10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach cyklu organizowanych od 4 lat kolacji degustacyjnych ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” promujących region Dolnego Śląska i lokalne tradycje kulinarne.
Flagowym tematem wszystkich kolacji z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” jest produkt, w 90% regionalny i ekologiczny. Tym razem Szymon Przystupa oraz zespół Folwarku Wrzosówka połączyli siły i zaprosili gościa specjalnego, szefa kuchni Rene Mammena z restauracji Substans w Aarhus w Danii, oznaczonej w 2021 r. przez przewodnik Michelin jedną gwiazdką.
Kolacja składała się z 9 setów i miała b. kameralny charakter, ponieważ wzięło w niej udział tylko 11 osób. Na przemian serwowano dania ze Skandynawii i Polski. Menu degustacyjne przygotowało 5 zawodowych kucharzy z różnych restauracji. O podniebienia gości zadbał również sommelier, który serwował wina tylko z dolnośląskich winnic (Jakubów, Kindler, Moderna). W menu znalazły się m.in. takie produkty jak: ikra sielawy, jagnięcina, jesiotr, a wszystko było podkreślone smacznymi regionalnymi dodatkami z terenu Kotliny Jeleniogórskiej i Gór Izerskich.
Rene Mammen odwiedził Polskę po raz trzeci, a na Dolny Śląsk zawitał po raz pierwszy. Bardzo mu się spodobała gościnność i zaangażowanie organizatorów kolacji i zapewne nieraz jeszcze powróci w te strony.
Kolacja Korzeń z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” 10.09.2022.
Folwark Wrzosówka, Szymon Przystupa i Przyjaciele, Rene Mammen