Jeszcze tylko do 15 września można nadsyłać zgłoszenia do V edycji konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Odbędzie się on w dniach 1 i 2 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. opolskie). Jest o co walczyć, bo oprócz atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych, tegoroczna edycja jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.
Głównym tematem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp, a dodatkowo uczestnicy tegorocznej rywalizacji muszą wykorzystać w swojej potrawie suszone owoce. Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: http://swietokarpia.pl/cnr
Jurorami konkursu dla szefów kuchni będą doświadczeni sędziowie, przedstawiciele czołowych, polskich organizacji gastronomicznych: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk.
Rywalizację uczniów szkół gastronomicznych ocenią natomiast doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro Toques Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Tadeusz Czapla, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Artur Piotrowski, Michał Proć i Marcin Soból prezes Euro Toques Polska.
Dla zwycięskiego duetu uczniów przewidziana jest nagroda rzeczowa o wartości do 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestnika). Dodatkowo sponsor – Unox Polska – ufundował warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.
Na szefów kuchni czeka natomiast do podziału 10.000 złotych oraz ufundowana przez Unox Polska wycieczka do Włoch, do znajdującej się w Padwie centrali producenta pieców.
Organizatorami konkursu są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Patronem merytorycznym konkursu jest Euro Toques Polska. W tym roku, w organizację przedsięwzięcia włączyła się również Organizacja Producentów Polski Karp S.A.
Kontakt z Organizatorami:
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” – tel. 535 380 010
Edukacja od Kuchni – Kamil Klekowski – tel. 790 247 247
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.