Finał XII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się 17 kwietnia w Hotelu Żubrówka w Białowieży. Tradycyjnie przyznano nagrody dla najlepszej restauracji i karczmy w Polsce oraz nagrody specjalne. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji.
Najlepszą restauracją w Polsce została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem, w której szefem kuchni jest Karol Górka. W tym miejscu mieściła się niegdyś słynna drukarnia „Polonia”. Dziś drukowane są tutaj kulinarne wspomnienia. W finezyjnej formie serwowane są autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food. Podstawą są regionalne produkty, a sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowywane są na miejscu w przeszklonej kuchni. Na koneserów czekają tu wyszukane dania, m.in. ślimaki, przegrzebki, sezonowane steki i makaron z truflami. Na miejscu czuwa też doświadczony sommelier, odpowiedzialny za selekcję doskonałych win. Drukarnia Smaku Cristina jest numerem 1 na TripAdvisor w Zakopanem oraz została wyróżniona w prestiżowym, francuskim rankingu „La Liste”.
Tytuł Najlepszej karczmy w Polsce przypadł zakopiańskiej Karczmie Chata Zbójnicka. Położenie karczmy (w lesie) oraz wygląd typowej drewnianej, góralskiej chałupy sprawia, że każdy gość czuje prawdziwą magię tego miejsca. Karczmę prowadzi rodowita góralka Halina Zapotoczna, wychowana w góralszczyźnie i miłość do góralskiej kultury. Dania przygotowywane są na bazie produktów regionalnych i łączą podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.
Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w ostatnim roku i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.
Kryteria oceny
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy ocenili 814 restauracji. Na listę „100 najlepszych” trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów; dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła, wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody i nagrodzeni
Nagrody przyznano w następujących kategoriach: najlepsza restauracja w Polsce oraz najlepsza karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – 3 widelce, Best of Award od Excellence – 4 widelce oraz Grand Award – 5 widelców. Pozostałe sklasyfikowane restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, otrzymały 2 i 1 widelec.
Przyznano również nagrody specjalne. Szefem kuchni roku 2023 został Tomasz Bułach, a osobowością kulinarną roku 2023 Janusz Gancarczyk. Tytuł Szefa kuchni jutra roku 2023 zdobył Bartosz Fabiś, a kucharzem odkryciem roku 2023 został Rafał Grzegorzek. Nagrodę za kreowanie polskich przepisów w nowej odsłonie 2023 otrzymał Michał Szczepański. Restauratorem roku został Robert Sowa. Z kolei nagrodę za krzewienie sztuki kulinarnej 2023 otrzymał Tomasz Smoczyk. Gratulujemy!
„Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.
Poniżej oficjalne wyniki:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2023:
Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane
5 widelców:
Restauracja Halka – Zakopane
Restauracja Szóstka – Warszawa
Searcle – Gdynia
Restauracja Gusto – Karpacz
Restauracja Wzorcownia By Wiesław Bober – Pabianice
Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane
Epoka Restaurant – Warszawa
Restauracja Cafe Oranżeria – Kraków
Willa Poprad – Rytro
La Brasserie Moderne – Warszawa
Folwark Księżnej Anny – Anusin
N31 Restaurant&Bar – Warszawa
Nova Wola – Warszawa
Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś
U Wieniawy – Warszawa
Biały Królik Restaurant – Gdynia
Strefa Restauracja & Bar – Warszawa
Majątek Howieny – Pomigacze
Fiorentina – Kraków
Regionalna Restauracja Żubrówka – Białowieża
Restauracja L’Entre Villes – Sopot
Restauracja Refektarz Hotel ZAMEK RYN – Ryn
Platter By Karol Okrasa – Warszawa
Bottiglieria 1881 – Kraków
4 widelce:
Restauracja Belvedere – Warszawa
Boccanera – Kraków
I Love Pasta – Jelenia Góra
Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków
Restauracja Hotelu Złoty Groń – Istebna
Restauracja Scoria – Bydgoszcz
Garage Grill & Bar – Łomża
Restauracja Albero – Karpacz
Restauracja Bergo – Szklarska Poręba
Restauracja Elements – Świeradów-Zdrój
Restauracja Przystań i Marina – Wrocław
A’Bracciate Pasta & Wine – Kraków
Filipa 18 Food Wine Art. – Kraków
Góralska Tradycja – Zakopane
Restauracja Amarylis – Kraków
Chmielna By Grzegorz Labuda – Gdańsk
Restauracja Biała Róża – Kraków
Restauracja Grand Kasprowy – Zakopane
Restauracja Marilor – Zakopane
Restauracja Szklarnia – Gołkowice Dolne
Restauracja Akademia – Warszawa
Restauracja Moonsfera – Warszawa
Restauracja Polanka – Krosno
Resto Winebar Omatsu by Tomasz Smoczyk – Ropczyce
Nowa Szekla – Augustów
Restaurant & Bar Cristal – Białystok
Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek – Augustów
Restauracja pod Sokołem – Sokółka
Trattoria La Cantina – Gdańsk
Szara Gęś – Kraków
Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – Katowice
Pracownia Smaku ORSO – Knurów
Restauracja Gallo Nero – Bielsko-Biała
Restauracja Kuchnia Otwarta – Katowice
Mercato – Gdańsk
Restauracja Młodnik – Katowice
Café Xander – Sopot
Restauracja Polka – Wisła
Restauracja Oyster – Świnoujście
A Nóż Widelec – Poznań
Restauracja Taaka Ryba – Sumina
Ristorante Osteria le Botti – Tychy
Spichlerz Gliwice – Gliwice
Śląska Prohibicja – Katowice
Restauracja LunaSol – Józefów
Restauracja Gavi – Kraków
Si Senor – Kielce
Restauracja Pałacowa Hotelu Anders – Stare Jabłonki
Trattoria w Puszczy – Ruciane-Nida
Pałac Warlity – Warlity Małe
Restauracja U Fukiera – Warszawa
Level 5 – Sianożęty
Magia Lubczyku – Dźwirzyno
Restauracja Sublima – Kołobrzeg
3 widelce:
Acquario – Wrocław
Restauracja Belle Epoque – Zgłobice
Restauracja Vernus – Zakopane
I Love Italy – Jelenia Góra
Ceviche Bar – Warszawa
Restauracja Lumiere – Przeźmierowo
Pałac Brunów – Brunów
Restauracja Romantyczna – Wzgórza Dylewskie
Pałac Mojęcice – Mojęcice
Restauracja Piernicova – Toruń
Restauracja Winestone – Katowice
Ristorante Mare e Monti – Łódź
Restauracja Arte – Kołobrzeg
Restauracja À La Carte – Arłamów
Dom Miodu i Wina – Muszyna
Ilkus Hotel & Restaurant – Krze
MEAT ME – Limanowa
Mr’ Jerry Restauracja & Steak House – Nowy Sącz
Restauracja Baster – Kraków
Restauracja Beskidzka – Andrychów
Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino – Tarnów
Ristorante & Pizzeria Cristina – Zakopane
Ristorante Taormina – Oświęcim
Restauracja Bubbles – Warszawa
Restauracja Future & Wine – Warszawa
Restauracja w Kamienicy – Łomża
Restauracja Zatoka Smaków – Jastarnia
Restauracja Beskidzka 40 – Szczyrk
Restauracja Bukova – Istebna
Restauracja Dotychczas – Tychy
Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice
Różana Batorego – Tarnów
511 Bar & Restaurant – Podzamcze
Restauracja Twoja Kolejka – Łodygowice
U kelnerów – Zabrze
Restauracja Bukszpryt – Rewa
Restauracja Terra Mare – Katowice
Restauracja Baryłka – Gdańsk
Restauracja The Piano – Bytom
Restauracja Monte – Carlo – Kielce
Restauracja Sirocco – Olsztyn
Gościniec Ryński Młynn – Ryn
Restauracja Hotelu Ognisty Ptak – Ogonki
Restauracja Mixtura by Roman Serdiuk – Poznań
Restauracja Destylarnia – Mierzęcin
Restauracja Cynamon – Ustronie Morskie
M15 Restaurant & Bar – Sopot
Przystanek Zatoka – Siła
2 widelce:
Martim Restaurant – Wrocław
Łapa Niedźwiedzia – Mrągowo
Lwia Brama² – Wrocław
Dym Na Wodzie – Słupsk
Eliksir – Gdańsk
Morski Zając – Kuźnica
Restauracja Snad{Acz} – Kołobrzeg
Flavoria – Poznań
Pod Papugami Restaurant & Coctail Bar – Wrocław
Pawilon Towarzyski – Białystok
Restauracja Lobster – Kołobrzeg
Pod Nosem – Kraków
Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów – Gola Dzierżoniowska
1 widelec:
Restauracja Marconi – Turzno
4 Pory Roku – Toruń
Restauracja Bonżur – Gdańsk
Trattoria Antica – Opole
Restauracja Bajka – Grodziec
Restauracja Ferula – Radawa
Restauracja Czarna Owca – Piwniczna-Zdrój
Restauracja Pensjonat Kazimierski – Kazimierz Dolny
Stół I Wół – Lublin
Restauracja Yesiotr – Licheń Stary
Restauracja Złoty Smok – Tychy
Restauracja Prodiż – Katowice
Restauracja Monopolka – Kielce
Restauracja Parkowa – Jastrzębie-Zdrój
Restauracja Fratelli – Mielec
Lavenda Gastro & Cafe – Poznań
Restauracja Zamkowy Młyn – Krapkowice
Restauracja Joker – Tychy
Restauracja Magnifica – Kraków
Rockabilly – Steakhouse & Whisky Bar – Kielce
Zielona Weranda – Poznań
Cafe & Restaurant Dobry Rok – Częstochowa
Leśna Perła – Rudziniec
Restauracja Cesarska – Chorzów
Restauracja Blubell – Siewierz
Restauracja Gęś I Wino – Spała
Restauracja Miód I Wino – Sulejów
Bistro 8 I Pół – Wrocław
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2023
Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane
4 widelce:
Jakubowa Izba – Ryki
Klimtówka – Wolbrom
Karcma Muzykancko – Poronin
Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane
Karczma Cichy Kącik – Krynica-Zdrój
Karczma Litworowy Staw – Białka Tatrzańska
Nordowi Mol – Celbowo
3 widelce:
Siwy Dym – Celejów
2 widelce:
Karczma u Klagów – Łącko
Karczma Łemkowska Kłynec – Krynica-Zdrój
NAGRODY SPECJALNE:
ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE W ORGANIZACJI GALI
Hotel Żubrówka w Białowieży
NAJLEPSZY SERWIS
Akademia – Warszawa
RESTAURACJA Z KLIMATEM
Bubbles – Warszawa
NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ
U Wieniawy – Warszawa
KONKURS KULINARNY ROKU
Arte Culinaria Italiana
IMPREZA KULINARNA ROKU
Sylwester Szefów Kuchni
OSOBOWOŚĆ KULINARNA
Janusz Gancarczyk
SZEF KUCHNI JUTRA
Bartosz Fabiś
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU
Rafał Grzegorzek
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE
Michał Szczepański
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ
Tomasz Smoczyk
RESTAURATOR ROKU
Robert Sowa
SZEF KUCHNI ROKU
Tomasz Bułach.