Zapraszamy do udziału w
VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
który odbędzie się w dniach 30 maja-01 czerwca 2014 roku
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
– Promowanie producentów polskiej żywności
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja 2014 roku
na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach :
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej :
Przekąska zimna lub gorąca :
– Jesiotr (filet ze skórą)
– Owoc agrestu
– Jogurt gęsty typu greckiego
Danie główne :
– Golonka ze sztuk QAFP cała
– Ziemniaki polskie
– Chrzan pospolity (korzeń)
– Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj. :
– Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g
– Owoc agrestu – ok. 500g
– Jogurt typu greckiego – ok. 300g
– Golonka ze sztuk QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500g
– Ser pleśniowy Firmy „Lazur” – ok.300 g
– Chrzan pospolity (korzeń) – ok. 100g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia :
– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
– cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko
Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 15 maja 2014 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu
i zastąpienie jej ekipom rezerwową.
Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 15 maja 2014 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :
- Adam Psurski i Kacper Nowak – POZNAŃ – Restauracja MOMO
- Jakub Kubiak i Marcin Gajowniczek – GDAŃSK – Ristorante La Cucina
- Kamil Zacharek i Jakub Biskup – KATOWICE – Hotel Monopol
- Bartosz Patrycy i Marcin Galik – WARSZAWA – Hilton Hotels & Convetion Centre
- Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – PRUSZKÓW – Restauracja Kociołek
- Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc – RZESZÓW – Hotel Ambasadorski
- Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – POZNAŃ – Hotel Moderno/Kaliski
- Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – WARSZAWA – Restauracja Amber Room
- Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – WARSZAWA – Hotel Westin
- Piotr Krogulec i Kamil Szulc – BEŁCHATÓW – Restauracja Jan
- Cezary Powała i Adrian Głowala – WARSZAWA – Salon Kulinarny
- Łukasz Kurek i Sebastian Kozik – PSZCZYNA – Restauracja Wodna Wieża
- Adam Lubomski i Marcin Smolarczyk – GOLUB-BOBRZYŃ – Hotel Restauracja VABANK
- Patryk Willich i Małgorzata Skierka – KOŚCIERZYNA – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
- Karolina Hajn i Kamil Kasprzyk – WARSZAWA – NTU (ul. Podwale)
- Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
- Sebastian Błażejowski i Konrad Sowa – RZESZÓW – ZSG
- Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
- Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
- Miłosz Planer i Robert Szarek – BYDGOSZCZ – TG
- Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – POMIECHÓWEK – ZSP
- Bartłomiej Tomicki i Piotr Tekliński – PUŁTUSK – ZS im. Bolesława Prusa
- Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
- Damian Kamiński i Anna Król – WAŁBRZYCH – ZS nr 7
- Magdalena Piętka i Michał Krzywiec – OTWOCK – ZSE-G
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Harmonogram
30 maja 2014 roku – piątek
od godz. 14:00 – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11
godz. 18:00 – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata „Koncertowa”
– omówienie regulaminu
– losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – wydawanie towaru
godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi
31 maja 2014 roku – sobota
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
godz. 07:30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 07:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs Kulinarny w kategorii Uczniowie
godz. 11:00 – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 11:35 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów
godz.11:50 do 17:00 – Konkurs Kulinarny w kategorii Profesjonaliści
godz. 19:00 – Gala Diner
– ogłoszenie wyników konkursów
– zabawa do białego rana
01 czerwca 2014 roku – niedziela
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
do godz. 12:00 – wymeldowanie z Hotelu
– wyjazd ekip i gości
Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 30 maja-01 czerwca 2014 roku po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA tel. 602 11 47 26, mail: stefan.birek@wp.pl