1. edycja Konkursu Kulinarnego w Cieszanowie „SMAKI GALICJI”.
Konkurs przeprowadzony będzie w Gorajcu (gmina Cieszanów) 14 lipca br. Zwycięzca konkursu nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Głównym celem konkursu jest aktywizacja społeczna oraz budowanie świadomości w środowisku lokalnym odnośnie walorów i promocji produktów regionalnych. Propagując zdrową żywność przy wykorzystaniu 6 produktów regionalnych producentów, zakłada się wsparcie rozwoju społeczno – gospodarczego na obszarach wiejskich. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy są: żeberka wieprzowe (surowe), masło tradycyjne (polskie), kapusta (dowolny rodzaj), kminek zwyczajny (świeży lub suszony). Do dania drugiego niezbędne będą produkty: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego.
Materiały do pobrania: