Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wyniki XV Mistrzostw w Podawaniu Baraniny

W sobotę, 27 sierpnia, w Ustroniu w Beskidzie Śląskim rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy mieli tylko 90 minut na przygotowane siedmiu porcji dania głównego i deseru.

Kulinarny Puchar Polski wkracza w decydującą fazę. Na miesiąc przed wielkim finałem (który odbędzie się 26 i 27 września podczas targów POLAGRA) rozegrano ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału. XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w Ustroniu, jednej z najbardziej znanych miejscowości wypoczynkowych Beskidu Śląskiego. Nie mogło więc zabraknąć akcentów tradycyjnych dla tego regionu. Zanim zawodnicy przeszli odprawę i zaczęli pracę na stanowiskach, goście specjalni zostali pasowani na zbójników. Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację, która odbywała się w siedzibie firmy RM Gastro.

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego przez zawodników był comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku, (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”).

Święto Baraniny w Ustroniu

W prezentacji potrawy jury degustacyjne oceniało proporcjonalność dania, odpowiednią gramaturę, estetyczny wygląd i kolorystykę oraz kreatywność. Liczyły się również: smak i zestawienie składników, aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz tekstura poszczególnych elementów potrawy. Jurorzy techniczni oceniali z kolei prezentację szefa kuchni i kucharza pomocniczego, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu i gospodarkę odpadami oraz umiejętności organizacyjne. Doceniano też prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.

Oto oficjalne wyniki konkursu, które ogłoszono na Rynku w Ustroniu:

  • I miejsce: Łukasz Wódz i Sebastian Plasota (Karczma U Jakuba w Grójcu)
  • II miejsce: Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz).
  • III miejsce: Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group SA, Warszawa).

Duet, który wygrał w Ustroniu dołączył do grona finalistów tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Teraz czeka ich intensywny miesiąc treningów. Przypomnijmy, że 26 i 27 września w Poznaniu wystartują również: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r.

„Najlepszego z Najlepszych” poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali. Rywalizację zawodników będzie można podziwiać podczas targów POLAGRA, które odbędą się od 26 do 28 września.

Więcej informacji na stronie konkursu:

www.kulinarnypuchar.pl

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Kawy

Międzynarodowy Dzień Kawy przypada 29 września. Choć Polacy nie należą do światowej czołówki w spożywaniu tego napoju, to Polska z 13 bilionami wypijanych filiżanek kawy

Zawody SkillsPoland już w listopadzie!

Już 23 listopada 2022 roku w Amber Expo w Gdańsku odbędzie się 2 edycja największych zawodów branżowych w Polsce. Do rywalizacji staną zawodnicy, którzy walczyć będą

Jesienna oferta Panorama Sky Bar

Panorama Sky Bar w warszawskim hotelu Marriott jest od 33 lat miejscem odwiedzanym przez Gości z całego świata, ale też bardzo lubianym przez Warszawiaków. Słynie

Smaki Dolnego Śląska

10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron