Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wyniki XV Mistrzostw w Podawaniu Baraniny

W sobotę, 27 sierpnia, w Ustroniu w Beskidzie Śląskim rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy mieli tylko 90 minut na przygotowane siedmiu porcji dania głównego i deseru.

Kulinarny Puchar Polski wkracza w decydującą fazę. Na miesiąc przed wielkim finałem (który odbędzie się 26 i 27 września podczas targów POLAGRA) rozegrano ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału. XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w Ustroniu, jednej z najbardziej znanych miejscowości wypoczynkowych Beskidu Śląskiego. Nie mogło więc zabraknąć akcentów tradycyjnych dla tego regionu. Zanim zawodnicy przeszli odprawę i zaczęli pracę na stanowiskach, goście specjalni zostali pasowani na zbójników. Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację, która odbywała się w siedzibie firmy RM Gastro.

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego przez zawodników był comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku, (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”).

Święto Baraniny w Ustroniu

W prezentacji potrawy jury degustacyjne oceniało proporcjonalność dania, odpowiednią gramaturę, estetyczny wygląd i kolorystykę oraz kreatywność. Liczyły się również: smak i zestawienie składników, aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz tekstura poszczególnych elementów potrawy. Jurorzy techniczni oceniali z kolei prezentację szefa kuchni i kucharza pomocniczego, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu i gospodarkę odpadami oraz umiejętności organizacyjne. Doceniano też prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.

Oto oficjalne wyniki konkursu, które ogłoszono na Rynku w Ustroniu:

  • I miejsce: Łukasz Wódz i Sebastian Plasota (Karczma U Jakuba w Grójcu)
  • II miejsce: Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz).
  • III miejsce: Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group SA, Warszawa).

Duet, który wygrał w Ustroniu dołączył do grona finalistów tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Teraz czeka ich intensywny miesiąc treningów. Przypomnijmy, że 26 i 27 września w Poznaniu wystartują również: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r.

„Najlepszego z Najlepszych” poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali. Rywalizację zawodników będzie można podziwiać podczas targów POLAGRA, które odbędą się od 26 do 28 września.

Więcej informacji na stronie konkursu:

www.kulinarnypuchar.pl

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron