Nowy numer „PG” 6/2023
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
4 PRAWO
Adriana Lotolc
Kontrola Sanepidu
6 GASTRONOMIA
Dorota Czerwińska
Coś zimnego na deser
16 NAUKA
Joanna Stadnik, Anna Czech
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
19 ZAPROSILI NAS
Szlakiem Polskiego Mięsa Drobiowego
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Turystyka kulinarna
24 SZKOŁY
Ryby w roli głównej
VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
26 HOTELE
Arletta Kowalik
O czym mówią hotelowe gwiazdki?
29 KONKURSY
Nie tylko z Polski
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023
Drodzy Czytelnicy!
Wielkimi krokami zbliża się najcieplejsza pora roku i upragnione wakacje. Jednakże lato to również czas wzmożonych kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza w miejscowościach wypoczynkowych. Przypominamy więc jak przygotować się do takiej inspekcji w artykule „Kontrola Sanepidu” autorstwa Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa. Polecamy lekturę tego artykułu, bo przydatnej wiedzy nigdy dosyć!
Prawie wakacyjne temperatury zainspirowały nas do prezentacji w tym numerze ciekawego tematu łączącego gastronomię i podróże, czyli turystyki kulinarnej. To zjawisko bardzo obszernie opisała Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym pod tym samym tytułem. Możliwość poznawania miejsc i ich kultury przez kuchnię staje się coraz bardziej popularną formą spędzania wolnego czasu, a w dodatku może być szansą do rozwoju dla lokalnej branży HoReCa i przynieść korzyści dla całego regionu. Jak pokazują wyniki badań, turyści kulinarni wydają około 50% na kulinaria z całkowitej sumy wydatków podczas podróży. Dodatkowym atutem tego rodzaju turystyki jest jej niezależność od pogody i sezonu – można ją uprawiać przez cały rok.
Lato to również czas lżejszej diety, bogatej w warzywa i owoce, warto więc przyjrzeć się temu, co wtedy spożywamy i co króluje w restauracyjnym menu. W artykule naukowym „Warzywne co nieco” Dorota Czerwińska przybliża wartość odżywczą warzyw i podpowiada jak można je utrwalić, aby dłużej zachowały świeżość. Regularne spożycie warzyw przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych, dzięki występującym w tych produktach błonnikowi, witaminom (karotenoidy, witamina C, E, foliany) oraz naturalnym przeciwutleniaczom i związkom fenolowym. W dobie mody na zdrowe odżywianie i kuchnię roślinną polecamy tę bardzo edukacyjną lekturę.
Kolejną publikacją, której warto poświęcić chwilę uwagi, jest artykuł Arletty Kowalik „O czym mówią hotelowe gwiazdki”. Z lektury dowiemy się jaką informację przekazują gościom gwiazdki hotelowe i skąd pojawiło się oznakowanie hoteli właśnie w tej postaci. Autorka zastanawia się również nad kwestią, czy powinna istnieć jedna definicja obiektu, który można określić mianem hotelu i jedno kryterium przyznawania gwiazdek. Zachęcamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem stawiającym wiele pytań.
Ponad 500 liderów branży gastro z całej Polski spotkało się w kwietniu podczas warszawskiej konferencji Made For Restaurant „SOS dla Gastronomii”, aby opracować plan ratunkowy dla polskich restauracji. Najczęstszą kwestią poruszaną w czasie rozmów było skuteczne prowadzenie biznesu w tych trudnych czasach. Padły też konkretne odpowiedzi i rady ze strony ekspertów. W numerze znajdziemy krótką relację z konferencji, a po więcej informacji i zebrane wskazówki prelegentów zapraszamy na naszą stronę internetową do działu aktualności (do publikacji z 26 maja pt. „Podsumowanie konferencji SOS dla Gastronomii”: https://przeglad-gastronomiczny.pl/podsumowanie-konferencji-sos-dla-gastronomii/
Uroczystą galą 15 maja w winnicy Srebrna Góra w Krakowie zakończył się organizowany przez MAKRO Polska plebiscyt „Najlepsza Restauracja 2023”. To było spektakularne wydarzenie, podczas którego wręczono nagrody przedstawicielom 37 restauracji z całej Polski oraz laureatom specjalnej nagrody – Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej. Gali towarzyszyła premiera wyjątkowego albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Serdecznie dziękujemy za zaproszenie i za możliwość objęcia tego wydarzenia patronatem medialnym.
Przyjemnej lektury!
Redakcja