Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

W tym roku kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach. VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się w weekend 15-16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem „Jadalne kwiaty w barwie słońca i smaku pomarańczy”. Festiwal to jedno z najważniejszych wydarzeń na Pomorzu Zachodnim w okresie wakacyjnym.

Na tegoroczny festiwal powstał nowy ogród, w którym królować będą kolory słońca i pomarańczy. Nie zabraknie tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Ogród ten dołączy do grupy ogrodów New Design. Podziwiać tam będzie można również nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu będą trzy okręgi: dwa obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Na końcu ogrodu stanie lustro, w którym to będą się przeglądać rzeźby i cały energetyczny ogród pełen kwiatów.   

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym kwiatów jadalnych, a najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika. 

Kwiatowa Kuchnia Festiwalu

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef, Mariusz Siwak, przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w ogrodach Hortulus Spectabilis. W potrawach nie zabraknie: liliowców, róż, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków czy kwiatów dyni i cukinii. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek, która poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W tym roku na Festiwalu spróbować będzie można potraw z mięsa konopnego marki Hempeat z warzywami, kwiatami jadalnymi i świeżymi ziołami. Wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie, również w innych kuchniach. Festiwal wspierany jest przez Spółdzielnię Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego SOT z Białegostoku, która proponuje tylko polskie marki o najwyższej jakości. Kwiatowe dania i nie tylko, serwować będzie również bistro z Pleszewa – Krystian Klak Styl i Smak. Będzie ono gościem festiwalu, już po raz drugi.

Tradycyjnie już, na Festiwalu nie zabraknie lodów kwiatowych. Co roku tajemnicą jest, jaki kwiatowy smak będzie serwowany. Czyżby w tym roku była to begonia z nagietkiem? Oczywiście nie zabraknie innych deserów i słodyczy, do których to kwiaty jadalne idealnie pasują.

Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty jadalne i zioła trafią na talerze wprost z 3 hektarowych upraw w sposób ekologiczny prowadzonych w Ogrodach Hortulus,  co gwarantuje świeżość i smak.

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi gości Festiwalu Katarzyna Majewska, właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Będzie można zobaczyć przeprowadzoną przez nią destylację kwiatów.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu –  sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła uczestnikom festiwalu w różnej formie w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy florystyczne na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus Spectabilis

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w licznych animacjach. Ponadto każdy gość festiwalu będzie mógł przygotować nieodpłatnie dla siebie wianek na głowę z udostępnionych kwiatów i roślin. Uczestnicy będą mogli skorzystać z wykładów i prelekcji, które odbywać się będą na scenie festiwalu.  W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa. 

Obok Ogrodów Hortulus Spectabilis, zaledwie 2 km dalej znajduje się drugi kompleks ogrodów – Ogrody Tematyczne Hortulus. Znajduje się tu ponad 30 letnia kolekcja roślin z pięknie zaaranżowanymi ogrodami. 

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

Więcej informacji: www.hortulus.com.pl

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron