W sobotę, 27 sierpnia, w Ustroniu w Beskidzie Śląskim rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy mieli tylko 90 minut na przygotowane siedmiu porcji dania głównego i deseru.
Kulinarny Puchar Polski wkracza w decydującą fazę. Na miesiąc przed wielkim finałem (który odbędzie się 26 i 27 września podczas targów POLAGRA) rozegrano ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału. XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w Ustroniu, jednej z najbardziej znanych miejscowości wypoczynkowych Beskidu Śląskiego. Nie mogło więc zabraknąć akcentów tradycyjnych dla tego regionu. Zanim zawodnicy przeszli odprawę i zaczęli pracę na stanowiskach, goście specjalni zostali pasowani na zbójników. Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację, która odbywała się w siedzibie firmy RM Gastro.
Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego przez zawodników był comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku, (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”).
Święto Baraniny w Ustroniu
W prezentacji potrawy jury degustacyjne oceniało proporcjonalność dania, odpowiednią gramaturę, estetyczny wygląd i kolorystykę oraz kreatywność. Liczyły się również: smak i zestawienie składników, aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz tekstura poszczególnych elementów potrawy. Jurorzy techniczni oceniali z kolei prezentację szefa kuchni i kucharza pomocniczego, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu i gospodarkę odpadami oraz umiejętności organizacyjne. Doceniano też prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.
Oto oficjalne wyniki konkursu, które ogłoszono na Rynku w Ustroniu:
- I miejsce: Łukasz Wódz i Sebastian Plasota (Karczma U Jakuba w Grójcu)
- II miejsce: Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz).
- III miejsce: Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group SA, Warszawa).
Duet, który wygrał w Ustroniu dołączył do grona finalistów tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Teraz czeka ich intensywny miesiąc treningów. Przypomnijmy, że 26 i 27 września w Poznaniu wystartują również: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r.
„Najlepszego z Najlepszych” poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali. Rywalizację zawodników będzie można podziwiać podczas targów POLAGRA, które odbędą się od 26 do 28 września.
Więcej informacji na stronie konkursu: