek@wp.pl

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron