Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
6/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

4 PRAWO
Adriana Lotolc
Organizacja imprez w czasie epidemii

6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Powrót do wnętrz
Zasady higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego w gastronomii

15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Badania PROM – rozwiązania ograniczające marnowanie żywności w gastronomii

16 TARGI

POLAGRA 2021

19 KONKURSY
Nasi kandydaci
Piąta edycja The Best Chef Awards powered by PERLAGE

23 WYWIADY
Barbara Romańczuk
Gastronomia znów wita gości
Rozmowa z Klaudią Świerczyńską, menager restauracji Morski Zając w Kuźnicy

28 HOTELE
Arletta Kowalik
Człowiek do zadań specjalnych
Kim jest konsjerż?

31 COCKTAIL BAR
Zmagania z sherry
Maciej Mazur w konkursie Tio Pepe 1on1

Drodzy Czytelnicy!

Jak Polska długa i szeroka, 28 maja goście ruszyli do restauracji i innych lokali gastronomicznych. Jako że nadal istnieją ograniczenia co do ilości gości i stolików, w niektórych miejscach trudno o rezerwacje. Miły to widok, gdy wieczorem ulice miast zamieniają się w ogródki restauracyjne tętniące życiem.

W ostatnich dniach, wobec małego przyrostu zakażeń, rząd ogłosił dalsze luzowanie obostrzeń na czas wakacji. 13.06 otwarto strefy gastronomiczne w kinach, teatrach oraz innych instytucjach kultury i rozrywki. Najważniejsze, że od 26.06 w lokalach gastronomicznych oraz w hotelach będzie mogło przebywać maksymalnie 75% gości. W imprezach i spotkaniach może brać już udział 150 osób, przy czym do tego limitu nie wlicza się osób w pełni zaszczepionych. Ten optymistyczny harmonogram może być jednak korygowany w zależności od aktualnych danych epidemicznych.

W następstwie poluzowania obostrzeń Polacy masowo ruszyli do organizacji przekładanych od zeszłego roku wesel i innych imprez okolicznościowych. Jak podają media, urzędy stanu cywilnego przeżywają oblężenie, a pierwsze wolne terminy na ślub to początek przyszłego roku. To dobra wiadomość dla branży gastronomicznej, która będzie mogła wreszcie nadrobić straty po prawie półrocznym zamknięciu. Jednakże z powodu epidemii organizacja wesela nie jest teraz sprawą łatwą, bowiem pojawia się wiele niewiadomych. Kto i w jakiej formie ma zbierać dane od gości potwierdzające fakt zaszczepienia? Czy to nie narusza RODO? Kiedy goście mogą ubiegać się o zwrot zaliczki? Na te pytania można znaleźć odpowiedź w artykule Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa, pt. „Organizacja imprez w czasie epidemii”. Mamy nadzieję, że lektura artykułu rozwiąże wszystkie niejasności, które nurtują organizatorów wesel i przyjęć okolicznościowych.

Kolejną ważną kwestią po otwarciu restauracji jest zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności oraz bezpieczeństwa zdrowotnego gościom i pracownikom. Aktualne wytyczne dla funkcjonowania gastronomii, które zostały opracowane z Głównym Inspektorem Sanitarnym znajdują się na stronie Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. W razie wątpliwości warto tam zajrzeć. Tę tematykę szeroko przybliża artykuł Wiesławy Grzesińskiej „Powrót do wnętrz”. To lektura obowiązkowa dla każdego przedstawiciela branży gastronomicznej.

Hotele również z utęsknieniem wyczekują na powrót gości. Branża ta została  poszkodowana przez pandemię równie dotkliwie jak gastronomia. Nowy projekt Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, HotelYou, który przedstawiamy w tym wydaniu „PG”, ma przyczynić się do poprawy tej sytuacji. W dziale HOTELE zapraszamy również do lektury artykułu Arletty Kowalik „Człowiek do zadań specjalnych”, w którym opisana jest profesja konsjerża. Dowiemy się wielu ciekawostek dotyczących tego prestiżowego, ale niepopularnego w Polsce zawodu.

W czasie pandemii wzrosło zainteresowanie zdrowym stylem życia, w którym niemałą rolę odgrywa odpowiednie nawodnienie. Eksperci przypominają o spożywaniu minimum 2 litrów płynów dziennie (w upały nawet do 4 l). Jeśli wybierzemy do picia wodę mineralną, nasz organizm może przyswoić zawarte w niej i korzystne dla naszego zdrowia składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, fluor. Więcej fachowych informacji na ten temat znajdziemy w artykule naukowym Doroty Czerwińskiej pt. „Wody mineralne źródłem składników mineralnych”. Polecamy, bo letnie upały tuż, tuż!

W wakacje powrócą imprezy branżowe i konkursy kulinarne, które zapowiadamy już w tym wydaniu „PG”. Cieszmy się teraz letnią aurą i możliwością spotkań w ulubionej restauracji, kawiarni, barze… Do zobaczenia przy stoliku. Tradycyjnie życzymy też miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron